ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

H Αίγυπτος, τα παράδοξα και αδιέξοδα της τρέχουσας Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και κάτι...γάτες

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

H Αίγυπτος, τα παράδοξα και αδιέξοδα της τρέχουσας Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και κάτι...γάτες.

Ή απροθυμία της Αιγύπτου να προχωρήσει σε συνολική διευθέτηση της ΑΟΖ της με την δική μας (το έχει κάνει ήδη με την Κύπρο που είναι σοβαρό κράτος και έχει νομοθετημένη ΑΟΖ) επίσημα δικαιολογήθηκε με το "να δούμε πως θα πάει το πράγμα στην Συρία". Και έτσι δεν πήρε θέση στην Ελληνοτουρκική διαμάχη περί του αν θα έχει ΑΟΖ το Καστελόριζο, αφήνοντας ανοιχτές όλες τις επιλογές της:
 
Να υπογράψει μια ολοκληρωμένη διευθέτηση με εμάς ή να το κάνει με την Τουρκία για το τμήμα που δεν συμφωνήθηκε σήμερα;; Πνίγοντας έτσι το Καστελόριζο μέσα σε μια Τούρκο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ που θα έχει πλήρη δικαιώματα στα επιβεβαιωμένα (!) ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.
Από τι θα εξαρτηθεί το κατά που θα γύρει τελικά;;
 
1. Η νεκρανάσταση του αγωγού Κατάρ-Τουρκίας, πάγωσε από τον Τραμπ λόγω της σοβαρής εμπλοκής του ISIS και στην χρηματοδότηση του (μέσω Κατάρ και Τουρκίας) και λόγω του ελέγχου των περασματων του από την Συρία, όπου διατηρεί σοβαρά ερείσματα καί η Ρωσία.
Η Τουρκία μάταια έριξε για λίγο τις ελπίδες της στον Μπάιντεν για ξεμπλοκ, αφού ήταν project έμπνευσης Χιλαρυ Κλίντον.
 
Αλλά επειδή σε αυτά τα θέματα τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Βαθύ κράτος του Θείου Σαμ, όπως  αναμενόταν  αυτός ο αγωγός, που είναι και η αιτία του Συριακού δράματος, δεν θα γίνει ποτέ! 
 
Αντ' αυτού, είναι πολύ πιθανότερος ένας αγωγός από τα ΗΑΕ μέχρι το Ισραήλ για να ξεδιψάσει την ενεργειακά εξαρτημένη ΕΕ, αφού και το ανταγωνιστικό αέριο των χωρών του Κόλπου, του Ιράν, ήδη οδεύει ανατολικά προς την ενεργοβορο Κίνα. Θα μπει, απ ότι φαίνεται, στην ημερήσια διάταξη να πορευτεί το Αραβικό προς την ΕΕ αφού αρχίσουν να εξαντλούνται τα αποθέματα αερίου του Τέξας, που μεταφέρονται στην ΕΕ με πλοία LNG για να σπάει το μονοπώλιο της Ρωσίας. Μιας Ρωσίας που κατάφερε να ξεμπλοκάρει τον Γερμανορωσικό Nordstream2, άγνωστο ακόμα έναντι ποιών ανταλλαγμάτων για να μην γύρει μονόπατα προς την Κίνα. 
 
Έτσι ο EastMed, ως φυσική συνέχεια του αγωγού ΗΑΕ-Ισραηλ, συνεχίζει να είναι μια ρεαλιστική λύση στην γεωστρατηγική και ενεργειακή σκακιέρα, εν αναμονή των κινήσεων του Μπάιντεν σε αυτή, με αντίπαλο πλέον την Κίνα.
 
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, η αιγυπτιακή πλάστιγγα έδειξε να γέρνει υπέρ της Ελλάδας και προς τον EastMed. Όπως συμφωνήθηκε για την μεταφορά του αερίου της Αν. Μεσογείου για να καλύψει το 12-14% των αναγκών της ΕΕ για καμιά 30αρια χρόνια. Υπογράφτηκε μεν η συμφωνία μερικής διευθέτησης των μεταξύ μας ΑΟΖ αλλά με μερική επήρεια σε αυτήν της Κρήτης και των νησιών των Δωδεκανήσων και με μηδενική του Καστελόριζου, κάτω από το δικό μας "άγχος" να ακυρωθεί έτσι το Τουρκοκυπριακό σύμφωνο, που φαίνεται ότι ήταν μια εξαιρετική Τουρκική μπλόφα.
 
Ο Ερντογαν άδραξε την ευκαιρία και, χωρίς σοβαρή Ελληνική αντίδραση, γκριζάρισε πέρσι το καλοκαίρι όλη την περιοχή που άφηνε ακάλυπτη η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του Δενδια. Έτσι υπολογίζει ότι μετά την Χάγη για μια "λύση πακέτο", θα κερδίσει και αυτή την θαλάσσια έκταση και την πλήρη ομηρία της Κύπρου!. Με απώτερο στόχο την εκτροπή και του EastMed μέσω των Κατεχομένων της Κύπρου, προς τις βάνες ελέγχου της Τουρκίας. Όλα αυτά, με τις πλάτες της Μερκελ, που βρίσκεται κυριολεκτικά από πίσω του σε αυτή την φάση και, από ότι φαίνεται, μετά από μυστική συμφωνία με το Μαξίμου, άγνωστη ακόμα και στο Ελληνικό ΥπΕξ!!!
 
Η Αίγυπτος τότε, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα υπογράψει με τον λιγότερο ηττημένο ή και με τους δυο έχοντας κυρίαρχη θέση! 
 
Μέχρι τότε, μια καλωδιακή σύνδεση με την Πελοπόννησο για μεταφορά ηλεκτρισμού, που παράγεται από το φυσικό αέριο που εξορύσσει στην δική της ΑΟΖ, τις δίνει επιπρόσθετους λόγους να ...μην αγχώνεται. Ούτε για τον EastMed ούτε για την υπόλοιπη ΑΟΖ. Άρχοντες οι φίλοι Αιγύπτιοι!
 
2. Η άλλη παράμετρος είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική για την περιοχή και πως ασκείται τώρα.
Αυτή καθορίζεται κυρίως από τα συμφέροντα χορηγών των συνιστωσών της ΝΔ και, δευτερευόντως, από ιδεοληψίες επί της οικονομικής πολιτικής, που τους στρέφουν στην αποδοχή της επιδιαιτησίας της Μερκελ και στα ελληνοτουρκικά.
 
Αλλά εδώ υπάρχει ένα παράδοξο, μια σοβαρή αντίφαση!
Όι βασικοί χορηγοί του κυβερνώντος κόμματος είναι 6-7 εφοπλιστές πλοίων μεταφοράς LNG κυρίως. Άνθρωποι που ελέγχουν τον μεγαλύτερο στόλο LNG στον κόσμο, μεταφέροντας κυρίως αέριο από τις ΗΠΑ και το Κατάρ! Ακούνε "αγωγοί αερίου" και παθαίνουν ίκτερο! 

 
 
Κάνουν και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να εκτροχιαστούν και οι εξορύξεις (ήδη έχουν φάει μπαν από το Σχέδιο Πισαριδη) και, φυσικά, ο EastMed. Μια χαρά μπορούν να μεταφέρουν όσο εξορύσσεται και από την Αίγυπτο και το Ισραήλ από τον σταθμό υγροποίησης αερίου στην Αλεξάνδρεια, που ήδη λειτουργεί. Όσο από πιο μακριά τα φορτία τόσο πιο καλά και τα κέρδη, λένε, του Τέξας είναι τα πιο κερδοφόρα. Και βάζουν πλάτη τώρα σε ένα κόμμα που ξέρει να πουλάει μόνο ψευδεπίγραφα το πατρίς-θρησκεία, ευελπιστώντας στο να μην αποτύχει ο Ερντογάν στις γεωπολιτικές του ακροβασιες σχεδόν στον μισό πλανήτη. Αλλά με ορατό τον κίνδυνο μιας πιθανής απώλειας εθνικού μας χώρου και κυριαρχίας. Υποψήφιοι "εθνικοί ευεργεται" ένα πράμα ! 
 
Πάνω ακριβώς σε αυτή την αντίθεση γεωστρατηγικων και οικονομικών συμφερόντων με τις ιδεολογίες, που δεν μπορεί να κρυφτεί δραπετεύοντας πίσω από την σκόνη των Πρασινάλογων μιας δήθεν Πράσινης Ανάπτυξης (ΕΔΩ η τεκμηρίωση ) πιστεύω ότι θα κριθούν όμως και οι πολιτικές μας εξελίξεις μέσα σε αυτό το φθινόπωρο. Με εκλογές, διασπάσεις και δράματα. Αν φυσικά δεν σκάσει μέχρι τότε καμία κρίση με παγκόσμια τσουναμι και κάνει τα πάντα σχέδια επί χάρτου και το "χαρτί" που τα κινεί, αέρα κοπανιστό. Ή, αν δουν τα σκούρα, και επιστρατεύσουν ένα ακόμα lockdown κάποιας βολικής μετάλλαξης για ροκάνισμα χρόνου.
 
Εν κατακλείδι, οι Αιγύπτιοι σήμερα μέχρι τώρα αποδείχτηκαν γατόνια έχοντας μάλλον διαβάσει σωστά και σε βάθος όλα τα πιο πάνω. Κερδίζουν χρόνο και αυτοί, με τρόπο που λειτουργεί όμως πολύ αποδοτικά υπέρ τους. Έχουν παράδοση εξ άλλου στις γάτες, το ιερό τους ζώο κάποτε.
Το ίδιο όμως καλά διαβασμένη φαίνεται και η δική μας ομάδα , που περιμένει στην γωνία έχοντας αποδειχτεί ως  μεγάλη γάτα στην εξωτερική μας πολιτική και έχοντας διατυπώσει έγκαιρα και την ανάλυση των επερχόμενων και ενωτικές προτάσεις (που παραμένουν στο "αναμείνατε στο ακουστικό σας").
 
Ίσως η κυβερνητική εμπειρία κάποιων, που τώρα μάλλον ξέρουν πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι μέσα και έξω, να τους επιτρέψει να ξεπεράσει τις Σημιτικες παγίδες και να διορθώσουν, ότι διορθώνεται, και στα εθνικά, εκμεταλλευόμενοι την κατάρρευση της ιδεολογίας των πολιτικών τους αντιπάλων παγκοσμίως.
Αυτό, μαζί με τις αντιφάσεις των εγχώριων νεοφιλελε αντιπάλων στην εξωτερική πολιτική, θα τους οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, να καταρρεύσουν με πάταγο. Πότε;; Όσο το γρηγορότερο τόσο και καλύτερα.
 
Ελπίζω με τις όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές και απώλειες και στα εθνικά μας ζητήματα, που πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με το αν θα έχουμε, επιτέλους, σοβαρή ανάπτυξη ή θα κάνουμε τις γατούλες εισάγοντας εξάρτηση για την παραγωγή ενός μεταμοντέρνου ραγιαδισμού για τα συμφέροντα πολύ λίγων.

Υ.Γ Την δεκαετία του 50, δεν δίστασαν να τουφεκίσουν τον Μπατση μαζί με τον Μπελογιαννη γι αυτά που λέμε εδώ τώρα.! Θαρρείς τυχαία θέλουν επιστροφή στα 50ς;; Δια χειρός Michael Psilos.

Δεν υπάρχουν σχόλια: