ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :
H ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ver1.0 ΩΣ ΟΡΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ (και κάτι πράσινα άλογα για άλλοθι)
Όλα ξεκίνησαν μετά από την κρίση του 2008 και την χαμένη τετραετία του Τραμπ. Σε αυτήν, οι εθνοαπομονωτικές βιομηχανικές πολιτικές του, μαζί με ένα τεχνολογικο-εμπορικό πόλεμο με την Κίνα (χωρίς να πειράζεται όμως στο ελάχιστο η πρακτική του φουσκώματος της φούσκας των τραπεζών με γκρι χρήμα, που συνέχισε ελεύθερο να κυκλοφορεί παντού), έδωσαν στην Κίνα χρόνο και χώρο για να αναπτυχθεί στο βασικό της σχέδιο: Στην δημιουργία νέων εμπορικών δρόμων που δεν θα μπορούν να την αποκλείουν από τους πελάτες της, τις πρώτες ύλες και τις ενεργειακές πηγές που χρειάζεται.
Παράλληλα, και παρά τον τεράστιο πλούτο που είχε παραχθεί πριν τον κορονοιό, οι παγκόσμιες οικονομίες από το 18 είχαν βαλτώσει, επιβραδύνονταν, με μία έντονη και πρωτοφανή κρίση και προσφοράς και ζήτησης.Οι κεντρικές τράπεζες δεν απέδιδαν καθώς η ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή η αλχημεία τους και τα αρνητικά επιτόκια, ξεθώριαζε. Αργά ή γρήγορα, ο ανοδικός κύκλος στις οικονομίες θα τελείωνε. Οι φούσκες θα έσκαγαν μοιραία και βίαια, οι οικονομίες θα επιβραδύνονταν, ο καθοδικός κύκλος θα διαδεχόταν τον ανοδικό που είχε κρατήσει π.χ. στις ΗΠΑ 11 χρόνια.
Και τότε, με την αφορμή πού έδωσε και ο κορονοϊός, κάποιος είδε την ευκαιρία μιας κολοσσιαίας διόρθωσης για να μην καταρρεύσει το σύμπαν ανεξέλεγκτα!Ο νεοφιλελευθερισμός, όπως τον ξέραμε, δείχνει να έλαβε τέλος! Αρχικά με τρεις πράξεις του Μπάιντεν, (με βαθειά προέλευση από την παρακαταθήκη που έχει αφήσει ο Μπέρνυ Συντερς στο Αμερικανικό Δημοκρατικό κόμμα),
Διπλασιασμός του ωρομίσθιου στις ΗΠΑ, αύξηση της φορολογίας του μεγάλου πλούτου στο 28% και παγκόσμιος φόρος 15% ταφόπλακα στις απανταχού offshores. Όλα αυτά, μαζί με ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στοχευμένων στις υποδομές της "Πράσινης Ανάπτυξης" επί της ψηφιοποίησης των πάντων, δείχνουν να ακολουθούν την πεπατημένη του Κέϋνς και της μεταπολεμικής σοσιαλδημοκρατίας. Θέλει δεν θέλει, θα τον ακολουθήσει και η ουραγός ΕΕ.
Αυτές οι αλλαγές επισημοποιήθηκαν στην Σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη τον Ιούνιο του 21. Εκεί μπήκε επίσημα και το τέλος στην περίφημη "Συνεννόηση της Ουάσινγκτον" του 86, που σηματοδότησε την νεοφιλελέ παγκοσμιοποίηση για τα επόμενα 35 χρόνια.
Κέρδισε λοιπόν η αντιπολίτευση μετά από κάποια "επανάσταση του κορονοϊού" ή κάτι άλλο βαθύτερο συμβαίνει;;
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ΟΛΑ τα δόγματα των νεοφιλελέ (ελεύθερη αγορά με κάτι αόρατα χέρια για να την ρυθμίζουν, περιορισμός του ρόλου του κράτους, trickle down economics, κοινωνίες των 2/3 κλπ χαζά) έπαψαν πλέον να βοηθούν τον καπιταλισμό να επιβιώνει όπως αυτός μεταλλάσσεται, μετά την εμφάνιση νέων χαρακτηριστικών στον ορίζοντα:
Την κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών και των big data που συλλέγουν, ως κύριου εργαλείου για την ανάπτυξη "αγορών" και του εμπορίου χωρίς φυσικά σύνορα. Αυτά ρυθμίζουν τώρα τις αγορές, υποβοηθούμενα και από τεχνολογικά παρωχημένες τεχνολογίες ηλικίας 30 ετών τύπου Artificial Intelligence/GPT3, που επιστρατεύτηκαν (με στόχο τον εντυπωσιασμό) και για να παραμείνουν την ζωή του μοντέλου web2.0 του internet, αυτό δηλαδή που στηρίζει την τεχνοφεουδαρχία. Καθόλου περίεργη η στάση των ΗΠΑ στους G7 αυτές και μόνο αυτές οι BigTech εταιρίες να εξαιρεθούν από τον νέο παγκόσμιο φόρο του 15%...
Την αντικατάσταση σχεδόν κάθε ανθρώπινης συναλλαγής με ψηφιακή, απόλυτα χειραγωγούμενη από τους αλγορίθμους επί των big data. Τα lockdown του κορονοϊού ήταν το τέλειο άλλοθι για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία.
Το χρήμα νέας τεχνολογίας που θα είναι συμβατό με την νέα "εκ του μακρόθεν" διαδικασία συναλλαγών, αλλά και ικανό να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο που ήδη έχει αναπτύξει η Κίνα για τις συναλλαγές της στον νέο δρόμο του μεταξιού επί του οποίου έχει επενδύσει. Χρήμα ψηφιακό μεν, αλλά έχοντας καμία σχέση με τα αναρχικό εναλλακτικά μέσα συναλλαγών, τα "κρυπτονομισματα", που αναπτύσσονται αποκεντρωμένα (αλλά ακόμη άναρχα εκτός της ΕΕ, χωρίς σχέδιο)από το 2008 επί των τεχνολογιών blockchain.
O στόχος είναι το χρήμα να συνεχίσει να εκδίδεται και να αναπαράγεται μετά ανεξέλεγκτα αντικρυσμένο με "αέρα". Τα δάνεια και τα κρατικά χρέη, σύμφωνα με το κόλπο του Νίξον του 71, αυτό που "έστρωσε" τον δρόμο για την 35χρονη ιστορία του νεοφιλελευθερισμού.
Πάνω στο τελευταίο, στο ποιος θα παράγει αυτό το νέο χρήμα και με τι θα το αντικρίζει, πάλι με δάνεια ή όχι, δίνεται τώρα μάχη με άγνωστο, ακόμα, ποιος θα επικρατήσει. Και το πράγμα περιπλέκεται πολύ περισσότερο λόγω του νομισματικού πολέμου Δύσης-Ανατολής που πυροδοτήθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία:
Θα επικρατήσουν στην Δύση οι Κεντρικές Τράπεζες (θυσιάζοντας ακόμα και τις εμπορικές), τα Κράτη ή οι μεγάλοι πολυεθνικοί σχηματισμοί, όπως η Facebook/Meta και η Βlackrock, που δείχνουν να προετοιμάζονται για αυτήν την μετα-εποχή;;
Το διακύβευμα της πολυεπίπεδης αυτής διαμάχης, όπως φαίνεται, είναι το τι θα αντικαταστήσει το Πράσινο του δολαρίου με κάποια άχρωμα ψηφιακά υποκατάστατα του σε ένα παίγνιο με στόχο την διατήρηση της κυρίαρχης θέσης των σημερινών οικονομικών ελίτ, έστω στον κόσμο που "περισσεύει" εκτός της Ανατολής και του Οικονομικού Νότου (δες σχετικά κάτωθεν στο ** για το τι θα γίνει μέσα στον επόμενο Αύγουστο σχετικά).
Όλα τα άλλα περί Πράσινης Ανάπτυξης και οι πλεξούδες που ανεμίζουν στο Μικρό Σπίτι στο λιβάδι, μάλλον είναι ο απόλυτος αντιπερισπασμός για να δικαιολογηθούν οι όποιες αλλαγές προκύψουν και στις αντίστοιχες διευθετήσεις διακυβέρνησης στην νέα εποχή. Απόδειξη: Όσα ΔΕΝ σας λένε γι αυτήν τα συστημικα ΜΜΕ. Το περιβάλλον θα συνεχίσει να είναι σε διακινδύνευση, ακόμη και υποθέτοντας την πλήρη Πράσινη Μετάβαση! Λείπουν, βλέπεις, τα απαραίτητα μέταλλα από αυτόν τον πλανήτη αυτή για να ολοκληρωθεί. Όσα δε υπάρχουν, ελέγχονται ήδη από την Ανατολή, που δεν έχει κανένα σοβαρό κίνητρο για να τα κάνει όλα Πράσινα. Το αντιδολαριο των BRICS στηρίζεται και στους υδρογονάνθρακες και στις Τράπεζες κοπής της περιόδου 1971-2021. Έτσι οδηγείται το σχέδιο των G7 του 21 στο απόλυτο φιάσκο, με μέγα θύμα του την Δημοκρατία!
Όσο θα συνεχίζει να απουσιάζει η παρέμβαση των κοινωνιών και σε αυτήν την μάχη ρόλων στα πιο πάνω τρία , αντιπολίτευση δεν θα υπάρχει για να σημειώνει, ως συνήθως, νίκες ή ήττες. Απλός παρατηρητής θα είναι, για να έχουν κάποιοι μετά δουλίτσα στο να να αναλύουν τις ήττες και χαμένες ευκαιρίες στις επόμενες 2-3 δεκαετίες. Μέσα σε ένα διασπασμένο κόσμο τίγκα στην ανασφάλεια και τις ανισότητες, το υπόβαθρο δηλαδή που εκτρέφει την φασιστική άκρα δεξιά, που ξαναλανσάρεται ως κάτι το ...μοντέρνο.
Το "Ο ψηφιακός καπιταλισμός ως το επόμενο στάδιο του ιμπεριαλισμού" θα έγραφε μάλλον ο Κάρολος, αν ζούσε ακόμη.
Τι δεν καταλαβαίνεις, χαζεύοντας την Γιαδικιάρογλου που κοιτάζει τον Μητσοτάκη που υπόσχεται πάλι πρασινάλογα και λαγούς με πετραχείλια επί μίας εικονικής πραγματικότητας, αυτής που όλα τα πιο πάνω τα αγνοεί ή τα κουκουλώνει;;
* Early Warning επί αυτών 2 χρόνια πριν ΕΔΩ...
** ΤΙ ακολουθεί στην συνέχεια (στα πολύ λίαν συντόμως προσεχώς) ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου