ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

ΨΥΧΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΟΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΨΥΧΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΟΣ.

Όλα δείχνουν, και συμφωνούν, ότι οδηγούμαστε προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με την μετατόπιση του στοχευμένου ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό και την Άπω Ανατολή.
Οι αντίπαλοι :
 
Μία εμπορική ζώνη "Πράσινου Καπιταλισμού" εναντίον μιας νέας υπό την Κίνα. Ας την πούμε "Κόκκινου Καπιταλισμού" χάριν συντομίας, για να συνεννοούμαστε.
 
Τα επίδικα διακυβεύματα του:
-Ο έλεγχος της ροής του νέου στρατηγικού καυσίμου, που ότι και να λένε τα πράσινα παπαγαλάκια, θα είναι για τα επόμενα 30-40 χρόνια το φυσικό αέριο (το πετρέλαιο, που καθόρισε την έκβαση του προηγούμενου ψυχρού πολέμου, περιορίζεται σταδιακά μόνο προς εφαρμογές πέτροχημείας) και
-Ο έλεγχος της ροής του χρήματος για να κινείται το ενδοζωνικό εμπόριο και των big data που αυτό παράγει. 
 
Τα πεδία των μαχών:
Παρά την φαινομενική διατήρηση των κλασσικών στρατών και ορατών στρατιωτικών συστημάτων σε ρόλο επίδειξης ισχύος, το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης του νέου ψυχρού γίνεται στο διαδίκτυο. Αυτό της ver1 που βιώνουμε σήμερα, με την μετεξέλιξη των σημαντικότερων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (εργασία, εμπόριο, εκπαίδευση, διασκέδαση κλπ) σε κάτι νέο με το πρόθεμα "τηλε-".
 
Για την εξυπηρέτηση των τηλε-δραστηριοτήτων, και στους δύο συγκρουόμενους κόσμους το χρήμα θα είναι ψηφιακό. Όπως αυτό που εμφανίστηκε δια των "κρυπτονομισμάτων" τύπου bitcoin μετά την τραπεζική κρίση του 08, αλλά με άλλους, ως φαίνεται, κανόνες και τρόπους έκδοσης /διάθεσης του.
Στην κόκκινη ζώνη φαίνεται ότι την ευθύνη ελέγχου του θα διατηρήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες, ενώ στην πράσινη, στο τέλος, φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν ψηφιακά "νομίσματα" που θα εκδίδουν οι μεγάλες big data ψηφιακές πολυεθνικές τύπου Facebook, Amazon ή Google. Οι εμπορικές Τράπεζες σε αυτή την νέα εποχή, σταδιακά θα εξαφανίζονται. Δεν χρειάζονται πλέον.
 
Τα μπαλαντέρ σε αυτό το παίγνιο :
-Η Ρωσία και η Ινδία. Στο που θα στραφούν τελικά, θα καθορίσει και την πλάστιγγα της έκβασης του νέου αυτού Ψυχρού, που προς το παρόν υπερισχύει η Κόκκινη ζώνη τεχνολογικά, πληθυσμιακά και οργανωτικά.
Η Ινδία ως ανερχόμενη τεχνολογικά (!) νέα υπερδύναμη, η Ρωσία ως προμηθευτής ενέργειας και στους δύο εμπόλεμους σύμφωνα με τον χάρτη της Rosneft που απεικονίζεται εδώ.
-Η Αφρική ως παραγωγός τροφής και πρώτων υλών. Ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος της μιας και απομένουν μόνο 50-55 σοδιες στα αποσαθρωμένα από την εντατική εκμετάλλευση χωράφια της Ευρώπης, της Κίνας και των ΗΠΑ (Έμειναν 57 σοδειές μόνο ,σχετικό ΕΔΩ ).
 
Οι κανόνες του πολέμου:
Δεν υπάρχουν!
Μετά την κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού, που άνθισε μόνο μετά την κατάρρευση της Σοβιετιας και του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου λόγω της παντοκρατορίας του δολαρίου, τα πάντα είναι ανοιχτά! Για ένα όμως μικρό χρονικό διάστημα, αφού στις νέες εμπόλεμες συνθήκες το μέγα θύμα μπορεί να είναι η ήδη λαβωμένη δημοκρατία και οι θεσμοί της.
 
Εμείς τι να κάνουμε;;
Η θέση μας στον χάρτη και η ιστορία μας, μας επιβάλλουν ένα διπλό ρόλο : του Θ θύλακα-θεματοφύλακα της Δημοκρατίας, αφού λέει είναι δική μας ανακάλυψη, του Διαφωτισμού και του κόμβου μεταφοράς ενέργειας και πρώτων υλών προς την ζώνη όπου ανήκουμε.
 
Ως εκ τούτου, κάθε νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα πρέπει να αντικαταστήσει το παλιό του 74/81, με το οποίο πορευτήκαμε μέχρι σήμερα εντός του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου και της περιόδου του νεοφιλελευθερισμού που ακολούθησε, θα πρέπει να δει τον κόσμο ανάποδα. Από τα έξω προς τα μέσα και με βάση μια ανάλυση κοινής αποδοχής επί των πιο πάνω. Και με εξωστρέφεια, χωρίς φόβο, των αποτελεσμάτων της! 
 
Διαφορετικά, σε κάθε άλλη περίπτωση, αν παραμείνουμε ουραγοί της ουραγού ΕΕ και απλοί θεατές των τεκταινόμενων, θα είναι όλα Ψυχρά και ανάποδα.
 
Η υπεροχή, σήμερα, της Κόκκινης Ζώνης από τις επενδύσεις επί του one-belt-road που εμφανίζονται στην φώτο κάτωθεν.

 


2 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ως Ψυχρός και Ανάποδος παρατηρώ :

1) η αγορά χιλιάδων στρεμμάτων από τον Bill καλλών επενδυτών real estate στην Αμερική είναι προάγγελος της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης.

2)Οι δηλώσεις της γάτας του Μαξιμου στο ΤΑΣ αποτελούν παραχωρητήριο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων νότια.

3)Το μεταξύ μας moratorium για ήσυχο καλοκαίρι στην ουσία προμηνύει ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ,κρίνοντας από τα γύρω από εμάς συμβαίνοντα μεταξύ Μπαιντεν Πουτιν με "γέφυρα"τον Ερντογάν.

4)η παρούσα κυβέρνηση αποδεικνύεται κοστοβορα από όλες της απόψεις και στο μοίρασμα των ρόλων διεθνώς επιλεγεί για την χώρα το ρόλο της Ιφιγένειας.

5)οι παίκτες παίζουν Rosneft,και τα δικά μας σαΐνια αντιλαμβάνονται μόνο το νεφτ ως υδρογονάνθρακα και επιλεγούν ήπιες μορφές πράσινης ενέργειας (πράττειν αλογως).

kakos04 είπε...

Καλησπέρα , λόγω κούρασης άργησαν οι απορίες μου , ελπίζω να έχεις περισσότερο χρόνοι από εμένα :) .
Καταρχήν το μοίρασμα σε ζώνες που λες θα περιλαμβάνει παντοδυναμία των ΗΠΑ στην δική τους ήπειρο?
Με την πλήρη μετάβαση στις τηλε-δραστηριότητες υπάρχει μια εκτίμηση (δεν θυμάμαι που την διάβασα) είτε μέσω φόρων είτε μέσω πιστοποιητικών τα μεγάλα ταξίδια για την πλειοψηφία θα δυσκολέψουν πολύ . Μόνο οι ελίτ θα είναι μετακινούμενοι ελεύθερα .
Σαν χώρα έχουμε καμία πιθανότητα επιτυχίας στα δικτυακά δρώμενα ? Έτσι όπως βαδίζουμε ?
Η Ρωσία και η Ινδία που λες είναι κομβικές , υπάρχει περίπτωση να τα βρούν οι ΗΠΑ με την Ρωσσία επί της ουσίας για κοινή αντιμετώπιση της Κίνας (με δεδομένο το αντι-Ρωσικό προσανατολισμό του μισού state department .
Διάβασα το άρθρο για το έδαφος , και λογικό είναι με τον τρόπο που καλιεργούμε . Υπάρχει τρόπος εμπλουτισμού του εδάφους σωστά και με αγρανάπαυση για να επανέλθει (πχ με σκόνη από ανακυκλούμενα τρόφιμα & φύκια , αναδασώσεις , ύλη από βιολογικούς καθαρισμούς κτλ ) . γιατί 55 σοδιές θα φάμε ο ένας τον άλλο . Και σίγουρα κάποιοι θα προσπαθήσουν να αποπληθύσμοποιήσουν την Αφρική . .
Σαν πιο ενημερωμένος τι μπορείς να μας πεις για αυτό : «Μπουμπούκος» ΚΑΙ συνδικαλιστές, βάζουν «λουκέτο» Κ _ Α _ Ι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ! Που λέει ο Διηνεκής?
Γιατί σε επίσημες εφημερίδες δεν διάβασα κάτι κατανοητό . Και μπορεί να τσιγκλιστεί ο Ερντογάν από κάποιον να μην προχωρήσει η παράδοση του Αιγαίου , έτσι που να πρέπει να του την πέσουν οι USA?
Για την κιβώτο στην Μέκκα→Ανταρκτική είχα διαβάσει . Τι μπορείς να μας πεις για την Κιβωτό του Μιχαήλ ?
Αυτά τα λίγα και καλό βράδυ .