ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΛΗ "ΑΣΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;; (Και ένα επενδυτικό κενό 60δισ μαζί με δυο ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε).
Πέρασαν ήδη έξι μήνες από το που έκραξε και η ναυαρχίδα της δεξιάς, η Καθημερινή, το Χιούστον, we have a problem! Αλλά αυτό έκτοτε παραμένει.
Οι Τράπεζες, εδώ και κοντά 1,5 χρόνο και με πρόφαση την κρίση του κορονοϊού, δανείζονται εύκολα φτηνό χρήμα από την ΕκΤ για να ενισχύσουν αυτούς που πλήττονται. . Αλλά επειδή, λέει, αυτοί έχουν μαζεμένα κόκκινα δάνεια από το παρελθόν, δεν δανείζουν αυτούς που χρειάζονται δάνεια αλλά το κράτος (πάνω από 16δισ), τους ήδη μεγαλομεγάλους φράγκατους (γύρω στα 7) και τα ρέστα από τα 49, που ήδη πήραν από την ΕΚΤ για να δανείσουν μικρομεσαίους, επενδύονται στον τζόγο των ομολόγων και των συνθετικών τους τοξικών παραγώγων για.. σιγουριά.
Μόνο 30.000 ΑΦΜ από τα 840.000 που υπήρχαν πριν τα lockdown (σήμερα έχουν απομείνει περίπου τα μισά) μπορούν, κατά τα κριτήρια τους, να επιβιώσουν. Οι υπόλοιποι, κυρίως μικρομεσαίοι, πρέπει να κλείσουν! . Γράψαν ζημιές λόγω της ύφεσης, άρα δάνεια δεν έχει. Και έτσι μεγαλώνει ο αριθμός των κόκκινων δανείων που είχαν σε μια σπείρα ύφεσης που δημιουργεί κρίση στην προσφορά και ανεργία. Που με την σειρά της ανατροφοδοτεί την κρίση ζήτησης. Αδιέξοδο μέγα!
Φυσικά όλο αυτό έχει και το στοιχείο του εκβιασμού από το Στουρναρισταν για να εκποιησουν τα κόκκινα δάνεια σε μια bad bank να έχει να τα πουλάει στα κοράκια των funds. Για να επισπευσθούν μετά οι πτωχεύσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Και επειδή θα έχουν χασούρα, λέει, αφού θα τα "σκοτώσουν" τα κόκκινα φτηνά στα funds, δώσε στις Τραπεζες χρήμα κρατικό από το μαξιλάρι, εγγυήσεις και αναβαλομενους φόρους για να στανιάρουν, μπας και αρχίσουν να ρίχνουν χρήμα. Στους επιζήσαντες φυσικά, σε εκείνα τα 30.000 ΑΦΜ, άντε και σε λίγα ακόμα να γίνουν 100.000 μην είμαστε και πλεονέκτες, το αφεντικό "δεν βγαίνει" για άλλους.
Σε όσους επιζήσουν, σου λέει όμως, θα μοιραστούν μετά, μέχρι το 2027, τα 32δισ των κορονοϊοπακέτων, που μαζί με, τα ΕΣΠΑ και τα κονδύλια της ΚΑΠ αθροίζονται όλα μαζί στα 71δισ. Το νούμερο δείχνει ικανό για να ονειρεύονται τα κυβερνητικά επιτελεία μακροημέρευση τους και "συναστριες". Να τα πάλι εκείνα τα τσιμπουσια με τα χρυσά κουταλιά. 150.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μέχρι το 27 έτσι, τι θέλετε παραπάνω;; Θα κάνουμε συνέδρια υπογεννητικότητας και θα ιδιωτικοποιήσουμε το ασφαλιστικό και όλα καλά...
Αυτό που μόλις σκιαγραφηθηκε είναι και το "Σχέδιο Πισαριδη". Μια νεοφιλελε εκκαθάριση της μεσαίας τάξης άνευ ιστορικού προηγούμενου για την Ελλάδα, με στόχο την υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων "προς τα πάνω", σε λίγους. Αυτή είναι η μαγική συνταγή των νεοφιλελε για να ανταγωνιστούμε, λέει, την Ολλανδία, την Ιταλία, ή την Βουλγαρία. Που κάνουν τα ίδια...
Όμως :
Στα 130δισ υπολογίζει και ο καθηγητής Δημήτρης Μάρδας το επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας (βλ. ΕΔΩ ) κονιορτοποιώντας το σχέδιο Πισαριδη και ως προς τα νούμερα, που δεν βγαίνουν. Το αν αυτό μπορεί να καλυφθεί μόνο με κορονοϊοπακέτα, ΕΣΠΑ, τραπεζικό δανεισμό, ξένες επενδύσεις και το μαξιλάρι για να γίνουν "μεγάλες επενδύσεις", είναι ένας ακόμα αναπόδεικτος αστικός μύθος που ταλανίζει και την σκέψη των σοβαρών οικονομολόγων της Αριστεράς. Ισοδύναμος πλέον με τον άλλον μύθο, των νεοφιλελε, αυτόν που λέει ότι αν μειώσεις την φορολογία στους πλούσιους και το κόστος εργασίας , αυτοί θα σπεύσουν μετά τρέχοντας να επενδύσουν τα κέρδη τους στην πραγματική οικονομία. Θα "μοχλευσουν" όσο χρήμα λείπει και θα αναπτυχθούμε με τα άστρα σε συναστρία. Αυτό είναι,με δύο λόγια, και το βασικό αφήγημα της σημερινής κυβέρνησης!
Όμως, όπως συμβαίνει με συνεχείς επαναλήψεις στα τελευταία 35 χρόνια, οι Τράπεζες και οι μεγαλοπλούσιοι , δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύουν στην πραγματική οικονομία! Τα κέρδη είναι πολύ περισσότερα σήμερα από τον τζόγο που κάνουν στα ομόλογα και σε επενδύσεις εκτός της πραγματικής οικονομίας ! Αυτό που επισημαίνει η "Κ" είναι, στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα και των δομικών προβλημάτων του ελληνικού καπιταλισμού (3% του ΑΕΠ από τον πρωτογενή τομέα, 12% από την μεταποίηση, 85% από υπηρεσίες με συνεχή εμπορικά και ενεργειακά αρνητικά ισοζύγια ) αλλά η κατάληξη της χιλιοπαιγμένης νεοφιλελε συνταγής, που πάλι επιχειρείται χωρίς αλλαγές.
Και αυτή η εθιστική τάση, να επενδύονται τα εισαγόμενα κεφάλαια εκτός της πραγματικής οικονομίας, δεν αντιστρέφεται όσο και να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το εργατικό κόστος της οικονομίας!
Το ίδιο πρόβλημα, το να μην καταλήγουν τα φτηνά ευρώ εκεί που πρέπει, το έχει τώρα και όλη η Ευρωζώνη. Η Λαγκαρντ κόβει νέα ευρώ και αυτά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει. Παίζονται κυρίως στον τζόγο των ομολόγων και των τοξικών παραγώγων. Και ο ευεργετικό πληθωρισμός του 2% ακόμα άφαντος στην ευρωζώνη, παρά τα 1,8τρισ νέα ευρώ που κόπηκαν από την ΕκΤ και μοιράστηκαν στις Τράπεζες.
Σε αυτή την γκρι οικονομία, που είναι πολύ μακριά πλέον από την πραγματική και τις ανάγκες της, δεν υπάρχει κρίση προσφοράς ή ζήτησης! Λεφτά υπάρχουν για να τρομπαρουν την φούσκα που δημιουργούν και που μεγαλώνει στο τέλος και τα δημόσια χρέη.
Το "Σχέδιο Πισαριδη" είναι εναρμονισμενο με το αντίστοιχο νεοφιλελε που εκτελείται τώρα σε όλη την ΕΕ. Όμως όλα δείχνουν ότι, πριν βγει το 21, και μετά τις Γερμανικές εκλογές, αυτό όμως θα πρέπει να αλλάξει! Είναι παντού το ίδιο αδιέξοδο!
Τούτων λεχθέντων, τίθεται το ερώτημα:
Μήπως θα πρέπει να αναζητηθούν και ρεαλιστικές λύσεις πλέον και έξω από το κουτί των εργαλειοθηκων του Ταμείου Ανάπτυξης, των ΕΣΠΑ κλπ και του Τραπεζικού δανεισμού για να καλυφθούν και εκείνα τα 60δισ που λείπουν, μπας και δημιουργηθούν και 1.200.000 νέες θέσεις εργασίας γι αυτούς που περισεύουν;;
Μία, προφανής πηγή , είναι αυτή που στοχεύει στον μηδενισμό των εισαγόμενων καυσίμων και στον εξαγωγικό προσανατολισμό του τομέα, κυρίως με το φυσικό αέριο. Με έναρξη από αυτό που είναι νότια της Κρήτης (ίδιο γεωλογικό κοίτασμα με το Αιγυπτιακό, που ήδη εξάγεται). Μπορεί να αρχίσει να συνεισφέρει από το 25 και κάθε χρόνο γύρω στα 20δισ στο ΑΕΠ (μειώνοντας έως και στο 0 τα 12δισ που θα πληρώνουμε κάθε χρόνο μόνο για φυσικό αέριο για να καλυφθούν οι ανάγκες και της ηλεκτροπαραγωγης στην μεταλιγνιακή εποχή). Με σημαντική ετήσια αύξηση των κρατικών εσόδων της τάξης των 7,5δισ κάθε έτος.
Μία άλλη πηγή κεφαλαίων για την κάλυψη του επενδυτικού κενού των 60δισ είναι μέσω του περιορισμού, μέχρι στο μισό (!) , του εργάσιμου χρόνου χωρίς μειώσεις αποδοχών. Με ενδογενή χρηματοδότηση αυτής της μεταρρύθμισης με Εξωτραπεζικά νέα ψηφιακά μέσα συναλλαγών (βάσει και της κοινοτικής οδηγίας 843 /18). Διαφορετικά πάλι ο λογαριασμός ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ.
Σε κάθε άλλη περίπτωση ψάξτε που θα είναι το αόρατο χέρι της αγοράς που όλα αυτά θα τα ρυθμίσει μαγικά και θα φέρει ευημερία από την ανάπτυξη των 30.000 ΑΦΜ.
Δεν υπάρχει!
Ορατό είναι το χέρι και λέγεται Τραπεζικό Σύστημα, που πλέον λειτουργεί μόνο για να αυτοσυντηρείται. Για κάποια , με χωρίς πραγματικό σχέδιο ανάπτυξη, από το 22 και μετά, λέει . Άρα πρέπει να τους το κόψουμε αυτό το χέρι και γρήγορα! Όπως ακριβώς το αποκαθήλωσε από το κάδρο των νεοφιλελε δογματων ο Μπάϊντεν στην Μητρόπολη, εδώ και με μεγαλύτερη τόλμη.
Υπάρχει άλλη αντιπρόταση που να σταματάει αυτή την φάμπρικα και να καλύπτει το χρηματοδοτικό μας κενό;;
Η ειλικρινής απάντηση είναι Όχι, δεν έχει ακουστεί καμία! Και θα απουσιάζει όσο παραμένει κυρίαρχη η πεποίθηση ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στο κύκλωμα διάθεσης χρήματος επί του μονοπωλιακού εκδοτικού δικαίωματος των εμπορικών τραπεζών για την παραγωγή νέου χρήματος από δάνεια, κρατικά, ιδιωτικά ή διατραπεζικό. Μέσα από το πιο πάνω σύστημα, που είναι ρυθμισμένο να εκκαθαρίζει και να γεννά ανισότητες για την επιβίωση 30.000 ΑΦΜ, δεν υπάρχουν πλέον ορατές "συναστριες" πάρα μόνο ένα διαρκές σπιράλ ανατροφοδοτούμενων κύκλων ύφεσης. Η κάλυψη δε του χρηματοδοτικού κενού των 60δισ από ξένες επενδύσεις, θα συνεχίζει να παραμένει όνειρο θερινής νυκτός, όπως ακριβώς και στα προηγούμενα 35 χρόνια. Τι άλλαξε;;
Παλιά συνταγή, που ευελπιστεί σε ανάπτυξη ευθυγραμμισμένων πλανητών ο κ. Μητσοτάκης, που πλέον δεν δουλεύει. Πόσο μάλλον εντός μιας νέας παγκοσμιοποίησης που επιβάλει να ξεχάσουμε και όσα νομίζαμε σταθερά και αιώνια.
Έτσι, θα πρέπει να αναζητούνται και νέες πολιτικές συμμαχίες γύρω από τον ρεαλιστικό, πλέον, στόχο που θα έχει σαν βασικό και ΚΡΊΣΙΜΟ χαρακτηριστικό ΚΑΙ την αφαίρεση του μονοπωλιακού εκδοτικού δικαιώματος που έχει το ορατό χέρι της αγοράς, οι Τράπεζες. Αυτές που κάνουν αυτό το νεοφιλελέ παιχνίδι που σκιαγραφεί και η "Κ" και που δεν οδήγησε ποτέ ως τώρα πουθενά.
Ο στόχος πρέπει να είναι και να επιζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ΑΦΜ αλλά και να βρεθούν και εκείνα τα 60δισ που υπολείπονται για να επενδυθούν. Όχι μόνο στους τομείς της "Πράσινης Ανάπτυξης" και της ψηφιακής σύγκλισης, κατά τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά και στους κλάδους της Οικονομίας που έχουμε ανάγκη για την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Με μεγαλύτερο και σπουδαιότερο απ όλα, το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Ναι αλλά ο νομπελίστας είναι νομπελίστας, ακούς συχνά. Κάτι ξέρει πάρα πάνω.
Αποκρύπτεται, βλέπεις, ότι η σχέση του Πισαριδη με τα οικονομικά είναι ίδια με την σχέση που είχε και ο Μεγκελε με την ιατρική και ο Μητσοτάκης με την αστροφυσική, επειδή βλέπει στους αστρολογικούς χάρτες ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου