ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Το θέμα δεν είναι αν θα το πετύχουν ή όχι, αλλά το ότι το οραματίζονται, το σχεδιάζουν, το προσπαθούν... βήμα βήμα καλύπτουν τα κενά προηγούμενων αιώνων, όπου οι Έλληνες προηγούνταν.. εμείς φτιάχνουμε ξενοδοχεία πολυτελείας για να γίνουμε γκαρσόνια στους Ευρωπαίους, και μαλώνουμε για την ΕΑΒ. Ασχολούμαστε με το κοπριταριό της ΕΑΒ τη στιγμή που οι δίπλα κάνουν άλματα στον αμυντικό τομέα. Χωρίς τεχνολογική καινοτομία και έρευνα κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε ως χώρα, να ξαναγίνουμε λαός της διασποράς, όπως ήμασταν για αιώνες...και η Ελλάδα τόπος γερόντων, κομματοσκύλων, ναρκωμανών, νταβατζιδων, παρασίτων, αλλοδαπών, ξέκολων, πούστηδων, ...δεν νομίζω πως ήταν αυτό το όραμα των αγωνιστών του 21.
Η Τουρκία στοχεύει να ενταχθεί στο παζλ των «διαστημικών δυνάμεων», καθώς σχεδιάζει αποστολή ρόβερ στη Σελήνη έως το 2030.
Το ρόβερ, που μπορεί να εκτοξευθεί μέσα στη διετία 2028-29, σχεδιάζεται να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα από την επιφάνεια του φεγγαριού.
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Σερντάρ Χουσεΐν Γιλντριρίμ, πρόεδρος της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας (TUA), μιλώντας στις 16 Ιουνίου στη διεθνή διάσκεψη για την εξερεύνηση του διαστήματος “Global Space Exploration Conference” (GLEX) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, σύμφωνα με το Space.com.
Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι ο πύραυλος που θα μεταφέρει το ρόβερ στη Σελήνη, θα κατασκευαστεί στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας μια υβριδική μηχανή που ήδη αναπτύσσεται στη χώρα. Όπως είπε, «σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας μηχανή για να φθάσουμε στο φεγγάρι».
Ο πύραυλος θα κάνει αρχικά – με διεθνή συνεργασία – μια δοκιμαστική πτήση και πιθανώς «ανώμαλη» προσεδάφιση στη Σελήνη στο τέλος του 2023, έτος που συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 ετών από την δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Οι Τούρκοι μηχανικοί θέλουν να συλλέξουν τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου στο τέλος της δεκαετίας να καταστήσουν εφικτή την ομαλή προσελήνωση του ρόβερ.
Η αρχική παρουσίαση του τουρκικού διαστημικού προγράμματος είχε γίνει από τον πρόεδρο Ερντογάν φέτος το Φεβρουάριο, την ίδια μέρα που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγραψαν ιστορία στον αραβικό και γενικότερα στο μουσουλμανικό κόσμο, καθώς ένα σκάφος τους εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον ‘Αρη. Το δεκαετές τουρκικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προβλέπει και ένα τουρκικό διαστημοδρόμιο, καθώς επίσης την ανάπτυξη ενός εγχώριου δορυφορικού συστήματος, αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες, ούτε καν για τον προϋπολογισμό του.
Η Τουρκία έχει επίσης στόχο να στείλει έναν Τούρκο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στα επόμενα χρόνια, για να πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα. Ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι η TUA, η οποία ιδρύθηκε το 2018, βρίσκεται σε σχετικές διεθνείς διαπραγματεύσεις και, όπως είπε, «σε λίγους μήνες αυτές θα ολοκληρωθούν και θα αρχίσουμε τη διαδικασία εκπαίδευσής του».
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
3 σχόλια:
Ένα λεπτό.Και εμείς έχουμε αεροδιαστημική υπηρεσία,επανδρωμένη με καθαρίστριες.Να μην τα ξεχνάμε αυτά.
Εμείς φίλε Μπάμπη έχουμε μεγάλο στόκ από μαλάκες....ψωλοβρόντηδες...ανθέλληνες...τούρκους εσωτερικού. Για αυτό πάει η κατάσταση όπως πάει.
Εμείς, κύριοι, το εδηλώσαμεν άλλωστε δια στόματος καραφλοκόρακος ΥΠΕΞ, ενδιαφέρον ουδέν δια υδρογονάνθρακας πολλώ μάλλον και δια σεληνάνθρακας.
Μόνον δια ΛιγναδοΦθουριωτάνθρακας πουστάνθρακας με εγκληματικό σασπένς
τύπου Καρολάιν.
Δημοσίευση σχολίου