ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

H ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΟΡΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ (και κάτι πράσινα άλογα για άλλοθι)


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

H ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΟΡΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ (και κάτι πράσινα άλογα για άλλοθι)
 
Όλα ξεκίνησαν από την χαμένη τετραετία του Τραμπ. Σε αυτήν, οι εθνοαπομονωτικές βιομηχανικές πολιτικές του, μαζί με ένα τεχνολογικο-εμπορικό πόλεμο με την Κίνα (χωρίς να πειράζεται στο ελάχιστο η πρακτική του φουσκώματος της φούσκας των τραπεζών με γκρι χρήμα, ελεύθερο να κυκλοφορεί παντού), έδωσαν στην Κίνα χρόνο και χώρο για να αναπτυχθεί στο βασικό της σχέδιο: Στην δημιουργία νέων εμπορικών δρόμων που δεν θα μπορούν να την αποκλείουν από τους πελάτες της, τις πρώτες ύλες και τις ενεργειακές πηγές που χρειάζεται. 
 
Παράλληλα, και παρά τον τεράστιο πλούτο που είχε παραχθεί πριν τον κορονοιό, οι παγκόσμιες οικονομίες από το 18 είχαν βαλτώσει, επιβραδύνονταν. Οι κεντρικές τράπεζες δεν απέδιδαν καθώς η ποσοτική χαλάρωση δηλαδή η αλχημεία τους και τα αρνητικά επιτόκια, ξεθώριαζε. Αργά ή γρήγορα, ο ανοδικός κύκλος στις οικονομίες θα τελείωνε. Οι φούσκες θα έσκαγαν μοιραία και βίαια, οι οικονομίες θα επιβραδύνονταν, ο καθοδικός κύκλος θα διαδεχόταν τον ανοδικό που είχε κρατήσει π.χ. στις ΗΠΑ 11 χρόνια. 
 
Και τότε, με την ευκαιρία που έδωσε και ο κορονοϊός, κάποιος είδε την ευκαιρία μιας κολοσσιαίας διόρθωσης για να μην καταρρεύσει το σύμπαν ανεξέλεγκτα!
 
Ο νεοφιλελευθερισμός με τρεις πράξεις του Μπάιντεν, με βαθειά προέλευση από την παρακαταθήκη που έχει αφήσει ο Μπέρνυ Συντερς στο Αμερικανικό Δημοκρατικό κόμμα, δείχνει να έλαβε τέλος!
Διπλασιασμός του ωρομίσθιου στις ΗΠΑ, αύξηση της φορολογίας του μεγάλου πλούτου στο 28% και παγκόσμιος φόρος 15% ταφόπλακα στις απανταχού offshores. Όλα αυτά, μαζί με ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στοχευμένων στις υποδομές της "Πράσινης Ανάπτυξης" επί της ψηφιοποίησης των πάντων, δείχνουν να ακολουθούν την πεπατημένη του Κέϋνς και της μεταπολεμικής σοσιαλδημοκρατίας. Θέλει δεν θέλει, θα τον ακολουθήσει και η ουραγός ΕΕ.
 
Είναι πράγματι έτσι;; Κέρδισε η "Αριστερά" μετά από κάποια "επανάσταση του κορονοϊού" ή κάτι άλλο βαθύτερο συμβαίνει;;
 
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ΟΛΑ τα δόγματα των νεοφιλελέ (ελεύθερη αγορά με κάτι αόρατα χέρια για να την ρυθμίζουν, περιορισμός του ρόλου του κράτους, trickle down economics, κοινωνίες των 2/3 κλπ χαζά) έπαψαν πλέον να βοηθούν τον καπιταλισμό να επιβιώνει όπως αυτός μεταλλάσσεται, μετά την εμφάνιση νέων χαρακτηριστικών στον ορίζοντα:
 
1. Την κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών και των big data που συλλέγουν, ως κύριου εργαλείου για την ανάπτυξη "αγορών" και του εμπορίου χωρίς φυσικά σύνορα.
2. Την αντικατάσταση σχεδόν κάθε ανθρώπινης συναλλαγής με ψηφιακή, απόλυτα χειραγωγούμενη από τους αλγορίθμους επί των big data , όπου επιχειρείται και ένας επαναορισμος της εργασίας ως... Data.
3. Το χρήμα νέας τεχνολογίας που θα είναι συμβατό με την νέα "εκ του μακρόθεν" διαδικασία συναλλαγών αλλά και ικανό να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο που ήδη έχει αναπτύξει η Κίνα για τις συναλλαγές της στον νέο δρόμο του μεταξιού επί του οποίου έχει επενδύσει.
 
Πάνω στο τελευταίο, στο ποιος θα παράγει αυτό το νέο χρήμα και με τι θα το αντικρίζει, πάλι με δάνεια ή όχι, δίνεται τώρα μάχη με άγνωστο, ακόμα, ποιος θα επικρατήσει.
Οι Κεντρικές Τράπεζες (θυσιάζοντας ακόμα και τις εμπορικές), τα Κράτη ή οι μεγάλοι πολυεθνικοί σχηματισμοί, όπως η Facebook Inc, που δείχνουν να προετοιμάζονται για αυτήν την μετα-εποχή? Το διακύβευμα της, όπως φαίνεται, το θα αντικαταστήσει το Πράσινο του δολαρίου με κάποια άχρωμα ψηφιακά υποκατάστατα του σε ένα παίγνιο με στόχο την διατήρηση της κυρίαρχης θέσης των σημερινών οικονομικών ελίτ, έστω στον κόσμο που περισσεύει. 
 
Όλα τα άλλα περί Πράσινης Ανάπτυξης και οι πλεξούδες που ανεμίζουν στο Μικρό Σπίτι στο λιβάδι, μάλλον είναι ο απόλυτος αντιπερισπασμός για να δικαιολογηθούν οι όποιες αλλαγές προκύψουν και στις αντίστοιχες διευθετήσεις διακυβέρνησης στην νέα εποχή. Απόδειξη: Όσα ΔΕΝ σας λένε γι αυτήν (τα λέγαμε ΕΔΩ ), το περιβάλλον ακόμα είναι σε διακινδύνευση.
 
Όσο θα συνεχίζει να απουσιάζει η παρέμβαση των κοινωνιών και σε αυτήν την μάχη ρόλων στα πιο πάνω τρία, δεν θα υπάρχει ιδεολογία για να σημειώνει νίκες ή ήττες. Απλός παρατηρητής θα είναι, για να έχουν κάποιοι μετά δουλίτσα στο να να αναλύουν τις ήττες και χαμένες ευκαιρίες στις επόμενες 2-3 δεκαετίες.
 
Υ.Γ  Αφού ξεφτίλισαν,και παραχάραξη φιλελευθερισμό και νέο φιλελευθερισμό....με πρόσχημα τον ιό θέλουν να επιβάλουν ένα αυταρχικό σύστημα που θα τους εξασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη τους..χωρίς υποχρεώσεις απέναντι στη κοινωνία....!

Δεν υπάρχουν σχόλια: