ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...ΓΑΤΑΚΙΑ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Από τις οικονομικές ειδήσεις:
 
1. Αναμένεται, λέει το ΔΝΤ, 25% αύξηση των τιμών των τροφίμων μέχρι τον χειμώνα (συνήθως δεν λέει γιατί, ή το λέει πολύ πλάγια).
 
2. Μέχρι τότε, πάρε μια αύξηση καλοκαιριάτικα στα τιμολόγια του ρεύματος για να στανιάρεις (πάλι δεν λέει γιατί, όταν μόλις πριν δυο βδομάδες στο Ελληνικο Χρηματιστηριο Ενέργειας υπό την ΡΑΕ είχαμε το χαμηλότερο όλων των εποχών στην κιλοβατώρα, μόλις 3,5cents η kwh στην χονδρική...).
 
Οπότε λες "κάτι παίζει εδώ και δεν μας το λένε".
Επειδή σε αυτό το ιστολόγιο τα λέμε όλα και έγκαιρα, πάμε ξανά  για επανάληψη εμπέδωσης για να καταλάβετε γιατί αναμένεται το ψωμί να μετονομαστεί σε ψωμάκι οσονούπω.
Με δυο λόγια, για όσους/ες βαριώνται τα πολλά στα μεγάλα σεντόνια:
 
Ο σύγχρονος μετανεοφιλελέ μαυραγοριτισμος, ξεστοκάρει όσα φύλαγε από εκείνα τα τρις (κυρίως στις ΗΠΑ) που μάζεψε από το αεράτο χρήμα που τυπώθηκε, ένεκα ο κορονοϊος.
 
Να θυμίσω ότι πέρσι, τέτοια εποχή, το πετρέλαιο το πουλούσαν με αρνητική τιμή (!) δώρο μαζί με τα γαριδάκια. Η απότομη πτώση της ζήτησης με το πρώτο lockdown, λέει. Σήμερα είναι στα 78$ το βαρέλι, οδεύοντας ολοταχώς προς τα 100 , μέχρι να ξαναπέσει, σε 2-3 μήνες, πάλι στον πάτο, (αφού δεν έχουν υπερθερμανθεί ακόμα οι μηχανές της παραγωγής ολούθε).
 
Όπερ, πληρώνει πάλι ο πλανήτης, δια των πετροδολαριων, τον πληθωρισμό που θα απειλούσε την οικονομία των ΗΠΑ, γεμίζοντας κι άλλο τις τσέπες όσων στοιχημάτισαν σε futures και options επί των τοξικών ομολόγων και των commodities.
 
Τώρα, το πως μπορεί να σταθεί κυβέρνηση στο Ελλαδισταν όταν, εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου αναδιανομής πλούτου προς τα πάνω θα πρέπει, λέει, να πάρει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 12δισ, όσο 1,5μνημονιο, εντός του 22 (διάβαζε κάπου 30% νέα μείωση στις συντάξεις και μισθούς και άλλο τόσο αύξηση στην φορολογία) είναι μία άσκηση χωρίς προφανή λύση.
Το μόνο που είναι προφανές, είναι ότι τώρα έχουν ένα δίλημμα πάλι: 
 
Άρον άρον για εκλογές με το έμπα του φθινοπώρου (και γαία πυρί μειχθήτω) ή
Παίξε μπάλα σαν τον Τσιάρτα ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα με ένα ακόμα βολικό lockdown, Δέλτα μετάλλαξης, και βλέπουμε;;
 
Γατάκια, ότι και να κάνετε, τις βαλίτσες ετοιμάστε τις από τώρα. Ο λογαριασμός, με αυτά τα μυαλά, δεν βγαίνει.
 
Το γιατί το λέει πλάγια. Ήδη έχουμε αυξήσεις στα τρόφιμα και σε άλλα είδη στα σούπερ μάρκετ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: