ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ακόμα και οι Αρμένιοι μας τον έδωκαν κανονικά. Αρμενία - Ελλάδα: 1-0 ΕΔΩ . Έχουμε μπλέξει με φελλούς, εκλογικές περιφέρειες και αναρμόδια υπουργεία.Άντε να μας φέρει το 23 νέα πρόσωπα μπας και δούμε πυραυλάκια στα f-16 και κορβέτες στο ναυτικό και όχι αμφιβιοτέτοια.
Σε μια ακόμη δήλωσή του για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ανάπτυξης UAV «Αρχύτας», μέσω της συνεργασίας της ΕΑΒ με τρία ελληνικά πανεπιστήμια, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε την απόφαση για χρηματοδότηση και δευτέρου «πιο σύνθετου» προγράμματος για ένα ακόμα σύστημα συστήματος UAV, ώστε να εξελιχθεί σε «οικογένεια» μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Περισσότερες ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές του 2023. Επειδή όμως πολλά έχουν δει τα μάτια μας και ακόμα περισσότερα έχουν ακούσει τα αυτιά μας, η όλη υπόθεση αναδύει έντονα πρόθεση προεκλογικής αξιοποίησης. Όμως, η προεκλογικού περιεχομένου απόπειρα αξιοποίησης της ευαισθησίας της ελληνικής κοινωνίας ενοχλεί ιδιαιτέρως για πλειάδα λόγων.
Ας ξεκινήσουμε από τη δήλωση του υπουργού. «Εδώ και περίπου 2 χρόνια ξεκίνησε προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στόχος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να καταστεί σχεδιαστής και παραγωγός συστημάτων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (drones). Κατά το διάστημα έως σήμερα, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών, έχει δομηθεί το πρόγραμμα “Αρχύτας”. Το πρόγραμμα έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone – UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων. Η υλοποίηση του προγράμματος “Αρχύτας” ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των αρμοδίων, αυτή η εθνική προσπάθεια εξελίσσεται με σχεδόν απόλυτη συνέπεια προς τον προγραμματισμό. Ειδικότερα, το τρίμηνο που πέρασε, έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο, όσο και με τον κάθετο τρόπο προσγείωσης-απογείωσης και έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός, λεπτομερής σχεδιασμός του.
Παράλληλα, στην ΕΑΒ:
α. Συνεχίζονται οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και συσκευών.
β. Προχωρεί η συγκρότηση του ειδικού χώρου και της γραμμής βιομηχανικής παραγωγής.
γ. Αρχίζει η κατασκευή
των σχεδιασμένων καλουπιών. Το τρίμηνο που ξεκίνησε (μέχρι το τέλος
Φεβρουαρίου 2023) θα ολοκληρωθεί η κατασκευή τους και προς το τέλος του
θα αρχίσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες. Έτσι, θεωρούμε ότι τώρα μπορούμε να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ. Ως εκ τούτων, η σταθερή πολιτική βούλησή μας, η συνεπής πορεία των εργασιών, η αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των εμπλεκομένων, αποτέλεσε τη βάση, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος. Σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2023. Συνεπώς, οι εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμης σημασίας πεδίο δείχνουν ότι οι Έλληνες και θέλουμε και μπορούμε να καταστήσουμε την Πατρίδα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».
Δεν θα μείνουμε καν στην πλήρη αδιαφορία του υπουργού να προσφέρει μία απάντηση στο ότι αερόχημα με το όνομα αυτό προϋπήρχε (Ucandrone) και μάλιστα έχει δοκιμαστεί με εξαιρετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα ως οργανικό UAV φρεγάτας. Το να εξηγήσει δηλαδή πως νοείται η αυθαίρετη «απαλλοτρίωση» του ονόματος και μάλιστα η εμμονή σε αυτό, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις επισημάνσεις. Με ένα «mea culpa» θα ήταν όλα μια χαρά. Για να αποδίδουμε τα τω Καίσαρις τω Καίσαρι, ωστόσο, έχει αφεθεί ανοικτό το ενδεχόμενοι μετονομασίας του προγράμματος. Αυτό βέβαια αποκαλύπτει την αδυναμία συνεννόησης στην Ελλάδα και το όποιος κατέχει εξουσία, απλά κάνει ό,τι του γουστάρει, ακόμα -ή μήπως πολλώ δε μάλλον;- κι αν είναι υπουργός. Η αυθαιρεσία εξάλλου εξελίσσεται επί δεκαετίες σε εθνικό μας σπορ.
Πάμε όμως και παρακάτω. Μήπως μπήκε καθόλου στη διαδικασία να σκεφτεί κανείς από που κι ως που το υπουργείο Οικονομικών έχει την αρμοδιότητα να χρηματοδοτεί με δικά του κριτήρια αναπτυξιακά προγράμματα, όλως ιδιαιτέρως στον χώρο της άμυνας; Δεν είναι αρμοδιότητα των υπουργείων Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας; Με ποια διαδικασία ο Σταϊκούρας επέλεξε να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακό πρόγραμμα; Μήπως διέλαθε της προσοχής μας κάποιου αιτήματος να του υποβληθούν προτάσεις, προκειμένου, παρότι άσχετος και αναρμόδιος, να διαλέξει τις καλύτερες; Δικά του χρήματα επενδύσει και τα δίνει όπου αυτός επιλέγει, αυθαιρετώντας, χωρίς να ανοίγει μύτη;
Πόσο άδικο έχουν όσοι χαμογελώντας «εξηγούν» την ευαισθησία του συγκεκριμένου για την ΕΑΒ, επειδή βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια; Και ότι για τον ίδιο λόγο κρατάει πεισματικά ως λάφυρο την εταιρία έχοντας παρεμβάλλει στην πράξη πολλές φορές στο παρελθόν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα αδιέξοδά της; Κι όλα αυτά γίνονται, ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το μέλλον της εταιρίας. Μήπως έχει την ευγενή καλοσύνη να ενημερώσει πόσα από τα 1,5 εκατ. ευρώ έχουν πάει στην ΕΑΒ; Εκτός εάν ως «αμοιβή» θα πρέπει να θεωρηθεί η «υποβοηθούμενη» πανταχόθεν θετική δημοσιότητα που δίνεται στο πρόγραμμα!
Ποιος του έδωσε τις απαιτούμενες επιχειρησιακές προδιαγραφές που θα πρέπει να καλύπτουν τα UAV και τι είδους συστήματα θα πρέπει να φέρουν; Υπάρχει και προηγούμενο για το πως καταλήγει στα βράχια τέτοια μεθοδολογία, αλλά σιγά μην μην ιδρώσει το αυτί οποιουδήποτε. Διότι δεν φτάνει μόνο να πετάει κάτι για αν το ονομάσουμε αξιοποιήσιμο UAV! Διότι αν περιμένει κανείς πρώτα να πετάξει και μετά να του «φορέσουν» συστήματα, να ενημερώσουμε τους «στρατηγούς» του ΥΠΟΙΚ ότι και στον τομέα των UAV, η συνταγή δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Εκτός κι αν δεν τους ενδιαφέρει, θεωρώντας ότι έχουν την εξουσία να τα επιβάλουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμα κι αν δεν το θέλουν…
Η συζήτηση αφορά το ίδιο κράτος που αδιαφορεί διαχρονικά για τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης ελληνικών συστημάτων σε όλους τους τομείς, αρνούμενο να προμηθευτεί έστω κι ένα για δοκιμές από τα Επιτελεία, ώστε να διευκολυνθεί η προώθησή τους στο εξωτερικό! Μήπως Χρήστο Σταϊκούρα να περιμέναμε να πετάξει πρώτα το μη επανδρωμένο και στη συνέχεια να εξαγγελθεί η χρηματοδότηση νέων, αφού ρωτήσεις και κανέναν αρμόδιο τι θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει; Διότι θα μπορούσε κανείς να σου θυμίσει τις «μεγάλες επιτυχίες» εμπλεκόμενων, οι οποίοι έχοντας δαπανήσει από το 2012 ήδη πολλά εκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων, δεν κατάφεραν να παραδώσουν μετά από τόσα χρόνια προϊόν, ενώ ακούγεται ότι σημειώθηκαν και… καταστροφικές αστοχίες.
Τα προαναφερθέντα δείχνουν να στηρίζουν ικανοποιητικά την υποψία – επιχείρημα περί πρόθεσης προεκλογικής αξιοποίησης της ΕΑΒ, με στόχο να κεφαλαιοποιηθεί η ιδιαίτερη ευαισθησία του κόσμου για την εθνική άμυνα και την αμυντική βιομηχανία. Αυτό αποτελεί συνέπεια της παρόξυνσης της τουρκικής απειλής, σε συνδυασμό με την υπερπροβολή της τουρκικής βιομηχανίας UAV ιδιοκτησία του γαμπρού του Ερντογάν, της Baykar. Αυτοί δουλεύουν πολλά πολλά χρόνια με κρατική υποστήριξη. Δεν ξύπνησε κανείς μια ωραία πρωία και έλαβε αποφάσεις. Αυτή είναι η διαφορά. Η ομοιότητα είναι η παρουσία και ιδιοτελούς κινήτρου. Έστω διαφορετικού.
Έτσι όμως ας μην περιμένει κανείς αποτελέσματα ουσίας. Όταν θα έρθει η ώρα όμως να κάνουμε ταμείο, οι εκλογές θα έχουν περάσει και το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ίσως ατονήσει. Τότε ίσως θυμηθούν την οικονομική στενότητα για την άμυνα, αυτοί που δεν βρήκαν μισό δισ. ευρώ για τη σωστή εκτέλεση του προγράμματος κορβετών, ενώ έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. ευρώ για τη «στήριξη της κοινωνίας». Διότι η ενασχόληση με την αμυντική βιομηχανία, αλλά και την ίδια την άμυνα είναι αποσπασματική όχι συστηματική. Κι όποτε τους μιλάς για προτεραιότητες, είτε σε κοιτούν σαν να μιλάς κινέζικα, ή καλύπτονται πίσω από τη στρατιωτική ηγεσία, που έχει προ πολλού «καταθέσει τα όπλα» και ακολουθεί μοιρολατρικά ό,τι τους φανεί… των πολιτικών. Είναι να μη μυρίζεται κανείς στα της ΕΑΒ και του προγράμματος «ΑΡΧΥΤΑΣ» που προϋπήρχε, προεκλογικές σκοπιμότητες;
2 σχόλια:
Κατσέτε κ.Λύκαστρε πρώτα να τους αφήσουν οι φοιτητές να εργαστούν, γιατί οι μισοί καθηγητές που παίρνουν μέρος βρήσκουν βαμμένες πόρτες με τη λέξη "δολοφόνος" στο ΑΠΘ.
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ
Το μεγαλύτερο λάθος είναι που χαρακτήρισαν την δαπάνη ως αιτιολογία για ανάπτυξη του Αρχύτας. Αν την ονόμαζαν απευθείας ανάθεση για covid τώρα θα είχαμε καμμιά πεντακοσαριά. Απο κεκτημένη ταχύτητα δηλαδή όχι κάτι άλλο.
Δημοσίευση σχολίου