ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει τα πλοία της να μπορούν να κάνουν χρήση MDCN.

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η χρησιμότητα της προσθήκης του MDCN στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι σημαντική. Μιλάμε για έναν πύραυλο εμβέλειας 1.000km. Μπορεί να βληθεί από πλοία και υποβρύχια. Όπως τονίζει και ο Σάββας Βλάσσης ΕΔΩ, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να διατηρεί σε λειτουργία μεγάλα αντιτορπιλικά και καταδρομικά. Είτε για λόγους οικονομίας, είτε για λόγους επάνδρωσης είτε λόγω του κορεσμού των απειλών σε μια τόσο μικρή περιοχή. 

Συνεπώς κατ' εμέ η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει τα πλοία της να μπορούν να κάνουν χρήση MDCN. Τα νέα υποβρύχια που θα ναυπηγήσουμε θα πρέπει να έχουν ενσωματωμένους τους MDCN και Perseus, καθώς και πληθώρα τορπιλών (F21, DM2A4, Black Shark) περασμένες στο CMS. Απ' την στιγμή που δεν παράγουμε σχεδόν τίποτα θα πρέπει να φροντίσουμε οι πλατφόρμες μας να δύνανται να κάνουν χρήση όπλων διαφόρων κατασκευαστών. 

Και κάτι ακόμα. Απ' την στιγμή που δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλο στόλο, θα πρέπει να φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε τα νησιά μας και την ενδοχώρα. Τι μας εμποδίζει να επενδύσουμε κονδύλια για από κοινού ανάπτυξη ενός επίγειου vl εκτοξευτή MDCN, όπως οι Αμερικανοί επιχειρούν να κατασκευάσουν για τους πεζοναύτες;;

Εάν λοιπόν κάποιοι σκέφτονται να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του ΠΝ για να χωρέσουν πιο ακριβές προτάσεις (Αγγλία - Ιταλία) που απλά θα χρησιμοποιούν πυραύλους camm/ camm-er/ mica ng με κόστος, χωρίς τον φόρτο όπλων, κάπου στα € 650mil, τότε θα πρέπει να κάνουμε μια και μόνο κίνηση. Με άλλα 50 mil για κάθε μονάδα, πας σε FDI με 16 κελιά για αρχή και στο μέλλον τους βάζεις, αλλά 16 κελιά (8 ASTER 30 BLK 1NT + 8 MDCN) και αφήνεις τους Ιταλούς και τους Άγγλους να ψάχνονται.

Αυτές επειδή θα είναι πιο αδύναμες στο α/α σκέλος μέχρι να τοποθετηθούν και τα άλλα 16 κελιά, θα τις χρησιμοποιούμε για το ανθυποβρυχιακό σκέλος κυρίως. Εξάλλου η ανθυποβρυχιακής τους σουίτα είναι ανώτερη των προτεινόμενων AH140, DOHA. Άλλο captas 2, άλλο captas 4.

Δεν υπάρχουν σχόλια: