ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ;; ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΦΙΚΤΗ.
Η κατευθυνόμενη προπαγάνδα διασποράς άγνοιας θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να πείσει ότι όχι, δεν είναι. Αναμασώντας τσιτατα για "καντηλάκια" που δημιουργούν "νέα πυρκαγιά", "καθοδικά ρεύματα", "θυελλώδεις ανέμους 3 μποφορ", κλιματική κρίση εν γένει κλπ. Μαζί και με ότι άλλο έχει εγκρίνει το κογκλάβιο της επικοινωνιακής διαχείρισης τέτοιων κρίσεων, έτσι, και χωρίς κανένα άλλο σχέδιο.
Η αλήθεια όμως είναι ότι στην εποχή της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της ψηφιοποίησης των πάντων, η πρόβλεψη της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς οποιουδήποτε μεγέθους ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΦΙΚΤΉ.
Απαιτούνται τρία δεδομένα (και μερικά πληροφοριακά συστήματα, πλέον κοινότυπα καθώς και μερικά μυαλά για να καταλάβουν ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ . Άρα και πως να αντιδράσουν).
1. Οι αρχικές συνθήκες εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς (σημείο στο ψηφιακό γεωγραφικό ανάγλυφο και τοπικά μετεωρολογικά στοιχεία). Ευκολότατο αυτό σήμερα και με δορυφορικά δεδομένα ή αντίστοιχα από drones ( που δεν είναι μόνο για να παρακολουθούν διαδηλώσεις..). Δες ΕΔΩ πχ ένα τέτοιο σύστημα, ελληνικής κατασκευής, που χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά στην πυρκαγιά της Κινέττας, που προηγήθηκε εκείνης στο Μάτι και έχει και δυνατότητες αξιολόγησης και των παρεμβάσεων μετά την πυρκαγιά (μπρρρρ, κίνδυνος, γιατί τότε την βάλαμε... άστο μάστορα, του διαβόλου πράματα αυτά).
2. Η εκτέλεση της προσομοίωσης της εκδήλωσης της φωτιάς από συστήματα όπως το ΙRIS του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα προβλέψουν μετά την είσοδο των αρχικών δεδομένων πχ από δορυφόρο και με μεγάλη ακρίβεια όλη την εξέλιξη της (δες ΕΔΩ σημερινή ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών).
3. Ένα σύστημα εντοπισμού των διαθέσιμων μέσων (υδροφόρες, πυροσβεστικά, βαρέα χωματουργικά κλπ της Πυροσβεστικής και των Δήμων. Υπάρχουν ήδη τέτοια συστήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, μαζί με τα πιο πάνω ένα πιο έξυπνο Comand & Control στην Πυροσβεστική, από αυτό που έμεινε απ ότι δούλεψε από το C4I για την Ολυμπιάδα του 04.. Και σε 2-3 Δήμους άπω προηγούμενα ΕΣΠΑ, που δεν γνωρίζουν όμως ότι τα έχουν, άρα πως να δουλέψουν σε συνεργασία;; Χτύπα τηλέφωνο τον γνωστό. Και αν δεν βγει, έκκληση από τα κανάλια, το βλέπουμε.
H χρήση όλων αυτών των μέσων, ιδίως των εναέριων, επηρεάζει την προσομοίωση, που σε δευτερόλεπτα δίνει νέα, πιο επίκαιρα προβλεπτικά μοντέλα, λέει.
Σε πιο πολιτισμένες πόλεις, όπως το Παρίσι, όλα αυτά οδηγούν, πάλι με ελληνικής κατασκευής συστήματα (!), στην αυτόματη ενημέρωση apps σε κινητά τηλέφωνα με οδηγίες ασφαλούς διαφυγής βήμα βήμα και με πληροφόρηση για τα κέντρα/ασφαλή καταφύγια. Ξεκίνησε ως ανάγκη για την αντιμετώπιση των κυμάτων καύσωνα και εξελίχθηκε. Το 112 είναι χρήσιμο, αλλά πολύ πίσω στο πως θα κατευθύνει ποιόν, σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Όλα αυτά, δημιουργούν σωστά ad hoc σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών, στηριγμένα στην ΠΡΟΒΛΕΨΗ.
Εδώ η αξιοποίηση τους ως συνολικό σύστημα, κατ αρχάς σκοντάφτει σε αρτηριοσκληρωτικές αγκυλώσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που δεν εμπιστεύονται τους ...γκομπιουτορες. Και των αξιωματούχων της Πολιτικής Προστασίας, που ενεργούν, συνήθως, με εντολές της ... πολιτικής ηγεσίας. Στην τρέχουσα κρίση, με τις εντολές του επικοινωνιολόγου της πολιτικής ηγεσίας... Δυστυχώς
Όλα αυτά, φυσικά, προϋποθέτουν την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ως πυροσβεστικό έργο. Αν η εντολή είναι Εκκένωση Εκκένωση Εκκένωση μόνο, το προηγούμενου έργο παύει να είναι πυροσβεστικό και γίνεται ...αστυνομικό.
Και η πυρόσβεση τότε, αν η επιχείρηση έχει εκπέσει σε αστυνομική;;
Στην τύχη!
Αν βοηθήσει, δεν θα έχουμε θύματα. Και εφ όσον υπάρχουν και πυροσβέστες, φυσικά. Δεν υπάρχουν αν ο πρωθυπουργός, ξερωγω, έχει κουραστεί να ακούει για προσλήψεις τους. Αλλά ήταν ακούραστος στις αντίστοιχες αστυνομικές. Και έτσι πορεύεται στην δύσκολη ώρα με ότι διαθέτει.
Ο επικοινωνιολόγος να είναι καλά. Τα δικά του προβλεπτικά μοντέλα μπορεί να μην σβήνουν πυρκαγιές αλλά σώζουν από τα δύσκολα.
Βρες εσύ ποια είναι αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου