ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ (ΚΑΥΚΑΣΟΥ)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ (ΚΑΥΚΑΣΟΥ)

Η Αρμενία βρίσκεται αυτήν την στιγμή μεταφορικά σε πολιορκία από 3 σουνιτικά μουσουλμανικά πολεμοχαρή κράτη. Τουρκία-Ιράν-Αζαρμπαιτζάν. Είναι σαν ένα βαρέλι με μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί. Άραγε η ηλίθια Δύση έχει καταλάβει πόσο σημαντική είναι η Αρμενία για τον ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ;;; Πολύ φοβάμαι ότι θα το καταλάβει κατόπιν εορτής.

Αύριο 20 Ιουνίου στην Αρμενία έχουν εκλογές. Θα μπορούσε το Αζερμπαιτζάν να χρησιμοποιήσει τις  εκλογές της Αρμενίας ως ευκαιρία για στρατιωτική δράση, ενδεχομένως να διαταράξει ή να εκχωρήσει την ψηφοφορία στην ευάλωτη χώρα.Αυτές οι εκλογές μπορεί να  αποτελέσουν κρίσιμη δοκιμασία όχι μόνο για την εύθραυστη δημοκρατία της Αρμενίας, αλλά και για μια αδύναμη ανακωχή με το γειτονικό πλούσιο σε φυσικό αέριο Αζερμπαϊτζάν και την περιφερειακή ασφάλεια γενικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Αζερμπαϊτζάν προχώρησε εκτός από ρητορική και σε στρατιωτική επίθεση εναντίον της Αρμενίας, ξεκινώντας με αρκετές επιδρομές στο έδαφος  της Αρμενίας , συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης μιας βασικής λίμνης, της κράτησης έξι Αρμενίων στρατιωτών φυλακισμένων και σκοτώνοντας έναν άλλο στρατιώτη, και όλα αυτά με φόντο τον δηλωμένο στόχο του Αζερμπαϊτζάν της  δημιουργίας διάδρομου προς την Τουρκία που θα περνάει από την Αρμενία. «Εφαρμόζουμε τον Διάδρομο Ζανγκζούρ είτε το θέλει η Αρμενία είτε ή όχι» δήλωσε ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν στις 20 Απριλίου, σημειώνοντας ότι αν η Αρμενία αρνηθεί, ο διάδρομος θα επιτευχθεί «με τη βία».

Όμως αυτό το σενάριο κάνει το Ιράν να βρίσκεται στην "τσίτα" . Αφού παρακολούθησε άβολα από το περιθώριο καθώς το Αζερμπαϊτζάν εισήλθε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με κεντρική τουρκική στρατιωτική βοήθεια και υποστήριξη πέρυσι, και βλέποντας περίπου τα δύο τρίτα των βόρειων συνόρων του να περνούν από τον έλεγχο των Αρμενίων στο Αζερμπαϊτζάν, η Τεχεράνη είναι τώρα σε εγρήγορση σχετικά με την προοπτική ενός τουρκικού διαδρόμου διακόπτοντας τη συνέχεια επαφής των συνόρων του με την Αρμενία.

Για την Τουρκία αυτός ο  διάδρομος. είναι μια χερσαία γέφυρα μέσω της Αρμενίας που θα παρέχει άμεση σύνδεση με τα τουρκικά κράτη της Κεντρικής Ασίας και πέραν αυτής (σχετικό με αυτό που λέγαμε ΕΔΩ) και με τον στόχο της που είναι η δημιουργία του ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΟΥΡΑΝ . Για το Αζερμπαϊτζάν, εκτός από το ότι προσφέρει έναν άμεσο σύνδεσμο με το Νακτσιβάν, και ως εκ τούτου με την Τουρκία, θα εξαλείψει κάθε εξάρτηση από το Ιράν για τη μεταφορά εμπορευμάτων που οδηγούν στα δυτικά.

Για αυτό το Ιράν είναι σε εγρήγορση για τις εξελίξεις στην Αρμενία, επιφυλακτικοί με τις απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν για εδαφικές παραχωρήσεις κοντά στα βόρεια σύνορα με τη Γεωργία και στα νότια σύνορα με το Ιράν. Κατά την άποψη του Ιράν, μια διεύρυνση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν σημαίνει διεύρυνση των συνόρων με το Ισραήλ. Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί ότι επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί την επικράτειά του ως σημεία χρησιμοποίησης για χτυπήματα στην πυρηνική υποδομή του Ιράν και τη δημιουργία βασικών ακουστικών θέσεων. 

Το Ισραήλ επέστρεψε, παρέχοντας στο Αζερμπαϊτζάν κεντρική και ακλόνητη στρατιωτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πολέμου του στο Καραμπάχ με τη μορφή drone, πυρομαχικών διασποράς και διπλωματικής υποστήριξης. Η δημιουργία ενός τουρκικού διαδρόμου που θα τεμαχίζει τη νότια Αρμενία θα σήμαινε διάβρωση της αρμενικής κυριαρχίας στις νότιες επαρχίες της και θα έκοβε αποτελεσματικά τα σύνορα Αρμενίας-Ιράν.Οι αυξανόμενες απαιτήσεις του Μπακού για στρατηγικά χωριά κοντά στα βόρεια σύνορα της Αρμενίας με τη Γεωργία είναι εξίσου ανησυχητικές για την Τεχεράνη, καθώς αυτό θα αναγκάσει τα ιρανικά φορτηγά να ταξιδέψουν μέσω του Αζερμπαϊτζάν καθ 'οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα.


 Έχω την εντύπωση ότι η Δύση δεν έχει καταλάβει τι παίγνιο παίζεται εδώ. Θα πρέπει να γυρίσουν σελίδα σχετικά με τις επιβλαβείς πολιτικές των προηγούμενων διοικήσεων και πολιτικής προς την Αρμενία, οι οποίες έχουν αποθρασύνει και οπλίσει το Αζερμπαϊτζάν και έστειλαν μηνύματα σε αυτήν και στην Τουρκία ότι οι συγκρούσεις με τους γείτονες μπορεί να επιλυθούν με βία. Μετά τον πόλεμο στο Καραμπάχ, η Ουκρανία αγόρασε έναν στόλο τουρκικών αεροσκαφών και drones δημιουργώντας νέες, αποσταθεροποιητικές συγκρούσεις στην περιοχή. Η Αρμενία, που βρίσκεται στη γραμμή σύγκρουσης  μεταξύ Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας, είναι επιρρεπής λόγω της γεωγραφίας της σε αποσταθεροποιητική παρέμβαση. 

Για να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση και να επιτευχθεί ο δηλωμένος στόχος του Μπάιντεν για μια «σταθερή, προβλέψιμη» σχέση με τη Ρωσία, ο χρόνος και η εμπλοκή στον Νότιο Καύκασο είναι ουσιαστικής σημασίας ζήτημα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: