ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Είναι αποδεκτός συμβιβασμός η “μερική συμφωνία” με την Αίγυπτο ή ανοίγει σαμπάνια στην Άγκυρα;

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :  Ανεξαρτήτως του αν πρόκειται όντως, για αυτό που περιγράφει ο Δένδιας η για ξεπούλημα, ας μην πανηγυρίζουν ακόμη.Γιατί η συμφωνία, θα πρέπει και να κυρωθεί από την αιγυπτιακή Βουλή. Και μέχρι την κύρωσή της, πολλά μπορούν να συμβούν.......Την έκαναν την δουλειά τους οι Ισραηλινοί. Επέβαλαν στον Χα-Σίσι και στο Κούλι να τα βρουν. Εκτός αυτού θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με το καθεστώς της Γαύδου και της Γαυδοπούλας. Εκ πρώτης όψεως, σίγουρα σφάχτηκε και μαχαιρώθηκε η ΑΟΖ της Γαύδου (άρα και της Γαυδοπούλας ). Μας ενδιαφέρει όμως, όλο αυτό να είναι και με βάση τα ελληνικά συμφέροντα.Και αμφιβάλλω πολύ, ότι θα είναι.
Η αιφνιδιαστική μετάβαση του Δένδια στο Κάιρο –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– αφορά στην ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία αποτυπώθηκε σε σχετική συμφωνία. Όπως είχαμε αποκαλύψει προ εβδομάδων από αυτές εδώ τις στήλες, η οριοθέτηση όχι μόνο θα είναι μερική, αλλά και πιθανότατα θα προβλέπει μειωμένη επήρεια για τα νησιά Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος και Κρήτη!
Γράφει ο Σταύρος Λυγερός
ΠΗΓΗ: SLPRESS
Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– πιθανότατα θα προβλέπει αντί για τη μέση γραμμή (50% για τις δύο πλευρές) 55% για την Αίγυπτο και 45% για την Ελλάδα! Ας σημειωθεί ότι η αρχική απαίτηση του Καΐρου ήταν η αναλογία να είναι 60% προς 40% και το 55% προς 45% είναι η ελληνική αντιπρόταση! Μένει να δούμε πως ακριβώς θα κατανεμηθεί στον χάρτη η θαλάσσια περιοχή που θα χαριστεί στην Αίγυπτο, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Ένα δεύτερο στοιχείο της προς υπογραφή συμφωνίας είναι ότι η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει όχι μόνο το Καστελλόριζο, αλλά ούτε και ολόκληρη την Ρόδο! Η Αθήνα φρόντισε δια παραλείψεως να νομιμοποιήσει την εδώ και χρόνια τουρκική επεκτατική στρατηγική ιδιοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου ανατολικά του 28 μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει στη μέση την Ρόδο.
Μέχρι την υπογραφή του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης (Νοέμβριος 2019), με το οποίο οι Τούρκοι ενέγραψαν υποθήκες και δυτικά του 28ου μεσημβρινού, το όριο που οι ίδιοι είχαν θέσει προς δυσμάς ήταν ο 28ος μεσημβρινός.
Εμείς, λοιπόν, φροντίσαμε να οριοθετήσουμε με την Αίγυπτο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά από τον 27:59′ μεσημβρινό. Με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζουμε δικαιώματα στους Τούρκους στο νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού και ανατολικότερα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

kakos04 είπε...

Μερικά βιβλία ακόμη https://fromsmash.com/books-spy