ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ D TOY META-ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ D TOY META-ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ.

Από την επικράτηση των νεοφιλελε την δεκαετία του 90, που συνέπεσε με την εμφάνιση του ίντερνετ, μέχρι σήμερα, έχουμε μια σταδιακή μετάλλαξη όλων των συνηθισμένων μορφών κοινωνικής οργάνωσης. Ο Covid19 τις επιτάχυνε.
 
-Η γειτονιά υποκαταστάθηκε από τα λεγόμενα social media.
-To εργοστάσιο με τις μεγάλες συναθροίσεις εργαζομένων εξελίσσεται σε υβρίδια γραμμών παραγωγής με την τηλε-εργασία και τα 3D prints.
-Η εκπαίδευση όλο και περισσότερο με το πρόθεμα τηλε- και η μόρφωση ευτελίζεται σταδιακά σε "ψηφιακές δεξιότητες".
-Το φλερτ μπήκε στους αλγορίθμους κάποιου dating site.
- Το εμπόριο έγινε στην αρχή on-line και τώρα τείνει να ενσωματωθεί μέσα στα social media σε μια μορφή social commerce.
-Το σοβαρό έγκλημα είναι ήδη ηλεκτρονικό όπως και τα μέσα διεξαγωγής των συμβατικών "πολέμων" προβολής ισχύος.
-Και όλα αυτά και τα λοιπά τους, "Δωρεάν"! 
 
Μοιραία, και η μορφή του χρήματος πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις εξ' αποστάσεως συναλλαγές. Και έτσι φλερτάρουν οι ελιτ με τις τεχνολογίες των αναρχικών "κρυπτονομισμάτων", τις μόνες που είναι ικανές να επιβιώσουν πλέον και στις κρίσεις των αναμενόμενων αναταράξεων που φέρνει η μετάλλαξη αλλά και στην νέα μορφή συναλλαγών των ανθρώπων με σχεδόν καμία φυσική επαφή.
 
Η ηχηρή κατάρρευση των δοξασιών του νεοφιλελευθερισμού ver 1.0, όπως σηματοδοτήθηκε με την εκλογή Μπάιντεν, δεν σημαίνει όμως και την αυτόματη εξαφάνιση του αντίστοιχου δογματικού "ιού", που ζει από τις ανισότητες και επιβιώνει μόνο παρουσία λοιμών και καταποντισμών. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η μετάλλαξη του στην μορφή D, μέσω των λεγόμενων Big Data πολυεθνικών του διαδικτύου, αυτές που έβγαλαν λεφτά στην προηγούμενη φάση από αυτό το "Δωρεάν" συλλέγοντας data, τα δεδομένα κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, για να τις χειραγωγήσουν. Αυτοί είναι πλέον το "αόρατο χέρι της αγοράς" που όλα τα ρυθμίζει!
 
Ο καθηγητής Δουζίνας,( Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου) σε μια μελέτη του , μας υπενθυμίζει ότι "ο θεμελιωτής του νεοφιλελευθερισμού Χάγιεκ υποστήριζε ότι ο μηχανισμός προσφοράς και ζήτησης με τα εκατομμύρια των ατομικών επιλογών επιτρέπει την συγκέντρωση πληροφοριών για τις κοινωνικές ανάγκες. Έτσι αποφεύγεται ο πειρασμός του κρατικού προγραμματισμού του «κράτους πατερούλη» και του αυταρχισμού. Το λάθος της άποψης είναι γνωστό: το κράτος δημιουργεί και αστυνομεύει την «ελεύθερη» αγορά. Αλλά η συλλογή μεγάλου αριθμού πληροφοριών είναι σημαντική."
 
Επί αυτής της νέας μορφής διακυβέρνησης, όπου αλγόριθμοι και προγράμματα τεχνητής ευφυίας ανιχνεύουν και προβλέπουν τα πάντα από τα ίχνη των παραγόμενων data, (αλλά και δια των χειραγωγούμενων από τα ίδια data sets digital MME να διαμορφώνουν και την ζήτηση και την όποια αντίληψη που αποκτάμε για τον κόσμο), οι μεγάλοι χαμένοι είναι θα τα εθνικά Κράτη και οι παραδοσιακές μορφές διακυβέρνησης τους! 
 
Αρκούν κάποιες οριοθετημένες εμπορικές ζώνες, αφού επιβιώνει και ο Κόκκινος νεοφιλελευθερισμός της Κίνας ως αντίπαλο δέος, για να ρυθμίζονται κάπως οι ροές του ψηφιακού χρήματος (των Κεντρικών Τραπεζών βεβαίως) και της ενέργειας. Τα εθνικά σύνορα τείνουν να είναι τυπικά, άνευ αξίας για την νέα διακυβέρνηση επί των Big data , όπως και τα εθνικά νομίσματα και οι κλασσικές εμπορικές τράπεζες. Όσο για τα ατομικά δικαιώματα και την προστασία τους από Συντάγματα, νόμους κλπ, ένα εμπόδιο για την λειτουργία των αλγόριθμων ανεξέλεγκτα! 
 
Ο μεταλλαγμένος Nεοφιλελευθερισμός 2.0 βρίσκεται έτσι επί θύραις! Έχει ήδη φροντίσει η προηγούμενη έκδοσή του να επιδοτηθούν γενναία και οι ψηφιακές υποδομές για να γίνουν τα πάντα digital, η δεύτερη νέα "Μεγάλη Ιδέα" του ύστερου νεοφιλελευθερισμού μετά τα γνωστά Πρασινάλογα.
Έτσι, αν δεν οργανωθούν και τα κινήματα, τα συνδικάτα των ...data  για να υπερασπιστούν τα ατομικά δικαιώματα, την δημοκρατία (που πρέπει να τείνει να γίνεται όλο και πιο άμεση) και τις κοινωνικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής ως αντίπαλο δέος, το μέλλον προβλέπεται ζοφερό!
 
Και αν ωριμάσουν έτσι, ίσως καταφέρουν να επιβάλλουν τους όρους της δημοκρατίας και του ελέγχου που απαιτούνται επί νέων μέσων επικοινωνίας και συναλλαγών, που δεν θα εξουσιάζονται από τον δογματισμό των νεοφιλελέ ver2.0. Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για να έρθουν τα πάνω κάτω! (Προφανώς ο ψηφιακός Λουδισμός για επιστροφή στις αναλογικές σπηλιές του προηγούμενου αιώνα, είναι αστειότητες και θέμα μόνο για τίποτα Συνέδρια του ΚΚΕ. Δεν συζητιέται καν ως εναλλακτική)
Κάτσε μετά εσύ να μετράς με κάποιο αναλογικό αριστερόμετρο ή σοσιάλμετρο του προηγούμενου αιώνα πόσα κιλά κατάλληλος είναι ο καθένας για να γίνει δεκτός για να λειτουργήσει ως βιομηχανικός εργάτης αφισοκόλλησης στα απομεινάρια των κομμάτων "νέου τύπου" με τις επετηρίδες του προηγούμενου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: