ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

ΕΥΠ: Στα χέρια της 3 Τούρκοι διακινητές μεταναστών με πλαστές ταυτότητες της Ιντερπόλ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Και να διακινούσαν μόνο λαθρόρκς καλά θα ήταν. Ένα σωρό άλλα πράγματα διακινούν παράνομα στην Ελλάδα και αλλού, πχ ναρκωτικά, όπλα κλπ. Καθώς φαίνεται η τουρκική ΜΙΤ έχει διεισδύσει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στήνοντας δίκτυα..είναι άλλωστε γνωστό από παλιά πως γκρίζοι λύκοι και ΜΙΤ έκαιγαν δάση στην Ελλάδα και συνεχίζουν ακόμα..παράλληλα διακινούν παράνομα χιλιάδες υπηκόους χωρών της κεντρικής Ασίας.
Όλα τα τελωνεία του κράτους μαφία (Τουρκία) ελέγχονται από το ναζιστικό κόμμα των γκρίζων λύκων οι οποίοι έτσι ελέγχουν την παράνομη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, χρημάτων κλπ κλπ... ακούγεται ότι υπάρχει διαφθορά και σε ελληνικά τελωνεία στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου υπάλληλοι λαδώνονται και επιτρέπουν να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα πράγματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να εισέρχονται.


 ΕΥΠ: Κυκλοφορούσαν στην Αθήνα με ταυτότητες της Interpol. Διέθεταν χιλιάδες ευρώ σε μετρητά και διέμεναν σε ένα νεοκλασικό στην οδό Μοσχονησίων.

Στα χέρια της ΕΥΠ βρίσκονται 3 Τούρκοι οι οποίοι πρώτα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ ύστερα από παρακολούθηση. Η ΕΥΠ εξετάζει κατά πόσον η επιχείρηση ήταν βιτρίνα για μετακίνηση ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή μεγάλες ποινικές υποθέσεις. Πρέπει να τονισθεί το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως πρόκειται για μια άκρως σοβαρή υπόθεση στη διεθνή σκακιέρα διακίνησης μεταναστών.

ΕΥΠ: Τι αναφέρουν οι συλληφθέντες

Οι ίδιοι, δεν λένε πολλά… Ο ένας υποστηρίζει ότι είναι Τούρκος αστυνομικός όμως οι υπόλοιποι κρατούν το στόμα τους κλειστό αρνούμενοι ακόμη και να αποκαλύψουν το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στην Ελλάδα και τον τρόπο που έβρισκαν τα χρήματα.

Στις πιάτσες των αλλοδαπών της Αθήνας, ήταν γνωστό το τελευταίο διάστημα ότι υπήρχαν τρεις περίεργοι τύποι που παρίσταναν τους αστυνομικούς και υπόσχονταν από ταξιδιωτικά έγγραφα, μέχρι αεροπορικά εισιτήρια σε όποιον ήθελε παράνομα να μπει ή να βγει από την Ελλάδα. Το κόστος για τις διευκολύνσεις που έκαναν ήταν 650 ευρώ και παραμένει άγνωστο πόσοι και ποιοι αλλοδαποί μετακινήθηκαν από τους συγκεκριμένους «πράκτορες της Interpol» από πού έφυγαν και που κατέληξαν και το βασικότερο που εξετάζεται είναι αν ανάμεσα σε αυτούς υπήρξαν και άτομα διεθνώς καταζητούμενα για εμπλοκή σε τρομοκρατικές και ποινικές υποθέσεις.

Η πληροφορία

Ήταν 1η Ιουνίου όταν στα γραφεία της ΟΠΚΕ έφθασε μια πληροφορία που μίλαγε για έναν μυστηριώδη άνδρα, γύρω στα 45 που κυκλοφορούσε κυρίως στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στην πλατεία Αττικής και στην οδό Αχαρνών. Ο περίεργος άνδρας που μιλάει άπταιστα πέντε γλώσσες παρουσιάζεται ως ξένος αστυνομικός, πλευρίζει αλλοδαπούς και τους προτείνει διάφορες εξυπηρετήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι αρκετοί δέχθηκαν να πληρώσουν χρήματα και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να πετάξουν από τη χώρα μας για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία. Μάλιστα, αν το επιθυμούσαν θα μπορούσε να τους χορηγήσει και ελληνικά διαβατήρια. ΕΥΠ

Η πληροφορία αξιολογήθηκε, εκτός από την ΟΠΚΕ και από την Ασφάλεια του Αγίου Παντελεήμονα ως άκρως σημαντική και αποφασίστηκε να στηθεί ειδική ομάδα παρακολούθησης για να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι ο μυστηριώδης αστυνομικός είναι ένας 48χρονος Τούρκος που κινείται διαρκώς στις συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου όπου συχνάζουν αλλοδαποί και επισκέπτεται στη συνέχεια έναν συγκεκριμένο χώρο στην οδό Μοσχονησίων στο κέντρο της πόλης.

Από τον ίδιο χώρο διαπιστώθηκε από την παρακολούθηση ότι έβγαινε και ένας δεύτερος άνδρας που αποδείχθηκε ότι ήταν ο επικεφαλής της παράνομης ομάδας Τούρκος υπήκοος ηλικίας 41 ετών. Και αυτός, τέθηκε υπό αυστηρή παρακολούθηση και όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εισέπραττε τα χρήματα από τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς που ήθελαν να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος με πλαστά έγγραφα.

Επιχείρηση στην οδό Μοσχονησίων

Πλέον, οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, είχαν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν ένα μέρος της δράσης της συγκεκριμένης ομάδας, να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις τους και να οργανώσουν επιχείρηση για να τους συλλάβουν. Όπως διαπίστωσαν, ο 41 ετών αρχηγός, διέμενε με τον 48χρονο «αστυνομικό» στο ίδιο σπίτι στην οδό Μοσχονησίων και υπήρχε και ένας τρίτος άνδρας μέσα στο διαμέρισμα που δεν έβγαινε ποτέ έξω ηλικίας 47 ετών ο οποίος είχε το ρόλο να προμηθεύεται τα πλαστά έγγραφα, διαβατήρια και ταυτότητες και να εκδίδει αεροπορικά εισιτήρια.

Στις 17:30 της περασμένης Δευτέρας κλιμάκιο της ΟΠΚΕ σταματά για έλεγχο στην πλατεία Αμερικής τον 41χρονο αρχηγό της ομάδας. Ο Τούρκος υπήκοος, λέει ότι είναι αστυνομικός της Interpol, βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στην Ελλάδα ενώ για να αποδείξει την ιδιότητα του, επέδειξε και ταυτότητα. Οι Έλληνες αστυνομικοί, προσπάθησαν μέσα σε λίγα λεπτά να διαπιστώσουν αν πράγματι ο συγκεκριμένος ήταν αστυνομικός της Interpol και αν η ταυτότητα του ήταν γνήσια. Ταυτοποιήθηκε ότι δεν υπηρετεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία και ότι τα έγγραφα που τους επέδειξε ναι μεν ήταν άριστης ποιότητας, πλην όμως πλαστά. ΕΥΠ

Λίγη ώρα αργότερα, παρουσία εισαγγελέα, οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εισβάλλουν στο σπίτι της οδού Μοσχονησίων, περνούν χειροπέδες στους ακόμη δύο της ομάδας, ενώ μέσα στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 31.000 ευρώ, πλαστές ταυτότητες της Interpol,πλαστά διαβατήρια Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Σλοβακίας και Ρουμανίας δηλαδή, όλα χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης, διάφορα δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών διαμονής, πλαστά δελτία αιτούντων ασύλου, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim. Επίσης πλήθος αεροπορικών καρτών επιβίβασης σε αεροπλάνα στα στοιχεία διαφόρων αλλοδαπών. Οι τρεις συλληφθέντες οδηγούνται στην Ασφάλεια όπου και σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία για σύσταση συμμορίας, κατάρτιση και διάθεση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και χρήση πλαστών.

Ανέλαβε η ΕΥΠ

Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, αξιολογώντας ως ιδιαίτερα σοβαρή την υπόθεση, ενημερώνουν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κλιμάκιο με επικεφαλής γυναίκα επισκέπτεται την Ασφάλεια προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό που χρήζει περεταίρω έρευνας.

Μετά την αξιολόγηση των στοιχείων, την υπόθεση αναλαμβάνει πλήρως η ΕΥΠ. Οι έρευνες σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μία οι αναλυτές της υπηρεσίας προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των τριών συλληφθέντων, να χαρτογραφήσουν τις επαφές με συγκεκριμένα άτομα και τις διαδρομές τους και από την άλλη, σε συνεργασία με τις ξένες υπηρεσίες να διαπιστώσουν πόσοι και ποιοι αλλοδαποί διακινήθηκαν μέσω του συγκεκριμένου δικτύου που είχε στρατοπεδεύσει από τη γειτονική χώρα στην Αθήνα.

Τα κινητά τηλέφωνα και τα πλαστά έγγραφα έχουν κατασχεθεί και ειδικά μέσω των καρτών sim και των συσκευών προσπαθούν να διαπιστώσουν με ποιους μιλούσαν και ποιοι είναι οι σύνδεσμοι τους. Τα πλαστά διαβατήρια φαίνεται πως δεν τα έφτιαχναν οι ίδιοι αλλά τα παρελάμβαναν από αλλού και για αυτό προσπαθούν να δουν ποιοι είναι οι συνδεσμοί που τα έφτιαχναν καθώς πολλά από αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα καλής ποιότητας. Στο κομμάτι που αφορά στις επαφές τους, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο να «σπάσουν» τα ηλεκτρονικά αυτιά των υπηρεσιών.

Το προφίλ των τριών συλληφθέντων δείχνει διαφορετικό από αυτό των συνηθισμένων πλαστογράφων. Φαίνεται να μιλούν πολλές γλώσσες πιθανότατα και ελληνικά (οι ίδιοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα μας όμως οι εκτιμήσεις λένε ότι το απέκρυψαν σκοπίμως για να ακούν τις συνομιλίες των αστυνομικών) και να κινούνταν στην Αθήνα με ιδιαίτερη άνεση.

Το σπίτι που διέμεναν

Το σπίτι που διέμεναν είναι μεγαλύτερο των 150 τετραγωνικών μέτρων, με συνεργείο καθαρισμού να το επισκέπτεται συχνά για να τακτοποιεί τον χώρο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεγάλο χρηματικό ποσό των 31.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι και όπως φάνηκε όλες τις κινήσεις τις έκαναν με μετρητά αφού δεν διέθεταν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Σοβαρή υπόθεση αναφέρουν ειδικοί της ΕΥΠ

Οι αναλυτές της ΕΥΠ από τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όχι τόσο η εθνικότητα των τριών συλληφθέντων που ούτως ή άλλως μπαίνει στο μικροσκόπιο αλλά οι επαφές, οι διασυνδέσεις τους και ο τρόπος που δρούσαν στη χώρα μας. Το μεγάλο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είναι ποιοι και προς ποιες χώρες διακινήθηκαν μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι όπως και το αν στόχος ήταν να κάνουν διακίνηση μεταναστών και προσφύγων ή αυτή η μπίζνα χρησιμοποιήθηκε ως βιτρίνα για άλλες δραστηριότητες. Δηλαδή, να μετακινηθούν προς συγκεκριμένα σημεία άτομα που υπάγονται στις κόκκινες λίστες των υπηρεσιών όπως καταζητούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή μεγάλες ποινικές υποθέσεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: