ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νέο νόμο για την ΑΝΑΣΤΟΛΗ της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START).

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Σήμερα το πρωί στη Μόσχα της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νέο νόμο για την ΑΝΑΣΤΟΛΗ της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START). Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί πλέον να αναπτύξει πυρηνικά όπλα οπουδήποτε, χωρίς να τα αναφέρει στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εκ νέου ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Κούβα (Κρίση πυραύλων της Κούβας).

Κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων το 1963, η τότε Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε πυρηνικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και μέσου βεληνεκούς στην Κούβα. Οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς είχαν χρόνο πτήσης πέντε λεπτών μέχρι την  Ουάσιγκτον, DC. Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, «έθεσε σε καραντίνα» την Κούβα (Ναυτικό Αποκλεισμό) και άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα στη νότια Φλόριντα για εισβολή.

Η κρίση διήρκεσε δεκατρείς ημέρες από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα πυρηνικά μέσω φωτογραφιών του αμερικανικού αεροπλάνου κατασκοπείας από τη στιγμή που έγινε συμφωνία για την απομάκρυνσή τους. Αυτό που έκανε την κατάσταση τόσο ασταθή ήταν ότι για μια περίοδο περίπου 24 ωρών, προτού οι ΗΠΑ προλάβουν να εισβάλουν, η Σοβιετική Ένωση βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτή την απλή επιλογή για τα κουβανικά πυρηνικά της: να τα χρησιμοποιήσει ή να τα χάσει.

Αν οι τότε Σοβιετικοί είχαν αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσουν, οι ΗΠΑ δεν είχαν άμυνα για αυτά.

Ευτυχώς, επικράτησαν πιο ψύχραιμα κεφάλια και ο τότε σοβιετικός ηγέτης Nikita Kruschev συμφώνησε να αφαιρέσει αυτούς τους πυραύλους, με υπόσχεση από τις ΗΠΑ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αφαιρούσαν τους πυρηνικούς πυραύλους από την Τουρκία εντός 6 μηνών.

Σήμερα, με την κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας να συνεχίζεται, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Ξεκίνησε το 2014 όταν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χρηματοδότησαν και διευκόλυναν τη βίαιη, βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας το 2014, και στη συνέχεια εγκατέστησαν μια κυβέρνηση μαριονέτα, με σκοπό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να τοποθετήσει αμερικανικούς πυραύλους σε ουκρανικό έδαφος. Αυτοί οι πύραυλοι θα είχαν πέντε λεπτά (περίπου) χρόνο πτήσης στη Μόσχα.

Η Ρωσία αντιτάχθηκε ξανά και ξανά. Οι αντιρρήσεις έπεσαν στο κενό. 

Τον Φεβρουάριο του 2024, η Ρωσία εισήλθε στην Ουκρανία για να αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζοποιήσει αυτήν τη χώρα. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ και της συλλογικής Δύσης καταστράφηκαν.Η υπογραφή αυτού του νέου νόμου, από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, καταδεικνύει πόσο σοβαρές είναι τώρα οι σχέσεις.

Με την υπογραφή αυτού του νόμου, η Ρωσία είναι πλέον σε θέση να αναπτύξει τις πυρηνικές της κεφαλές όπου θέλει, χωρίς να αναφέρει τις τοποθεσίες στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ξαναβάλουν πυραύλους στην Κούβα, αν θέλουν.

Ένας μικρός υπαινιγμός για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, φάνηκε σήμερα: Ο Nikolai Platonovich Patrushev είναι ένας Ρώσος πολιτικός, αξιωματικός ασφαλείας και αξιωματικός πληροφοριών που υπηρέτησε ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας από το 2008. Προηγουμένως διετέλεσε διευθυντής του την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας από το 1999 έως το 2008.

Σήμερα ο Platonovich έφτασε στο Καράκας, όπου θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις Ρωσίας-Βενεζουέλας για «θέματα ασφαλείας».

Εάν η Ρωσία τοποθετήσει πυρηνικούς πυραύλους στη Βενεζουέλα, θα είναι σε θέση να φτάσουν σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε περίπου δέκα λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: