ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΆΖΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΤΣΙΠΆΚΙΑ"


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΆΖΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΤΣΙΠΆΚΙΑ" (Και η σχέση τους με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις στην νέα εποχή).
 
Tι είναι η Ευρώπη μας;;
Μην ειν' τα άπαρτα ψηλά βουνά των δανικών της ΕκΤ;;
Μην το ευρώ που χτίστηκε πάνω σ' αυτά;;
Mην ειν' τα γάργαρα νερά όσων κάνουν γαργάρες με παλιές συνταγές,
τώρα αλά Τραμπ;;
Όχι! Τίποτα απ όλα αυτά!
 
Μια τεχνολογία κατασκευής μικροκυκλωμάτων (της ASML) και 5-6 κανονισμοί προστασίας της ισχύος των ένθεν κακείθεν τεχνοφεουδαρχών επί των δούλων στα dataχώραφα των κάθε λογής Musk είναι. Ας πούμε εδώ για το πρώτο.
 
Τα μικροτσίπ είναι ηλεκτρονικά κυκλώματα (σαν αυτά που έβλεπες παλιότερα ανοίγοντας ένα ραδιοφωνάκι) όπου τα transistos, οι πυκνωτές, οι διακόπτες και τα λοιπά ηλεκτρονικά έχουν αντικατασταθεί από "χαρακιές" διαφορετικού βάθους και πλάτους πάνω σε ένα υπόβαθρο πολύ καθαρού πυριτίου (άμμος δηλαδή η πρώτη τους ύλη).
 
Τα ηλεκτρόνια του ρεύματος που ταξιδεύουν σε αυτά τα "φαράγγια" κάνουν αυτά τα κυκλώματα να λειτουργούν σύμφωνα με ένα σχέδιο ως επεξεργαστές, ηλεκτρονικές μνήμες, αισθητήρες κλπ.
 
Σήμερα η υψηλότερη τεχνολογία κατασκευής τέτοιων κυκλωμάτων επιτρέπει την "χάραξη" με αποστάσεις μεταξύ των "φαραγγιών" της τάξης των 10 νανομέτρων (χιλιοστά του χιλιοστού) για τα συμβατικά τσιπάκια. 5nm για όσα προορίζονται για στρατιωτικές η αλλες critical mission δουλειές και πολύ πρόσφατα τα 2nm , που είναι πολύ κοντά και στο μικρότερο βήμα συμπύκνωσης, αφού πλησιάζουμε επικίνδυνα το μέγεθος των ατόμων. 
 
Τα μικροτσίπ κατασκευάζονται με τη δημιουργία στρωμάτων διασυνδεδεμένων σχεδίων τέτοιων χαράξεων σε μια "γκοφρέτα πυριτίου". Η διαδικασία κατασκευής μικροτσίπ περιλαμβάνει εκατοντάδες βήματα και μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες από το σχεδιασμό έως τη μαζική τους παραγωγή. Στις καθαρές αίθουσες των εργοστασίων κατασκευής τσιπ (εγκαταστάσεις κατασκευής), η ποιότητα του αέρα και η θερμοκρασία διατηρούνται αυστηρά ελεγχόμενες καθώς τα ρομπότ μεταφέρουν τις πολύτιμες "γκοφρέτες από πυρίτιο" από μηχανή σε μηχανή.
 
Τα σχέδια τους αποτυπώνονται με τεχνικές λιθογραφίας. Ρομποτικά χέρια ακριβείας θα κάνουν τις κινήσεις και θα οδηγήσουν τα laser που χαράζουν.
 
Ο πιο σημαντικός κατασκευαστής αυτών των τεχνολογιών λιθογραφίας είναι μια Ολλανδική εταιρεία, η ΑSΜL, στα εργαστήρια της οποίας ενσωματώνονται χιλιάδες επί μέρους ερευνητικές προσπάθειες εκατοντάδων Πανεπιστήμιων και ερευνητικών κέντρων, στην πλειοψηφία τους ευρωπαϊκά και κατασκευάζονται όλες οι τεχνολογίες για μια γραμμή παραγωγής chips.
 
Επί της ουσίας η διανομή αυτής της τεχνολογίας λιθογραφίας σε ένα εργοστάσιο κατασκευής chips, όπως της ταϊβανεζικης TSCM, καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και ποιός θα έχει το πάνω χέρι σε εκατοντάδες κρίσιμες εφαρμογές και τεχνολογίες για εμπορική ή στρατιωτική χρήση (πχ οι τεχνολογίες 5G, αισθητήρες υψηλής ακρίβειας, η τεχνητή νοημοσύνη, οι μηχανές βιοτεχνολογίας, τα ιατρικά μηχανήματα, υπερυπολογιστές κλπ)
 
🔺️Μικροσκοπικοί ουρανοξύστες
 
Τα σύγχρονα τσιπ μπορούν να έχουν έως και 100 στρώματα, τα οποία πρέπει όλα να ευθυγραμμίζονται το ένα πάνω στο άλλο με ακρίβεια νανομέτρων (που ονομάζεται «επικάλυψη»).
Το μέγεθος των χαρακτηριστικών που εκτυπώνονται στο τσιπ ποικίλλει ανάλογα με το στρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι συστημάτων λιθογραφίας για διαφορετικά στρώματα. 
 
Οι μηχανές τεχνολογίας EUV (ακραία υπεριώδης ακτινοβολία) χρησιμοποιούνται για τα πιο κρίσιμα στρώματα με τα μικρότερα χαρακτηριστικά, και τα μηχανήματα DUV (βαθύ υπεριώδες laser) για τα λιγότερο κρίσιμα στρώματα με μεγαλύτερα χαρακτηριστικά.
 
Φτάνοντας στα όρια αυτών των τεχνολογιών της μικροηλεκτρονικής, η έρευνα έχει στραφεί προς δύο κατευθύνσεις για την ακόμα μεγαλύτερη "συμπύκνωση" των ηλεκτρονικών και σε χιλιάδες φορές πιο γρήγορα κυκλώματα:
 
🔹Τα μικροτσιπς επί βιολογικών υποβάθρων (χρησιμοποιείται κάτι σαν τεχνητό DNA γα να υποκαταστήσει τον ρόλο των ηλεκτρονικών και βιοχημικά σήματα αντί για ηλεκτρόνια). Εδώ πλοηγείται κατά πολύ η Κίνα και σε βασική έρευνα και στις σχετικές τεχνολογίες.
 
🔹Τα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα και κυκλώματα όπου, αντί για ηλεκτρόνια, στα κυκλώματα κυκλοφορεί φως. Και αντί με το 0 και 1 γίνονται μαθηματικές και λογικές πράξεις με όλες τις αποχρώσεις του γκρί ανάμεσα στο 0 (αληθές) και το 1(ψευδές), αξιοποιώντας 2-3 φαινόμενα της κβαντομηχανικής, γνωστά εδώ και 100 χρόνια. Τεχνολογίες που φαίνεται ότι θα καθοριστούν από ινδικά κυρίως ερευνητικά κέντρα, κρίνοντας από τις ερευνητικές δημοσιεύσεις, και παρά την υπεροχή της Κίνας στην χρηματοδότηση των αντίστοιχων ερευνών ( $15.3 billion) έναντι $7.2 billion στην ΕΕ,, $1.9 billion στις ΗΠΑ, και $1.8 billion της Ιαπωνίας).
 
Το κλωτσομπουνίδι που γίνεται τώρα ανάμεσα στον θείο Σαμ και τους Κινέζους, λίγο σχετίζεται με τον έλεγχο των τεχνολογιών μικροτσίπ τεχνολογίας μικρότερης των 5nm (το 92% της παγκόσμιας ζήτησης γι αυτά παράγονται από έναν κατασκευαστή στο Ταϊβάν, την TSCM, και το 8% από έναν νοτιοκορεάτη, ενώ ήδη ετοιμάζονται παρόμοια εργοστάσια και αλλού). Ο πραγματικός έλεγχος αυτών των τεχνολογιών 2nm βρίσκεται ακόμα στην Ευρώπη, στην Ολλανδία! 
 
Σημαντική εξέλιξη στην έκβαση του: Δες στο *και θα καταλάβεις που θα πάει το πράγμα μέχρι το 2030 κάτω από τις συγκρουσιακές διαθέσεις του Τραμπ με τον Κινεζικό δράκο για τον έλεγχο διανομής chips επί των τεχνολογιών της προηγούμενης 15ετίας εντός του ευρύτερου πόλεμου για την οριοθέτηση των ζωνών ισχύος των επόμενων παγκόσμιων νομισμάτων- ανταγωνιστών του δολαρίου, που είναι η πραγματική αιτία των συγκρούσεων στην νέα εποχή που αναδύεται μετά την κατάρρευση της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης. Το νέο χρήμα θα είναι ψηφιακό. Και ο νικητής της σύγκρουσης για τον έλεγχο της παραγωγής και διακίνηση τους υπόθεσή εφαρμογής επί chips πολύ μεγάλης πυκνότητας.
 
Βλακώδης προφανώς και η νέα διαμάχη των επόμενων πολέμων (θερμών και εμπορικών), αφού το πάπλωμα τους αφορά το πως σωθούν τα εκατέρωθεν τραπεζικά συστήματα, αυτά που παράγουν ανεξέλεγκτα νέο χρήμα μετά το 71. Με τις συνταγές του νεοφιλελευθερισμού ver1.0 υπό την Κίνα ή με της 2η έκδοση του, υπό κάποιον Mr Musk;;
 
Τελικά δεν έχουν όμως απολύτως καμία τύχη (στο βάθος λίγων χρόνων) αμφότεροι, αφού αναδύονται νέα εξωτραπεζικά συστήματα συναλλαγών, που ήδη αναπτύσσονται πάνω σε αυτές τις εντυπωσιακές τεχνολογίες της μικροηλεκτρονικής: με το ίντερνετ να παραμένει το πιο πολύπλοκο "εργαλείο" που έχει αναπτύξει μέχρι τώρα η ανθρώπινη διανόηση. Και το μόνο που συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται χωρίς κάποιο κεντρικό έλεγχο. Απείρως πιο πολύπλοκο από κάθε κύκλωμα χαραγμένο πάνω σε επεξεργαστές άμμο. 
 
Τι δεν καταλαβαίνεις για να το κάνουμε bits και bytes;;
 
(Η φωτογραφία δείχνει πώς φαίνεται μέσα από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ένα μέρος από ένα τσιπακι τεχνολογίας 5 νανομέτρων)

* ΕΔΩ...

Σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: