ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΈΝΑ ΆΛΛΟ ΜΟΝΤΈΛΟ ΣΤΟΝ ΥΣΤΕΡΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΈΝΑ ΆΛΛΟ ΜΟΝΤΈΛΟ ΣΤΟΝ ΥΣΤΕΡΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ;;

Τα δεδομένα :
 
1. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IΙF) το παγκόσμιο χρέος ανήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2019 στο επίπεδο ρεκόρ στα 253 τρισεκατομμύρια δολάρια (322% του Παγκόσμιου ΑΕΠ). Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει ήδη τα 70 τρισ. Το 2020 είχαμε νέα εκτίναξη του χρέους λόγω του ιού.
 
Το 2019, οι 47 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι (0,9% των ενηλίκων του πλανήτη) εμφανίζουν αθροιστικά περιουσία ύψους 158,3 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 44% του παγκόσμιου συσσωρευμένου πλούτου σε κινητές και ακίνητες αξίες.
 
Από το σύνολο αυτό των εκατομμυριούχων, το 35% ασχολείται αποκλειστικά με μετοχές, εταιρικά ομόλογα, τοξικά ομόλογα κλπ ενώ το 8% με κρατικά ομόλογα. Πάνω από τις μισές εταιρίες του Fortune500 είναι σε αυτή την μη παραγωγική δραστηριότητα. Από τις υπόλοιπες, οι μισές βγάζουν χρήμα χωρίς να παράγουν τίποτα, ως κάτοχοι πατεντών.
 
Εν πολλοίς και όχι φυσικά ολοκληρωτικά, το παγκόσμιο χρέος και το μέλλον της παραγωγής, συντάξεων, μισθών κλπ των 5 δισεκατομμυρίων εργαζομένων ενηλίκων κρέμεται από τις επιλογές και τα στενά συμφέροντα 20 περίπου εκατομμυρίων ζάμπλουτων! (Αυτοί είναι που θέλει το "ελληνικό" γκουβέρνο τώρα να χειριστούν και το χρήμα του ασφαλιστικού μας συστήματος, το τύπου Πινοσέτ).
 
2. Από μια παλιότερη δημοσίευση μελέτης του πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΔΩ) και αυτά τα 20 εκ δεν είναι οι πραγματικοί Uber alles. Σχεδόν τα πάντα ελέγχονται από 147 φαμίλιες/ΔΣ μόνο, έχοντας φτιάξει ένα σύστημα που μοιάζει με αποικία λειχήνων. Αν ένα μέλος αυτής τις "οικογένειας" προσβληθεί, καταρρέει όλη η αποικία. Τύφλα να έχουν οι φαμίλιες της Cosa Nostra, αφού η οργάνωση (και πολλές φορές και οι τακτικές) της νεοφιλελέ αποικίας των 147, την έχουν ήδη ξεπεράσει.
 
Αυτά όλα ίσχυαν και πριν τον κορονοϊό. 
 
3. Μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης του 20, είχαμε δύο πρωτόγνωρα φαινόμενα :
 
Α. Τα κράτη, γράφοντας και νέα χρέη, τυπώνουν χωρίς όριο νέο χρήμα "για να στηριχθεί η αγορά", για να ξεπεραστεί η διπλή κρίση προσφοράς και ζήτησης (μέχρι τώρα πάνω από 23τρισ$ σε κορονοιοπακετα). Αλλά ελάχιστα έως καθόλου από αυτά τα χρήματα φτάνουν στην πραγματική οικονομία, εντείνοντας περισσότερο την συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Φαινόμενο με ιδιαίτερη ένταση στην ΕΕ, αφού τα κορονοιοπακετα τώρα"χτίζονται". Θα μοιραστούν κατά το 22 μόνο εδώ σε όσους επιβίωσαν από μια "οικονομική ανοσία αγέλης χωρίς εμβόλια" για να γίνουν ψηφιακή οικονομία και κάτι Πράσινη Ανάπτυξη, λέει.
 
Β. Μέσα στην κρίση, οι ουλτρα πλούσιοι Αμερικανοί αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 1τρισ$. Το ίδιο και στην Γαλλία και παντού. Και ενώ όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες είναι σε ύφεση και οι εταιρίες γράφουν ζημιές, τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν χτυπήσει ιστορικό "ταβάνι".
Το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει απ όλα αυτά είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός, στην τελευταία περίοδο της προηγούμενης παγκόσμιοποίηση που έληξε με τον Covid19 και τον Τραμπ, συσσωρεύει αμυθητα ποσά σε πολύ λίγους, που τα επανα-επενδυουν στον τζόγο. Όχι μόνο αυτόν που φαίνεται στα Χρηματιστήρια, αλλά κυρίως σε έναν άλλο, σχεδόν αθέατο. Σε τοξικά τραπεζικά παραπροϊόντα επί των αρχικών δανείων!
 
Πως το κάνουν:
 
Βάζουν τις εκδότριες του χρήματος ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ τράπεζες να λειτουργούν ως ο ιμάντας αυτής της χωρίς κανένα ιστορικό προηγούμενο αναδιανομής "προς τα πάνω". Πάνω από 1450τρισ$, όσο 21 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ, το μέγεθος της φούσκας των τοξικών που έχει δημιουργηθεί έτσι για να παράγονται αεράτα κέρδη για μια χούφτα υπερπλουσίων. Με συρρίκνωση των εισοδημάτων πολλών δισ ανθρώπων στα επίπεδα της φτώχειας, που όλα δείχνουν ότι θα χειροτερέψει οδεύοντας προς τον χειμώνα του 21/22..
 
Ο προσεκτικός αναγνώστης δεν μπορεί να μην έχει ήδη καταλάβει από που προέρχεται όλο αυτό το παράλογο και επικίνδυνο σύστημα για την επιβίωση του πλανήτη και των κατοίκων του:
ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΠΟΥ ΠΑΡΆΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΆΓΕΤΑΙ (από Δάνεια) αυτό το αεράτο χρήμα. Από τράπεζες (κρατικές ή δημόσιες, αδιάφορο) που από το 71 μέχρι σήμερα ευθύνονται γι αυτή την αποικία λειχήνων που απειλεί πλέον όλο τον πλανήτη. Και λόγω του ελέγχου που έχει στο πολιτικό σύστημα. 
 
Όσο αυτό δεν αμφισβητείται από κάποια άλλη δύναμη (που βλέπει μόνο το ιδιοκτησιακό μέρος του συστήματος ως ασπιρίνη για την διάδοση αυτής της πανδημίας ελπίζοντας έτσι να τιθασευτεί το θηρίο ) ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΟΎ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, (πχ με κρατικά εξωτραπεζικά ψηφιακά παράλληλα νομίσματα αντικρισμένα με την πραγματική οικονομία), ο ύστερος νεοφιλελευθερισμος θα κερδίζει! 
 
Μια καλή ιδέα για να τον τελειώνουμε, τώρα που έχει αρχίσει να χάνει ένα ένα τα διεθνή του ερείσματα, είναι μέσω της διεκδίκησης μίας ΓΕΝΝΑΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ. Και χρηματοδότηση, για όσο χρόνο χρειαστεί, αυτής της μεταρρύθμισης με τα ψηφιακά εξωτραπεζικα ανταλλακτικά μέσα που λέει η πιο πάνω παράγραφος.
 
Διαφορετικά με ημίμετρα, στογγυλοποιήσεις και δήθεν πιλοτικές δοκιμές που βάζουν πλάτη για να στηρίζονται μόνο οι τράπεζες και ο μηχανισμος παραγωγής του χρήματος, όπως σήμερα, θα αυτοακυρώνεται. Μέσα από αναλύσεις σεντόνια, και προτάσεις εκτός τόπου και χρόνου! . Ως μια αφελής ομπρέλα διατήρησης του σημερινού συστήματος, άνευ αξίας για τους πολλούς. Που καλά κάνουν και γυρίζουν ακόμα διστακτικά την πλάτη σε όσους λένε Πρασιναλογα και ψηφιοποίηση, αλλά "εμείς θα τα κάνουμε καλύτερα, οι Τράπεζες να είναι καλά". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: