ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ".


 ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ".(το στρατηγικό αδιέξοδα της Δύσης ως προς αυτή και κάτι πράσινα άλογα, μαύρα σαν καλιακούδα )

-Κανένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ δεν μπορεί να σταθεροποιηθει μόνο με ΑΠΕ, χωρίς την εφεδρεία άλλης μιας καυσιμης πρώτης ύλης (ή πυρηνικών, που δεν τίθεται σοβαρά ως λυση). Μέχρι να ωριμάσουν οι τεχνολογίες αποθήκευσης, ασφαλούς διανομής και καύσης του"πράσινου υδρογόνου" (ΑΠΕ+νερό - - >Η2 +Ο2), το μεταβατικό στρατηγικό καύσιμο θα είναι το φυσικό αέριο για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Ένα μικρό μέρος του, από ΑΠΕ και βιομάζα ή λιγνίτη. 
 
-Αν όλος ο στόλος των αυτοκινήτων γίνουν ηλεκτρικά, θα απαιτηθεί τριπλάσια ισχύς παραγωγής ηλεκτρισμού από αυτήν που υπάρχει σήμερα εγκατεστημένη. (περίπου το 5% του ηλεκτρισμού παράγεται σήμερα από ΑΠΕ, τα υπόλοιπα από καύσιμα ή υδροηλεκτρικα, στο εξωτερικό και από πυρηνικά).
 
-Κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί εξαπλάσια ποσότητα σπάνιων μετάλλων απ' ότι τα συμβατικά.
 
-Οι τεχνολογίες ΑΠΕ απαιτούν χαλκό, σπάνιες γαίες, κάδμιο, λιθιο, πλατίνα, βολφαρμιο κλπ που σπανίζουν. Τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών είναι στην Κίνα, πλατίνας στην Ν. Αφρική, καδμίου στο Κονγκό, χαλκού στην Ν. Αμερική κλπ. Το Φαραωνικα σχέδιο δε διασύνδεσης όλων των δικτύων σε ένα παγκόσμιο για να δουλέψει μόνο με ΑΠΕ, καταρρέει λόγω έλλειψης των απαραίτητων ποσοτήτων χαλκού.
 
-Η κλιματική αλλαγή, για όση ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι το αποτέλεσμα αλόγιστης χρήσης πρώτων υλών και πόρων και όχι μόνο των καυσίμων παραγωγής ενέργειας, όπως δογματικά επιμένουν κάτι δήθεν "οικολόγοι" .
 
-Το κόψε δέντρα, θα βάλουμε στην θέση τους γεννήτριες οξυγόνου είναι μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακουδα. Ενδεικτική το πως νοούν την Πράσινη Ανάπτυξη οι νεοφιλελε στόκοι... 
 
-Η ανάπτυξη έξυπνων δικτύων (I-grids) για την διασύνδεση τοπικά ίδιοπαραγωγών ενέργειας με καταναλωτές, λειτουργεί θετικότερα απ' ότι οι Φαραωνικης κλίμακας επενδύσεις "Πράσινης Ενέργειας" που ανατροφοδοτούν δεινοσαύρους ιεραρχικών μοντέλων παραγωγής-μεταφοράς ενέργειας. Αυτά παραδίδουν μόνο το 3% της αρχικής ενέργειας στον τελικό καταναλωτή με αλόγιστη χρήση άλλων φυσικών πόρων που ήδη σπανίζουν..
 
-Τα δίκτυα φυσικού αερίου λειτουργούν ως απαραίτητες ενδιάμεσες στρατηγικές υποδομές και αποθήκευσης ενέργειας αλλά και σαν υποδομές προετοιμασίας υποδοχής του επόμενου καυσίμου, μετά μερικές δεκαετίες, του υδρογόνου. Σήμερα μπορούν οι καυστήρες, με τα υφιστάμενα μέταλλα, να καίνε μείγμα υδρογόνου και φυσικού αερίου σε αναλογία 1 προς 10. Μπορεί το υδρογόνο να μεταφερθεί στα σημερινά δίκτυα αφού πιστοποιηθεί ότι οι συγκολλησεις σε αυτά δεν "χάνουν" το υδρογόνο. 
 
-Από την θέρμανση του πλανήτη δεν κινδυνεύουμε τόσο από το διοξείδιο του άνθρακα (αρκεί να υπάρχουν αρκετά δάση που τρέφονται από αυτό) αλλά από το παγωμένο μεθάνιο (φυσικό αέριο) που βρίσκεται κυρίως στους πυθμένες της Σινικής Θάλασσας, στην θάλασσα του Μπρεντς στον Αρκτικό κύκλο και στο Καστελόριζο (!). Τα υποθαλάσσια βουνά Αναξίμανδρος αυτό που έχει βάλει στο μάτι ο Ερντογαν και θέλει συνεκμετάλλευση ή όλα δικά του, αφού αυτά αντιστοιχούν στο 100πλασιο όλων των πιθανών πηγών αερίου της Αν. Μεσογείου. Δες σχετικά ΕΔΩ τι πρέπει να κάνουμε με αυτό το συμπυκνωμένο 1:60 φυσικό αέριο για να μην την πατήσουμε όπως τα, χωρίς τεχνολογίες, έμβια αυτού του πλανήτη, όταν από την απότομη εξάτμιση του πριν 250εκ χρόνια εξαφάνισε το 95% της ζωής (το Μεγάλο Θανατικό της Περμιας γεωλογική περιοδου).
 
Συμπέρασμα :
 
1. Οι θέσεις Πράσινη Ανάπτυξη Uber alles και το "εξορυξεις stop" , εκτός από αντιεπιστημονικές είναι και βλακώδες και εντείνουν την περιθωριοποίηση μας στο διεθνές γίγνεσθαι. Λειτουργούν μόνο προς όφελος της Γερμανίας ή της Κίνας, που εξάγουν σχετικές τεχνολογίες ή πρώτες ύλες, χωρίς καμία σοβαρή δυνατότητα εγχώριας προστιθέμενης αξίας. 
 
2. Η γενικότερη στροφή της Δύσης στην μονόπλευρη Πράσινη Ανάπτυξη που στοχεύει μόνο στις ΑΠΕ, αγνοώντας τους φυσικούς πόρους που απαιτούν για να συντηρηθεί το σημερινό νεοφιλελε μοντέλο ανάπτυξης. Εκτός αν ανακαλυφθούν ανάλογες ποσότητες σπάνιων γαιών και άλλων μετάλλων σε 2-3 κοντινούς πλανήτες,. Τότε να το ξανασυζητήσουμε
Απαιτείται άλλο μοντέλο συνεργασιών που δεν φαίνεται να πριμοδοτείται από το χρηματοπιστωτικο κεφάλαιο, που θέλει άλλα.
Και επειδή οι Αμερικανοί δεν είναι ανόητοι και όλα αυτά τα γνωρίζουν, όταν λένε Global Reset και New Green Deal, δεν εννοούν το ουτοπικό "όλα ΑΠΕ". Άλλο έχουν στο μυαλό τους, που σχετίζεται με το χρώμα του νομίσματος τους... 
 
3. Καλά θα κάνουν να απομονώσουν γρήγορα τις λανθασμένες απόψεις που εμφανίστηκαν στο Σχέδιο Προγραμμάτικων Θέσεων του Σταθακη. Αυτοί που τις συνέταξαν δεν πρέπει να είχαν το περιβάλλον ή την ανάπτυξη κατά νου, αλλά το πώς θα περάσουν, και δι αυτών, τις επικίνδυνες για τα εθνικά μας συμφέροντα, πολιτικές μη ανάπτυξης ή συνεκμεταλλευσης, Σημιτικης Πράσινης Ανάπτυξης, που είδαμε μέχρι τώρα τι παράγει. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: