ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Περιμένω να βγάλει το τουρκικό πρόγραμμα του ΕΛΙΑΜΕΠ άρθρο που να δικαιολογεί τα λεγόμενα του Μάας και να προσπαθεί να μας πείσει πόσο μας συμφέρει αυτό που λέει. Από τους τούρκους εσωτερικού όλα να τα περιμένεις.!!! Λίγη υπομονή.... και θα γελάσουμε.Υποτίθεται ότι μπήκαμε στην ΕΕ και για να προστατευθούμε από τον τουρκοσουνιτικό επεκτατισμό...ελπίζω τουλάχιστον να κατέρρευσαν οι ψευδαισθήσεις, για το καλό όλων μας...
Στο πλευρό της Τουρκίας φρόντισε να σταθεί η Γερμανία αναφορικά με την παρουσία της στη Λιβύη. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας δήλωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση στο Βερολίνο της δεύτερης διάσκεψης για τη Λιβύη, πως «προς το παρόν η παραμονή τουρκικών δυνάμεων δεν αποτελεί πρόβλημα»!
Όπως ανέφερε ο Χάικο Μάας, ούτως ή άλλως η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και «ισορροπημένα»: Θα πρέπει να αποφευχθεί η μια πλευρά να αποσύρει με γρήγορους ρυθμούς τις δικές της δυνάμεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί κατά αυτό τον τρόπο μια υπεροχή για την άλλη. Η αποχώρηση θα πρέπει να γίνει συντονισμένα ξεκινώντας με τους μισθοφόρους. Επ΄ αυτού έχουν γίνει, σύμφωνα με τον κ. Μάας, ήδη οι πρώτες επαφές ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.
Πάντως ο Μάας έσπευσε να δηλώσει πως η διάσκεψη ασχολήθηκε «πολύ εντατικά» με το θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Ωστόσο, ανέφερε πως «τουλάχιστον από τουρκικής πλευράς επισημάνθηκε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοφόροι με τακτικό προσωπικό για την εκπαίδευση.» Η Τουρκία, η οποία έχει στείλει χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη, υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της βρίσκονται στη χώρα για την εκπαίδευση του λιβυκού στρατού.
Ο Χάικο Μάας, ανέφερε πως η διάσκεψη αναζήτησε λύσεις για ένα «ειρηνικό και ασφαλές μέλλον σε μια σταθερή και ενωμένη Λιβύη.»
Στην ομιλία του στη διάσκεψη ο κ. Μάας επισήμανε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι διεθνείς προσπάθειες απέφεραν αποτελέσματα: από τον περασμένο Οκτώβριο επικρατεί στη χώρα εκεχειρία και ξεκίνησαν ξανά οι εξαγωγές πετρελαίου. Τα επόμενα βήματα είναι οι ενοποίηση των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας, η ανοικοδόμηση υποδομών και η βελτίωση του εφοδιασμού του πληθυσμού με τρόφιμα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 1,3 εκ. άνθρωποι στη Λιβύη έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα είναι η πραγματοποίηση εθνικών εκλογών σε ολόκληρη την επικράτεια στις 24 Δεκεμβρίου και η αποχώρηση ξένων μαχητών και μισθοφόρων. «Ξένοι μαχητές, στρατεύματα και μισθοφόροι» θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, επειδή «με την παρουσία τους και μόνο επηρεάζουν την ειρηνευτική διαδικασία», είχε τονίσει στην εναρκτήρια ομιλία του.
Στη συνέντευξη τύπου αργότερα ο κ. Μάας ενημέρωσε ότι η διάσκεψη ασχολήθηκε «πολύ εντατικά» με το θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Όπως ενδεικτικά δήλωσε: «Τουλάχιστον από τουρκικής πλευράς επισημάνθηκε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοφόροι με τακτικό προσωπικό για την εκπαίδευση.»
Σημαντικός παράγοντας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη είναι κατά τον Χάικο Μάας η διεξαγωγή εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Παρόμοια άποψη εξέφρασαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όπως και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Την ανησυχία του για τους όρους πραγματοποίησής τους εξέφρασε στην εναρκτήρια ομιλία στη διάσκεψη ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως επισήμανε μέσω βίντεο, η βουλή στη Λιβύη θα πρέπει να «δημιουργήσει τις νομικές προϋποθέσεις για εκλογές και να θεσπίσει τους απαιτούμενους νόμους.»
Στη διάσκεψη συμμετείχαν 16 χώρες και διεθνείς οργανώσεις που παραβρέθηκαν και στην πρώτη διάσκεψη τον Ιανουάριο 2020. Αυτή τη φορά συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της Λιβύης, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου