ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Θα έχεις FREMM, αλλά θα είναι σαν να μην έχεις... Η "La Tribune" γράφει για προσφορά FREMM κλάσης Παϊσιος. 

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».

Τη σημαντική λεπτομέρεια, που όμως κυκλοφορούσε ήδη σαν πληροφορία στη χώρα μας, μεταφέρει ο δημοσιογράφος Michel Caribol σε άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του γαλλικού ΜΜΕ για τη μεγάλη επιτυχία της ιταλικής εταιρείας στο πρόγραμμα της Ινδονησίας.

Στο ίδιο άρθρο δεν υπάρχουν περισσότερες αναφορές για την προσφορά των Ιταλών προς την Ελλάδα, αλλά αν η πληροφορία ισχύει, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να στοχεύει στο να έρθει η FREMM εγγύτερα στις προτιμήσεις του ΠΝ. Να θυμίσουμε, η «La Tribune» ήταν αυτή που αποκάλυψε το περασμένο καλοκαίρι τη ματαίωση της πώλησης των δύο φρεγατών Belh@rra στη χώρα μας και ένα από τα πρώτα ΜΜΕ που έγραψε τον Δεκέμβριο του 2020 για την ύπαρξη της ολλανδικής πρότασης στο ΠΝ. Οπότε, ίσως έχει δίκιο και αυτή τη φορά.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να γραφτούν πράγματα για την εκστρατεία των Ιταλών στην Ελλάδα, πόσο μάλλον, αν οι ίδιοι ακολουθούν παρόμοια τακτική με την Αίγυπτο και την Ινδονησία, όπου κινήθηκαν χωρίς τυμπανοκρουσίες και απέσπασαν τα συμβόλαια. Επιπλέον, τη θέση τους κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτη η παρουσία τους στο πρόγραμμα του ΠΝ με δύο προτάσεις, τη FREMM αλλά και την HF2.

Η Ελλάδα επιθυμεί να προμηθευτεί τέσσερις νέες φρεγάτες και αναμένεται να κάνει την επιλογή της τις προσεχείς εβδομάδες ή μήνες. Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα έχουν δείξει η Babcock με την Arrowhead 140, η Naval Group με τη FDI, η TKMS με την A200, η Damen με τη SIGMA 11515, η Lockheed Martin με τη HF2 και η Fincantieri με τη FREMM.

ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: