ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Πως γίνεται η μεταφορά βασικών μαρτύρων η κατηγορούμενων που αφορούν ειδικές υποθέσεις και όχι απλά έναν φόνο.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Με ρωτά ο Βρασίδας σήμερα : Δεν σου έκανε εντύπωση όλο αυτό το live show της ΕΛ.ΑΣ με την προσαγωγή του δολοφόνου στον ανακριτή;;

Όχι Βρασίδα δεν μου έκανε εντύπωση, όλο αυτό μου θύμισε μια σκηνή από ταινία που ο συλληφθείς μέλος μιας ομάδας τρομοκρατών οδηγείται κατά τον ίδιο τρόπο στο FBI από το δρόμο και όχι μέσω υπογείου και ο εκτελεστής- ελεύθερος σκοπευτής της CIA που στην ουσία αυτή ήταν από πίσω κρυμμένη του ρίχνει μια στο κεφάλι. Λερώθηκε το αλεξίσφαιρο. Το ότι τα τσακάλια αγνοούν ότι το άσπρο χρώμα στον πιθανό στόχο βοηθά τον σκοπευτή να τον πετύχει εκεί που θέλει δεν το σχολιάζω. Άσε που ξεχωρίζει σαν την μύγα μες στο γάλα ανάμεσα στις μαύρες στολές των συνοδών αστυνομικών.

Όμως σύμφωνα με το FBI σε περιπτώσεις μεταφοράς βασικών μαρτύρων ή κατηγορουμένων, ειδικά σε υποθέσεις που αφορούν (εκτός από τρομοκρατία, που εκεί συνήθως αναλαμβάνει η CIA) πολιτική διαφθορά, οικονομικά σκάνδαλα που εμπλέκουν υψηλά πρόσωπα, εμπόριο ναρκωτικών, κυκλώματα trafficking, και υποθέσεις που σχετίζονται με τη μαφία, η υπηρεσία οφείλει:

-Να έχει πολυάριθμη ένοπλη συνοδεία ειδικά εκπαιδευμένων πρακτόρων για την προστασία του asset. Αυτό περιλαμβάνει trigger discipline και ασφάλεια περιμέτρου από ελεύθερους σκοπευτές ή άλλους πράκτορες. 
 
-Να έχουν προμηθεύσει με αλεξίσφαιρο γιλέκο το asset, να περιβάλουν κλοιό γύρω του αφού έχουν ήδη διασφαλίσει την ασφαλή μεταγωγή και διαφυγή του αν χρειαστεί.
 
-Η ειδική ομάδα πρακτόρων και ειδικών δυνάμεων (SWAT) αναλαμβάνει την μεταφορά από και προς το δικαστήριο με convoy οχημάτων. Αλλάζουν τακτικά οχήματα και διαδρομές για λόγους ασφαλείας.
 
-Αν είναι κατηγορούμενος φυλάσσεται σε προστατευμένη περιοχή των φυλακών ή του federal court. Πάντα με συνεχή φύλαξη και πάντα με εκπαιδευμένη φρουρά.
 
-Αν είναι μάρτυρας κατηγορίας φυλάσσεται σε ασφαλή τοποθεσία (safe house) μαζί με πράκτορες του FBI και περίμετρο από την τοπική αστυνομία.
 
-Η υπηρεσία οφείλει να διασφαλίσει την ελάχιστη διαρροή πληροφοριών στον τύπο σχετικά με τις καταθέσεις της προανάκρισης.
 
-Οφείλει να διατηρεί καλή και «φιλική» σχέση με το asset ώστε να αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: