ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Γιώργος Φίλης στο Sputnik: «Εκτίμησή μου είναι ότι ο Ερντογάν δεν μπλοφάρει»

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Φυσικά και δεν μπλοφάρει ο Ερντογάν. Και γιατί να μπλοφάρει άλλωστε αφού ξέρει ποιον έχει απέναντι του.! Τον Κούλη....Όσο οι Τούρκοι βλέπουν το Κυριάκο να καταρρέει,  τόσο θα κλιμακώνουν τη προκλητικότητα. Μη χάσουν την ευκαιρία που κυβερνά τη χώρα ένας τόσο ηλίθιος.!!  Είναι "ηγέτης" !!! Αυτό βλέπει ο Ερνυ και γελά χαχαχα  εμείς δεν έχουμε πρωθυπουργό, έχουμε τον Ευτύχη Μπλέσα στο happy traveller.Οι Τούρκοι την περίμεναν πώς και πώς αυτή την ευκαιρία να μας κυβερνά αυτός ο ηλίθιος χέστης.! Καθόλου τυχαίο ότι ο πρώτος που πήρε τηλέφωνο το Κούλη... ήταν ο Ερντογάν.
Βέβαιο θεωρεί το θερμό επεισόδιο, εάν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια πολιτική, ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Φίλης. Μιλώντας στο Sputnik, εκτίμησε επίσης ότι «ο Ερντογάν δεν μπλοφάρει» καθώς όπως είπε θέλει με κάθε τρόπο να επιβάλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω της εξόδου από το λιμάνι της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε επιφυλακή.
Ο διδάκτωρ Γεωπολογικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Φίλης, μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να επιβάλει το μνημόνιο που έχει η Τουρκία με τη Λιβύη και ως εκ τούτου θα πιέσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 «Η πρόσφατη υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συνθήκης για τη μερική χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εν τoις πράγμασι κι επί της ουσίας καταργεί σε νομικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Άρα, αυτό το οποίο θα πρέπει να δούμε για να μπορέσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις κινήσεις του κ. Ερντογάν και να δούμε αν θα οδηγήσει την κατάσταση προς κρίση είναι εάν το τουρκολιβυκό μνημόνιο το δημιούργησε ο κ. Ερντογάν, το υπέγραψε, για να πιέσει την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή πραγματικά θέλει να έχει έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, όπως τόνισε, ο Ερντογάν έχει επενδύσει πολλαπλώς για την επέκτασή του στη Λιβύη και κατά συνέπεια θα προχωρήσει με κάθε τρόπο να επιβάλει την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να έχει έλεγχο αυτής της περιοχής και η απόδειξη αυτού, έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει επενδύσει πόρους, ανθρώπους και πολιτικό και γεωπολιτικό κεφάλαιο στο να  επεκταθεί στη Λιβύη. Αυτό σημαίνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο πρέπει να υπάρχει. Κατά συνέπεια, η εκτίμησή μου είναι ο κ. Ερντογάν δεν μπλοφάρει και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επιβάλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με άλλα λόγια να εξουδετερώσει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία» σημείωσε.
Τέλος, εκτίμησε ότι «με την Τουρκία θα οδηγηθούμε -εάν συνεχίσει την συγκεκριμένη πολιτική- νομοτελειακά, σε θερμό επεισόδιο».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: