Σας έγραφα ΕΔΩ , ότι η Αμερική παρότι έχει εσωτερικά ζητήματα ΔΕΝ είναι ανίσχυρη. Για να μπορέσει κανείς να βλάψει τις ΗΠΑ θα πρέπει να βλάψει πολύ σοβαρά την οικονομία της. Κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για την Ρωσία. Στην άνωθεν φώτο βλέπουμε το ΑΕΠ της Ρωσίας που είναι 1.7 τρις για το 2019. Άσχετα αν έχει μεγάλη και δυνατή αμυντική βιομηχανία η Ρωσία έχει ΑΕΠ - μέγεθος οικονομίας, μικρότερο από την πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ!
Και μιλάμε μόνο για το Τέξας.!! Και πού να γίνει και σύγκριση ΑΕΠ Ρωσίας με την πολιτεία της Καλιφόρνιας. Τις χωρίζει οικονομικό χάος....όπου εκεί βρίσκονται τα κεντρικά και η έδρα από όλα τα μεγαθήρια και οι φίρμες του κόσμου. Για αυτό και είναι το Χρυσόμαλλο Δέρας των ΗΠΑ. Άρα για να επιβάλεις την ηγεμονία σου χρειάζεσαι και χρήματα. Αν η πολιτεία της Καλιφόρνια ήταν ανεξάρτητο κράτος θα είχε την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Παράδειγμα, η ΗΠΑ μόνο με κυρώσεις μπορεί να καταστρέψει μια χώρα. Η Ρωσία δεν έχει ένα τέτοιο εργαλείο. Επίσης, ακόμα και οι πόλεμοι, ακόμα και η απλή στρατιωτική παρουσία κάπου - μια στρατιωτική βάση, θέλει χρήματα. Πολλοί που περιμένουν πράγματα από την Ρωσία ,απλώς τους ενημερώνω ότι οι δυνατότητες της Ρωσίας έχουν όρια και πρέπει να τις γνωρίζουν. Τόσο απλό.
Γελάω γιατί διαβάζω στην ηλεκτρονική πιάτσα ότι τελείωσε η ηγεμονία της Αμερικής, έχουμε μετατόπιση ισχύος προς ανατολάς και άλλες μπούρδες.
5 σχόλια:
όταν γράφεται πως τελείωσε η ηγεμονία των Η.Π.Α κι έχουμε μετατόπιση ισχύος προς ανατολάς εννοείται Κίνα.Αν θεωρήσω μοναδική παράμετρο ισχύος το ΑΕΠ μιας χώρας συμπεραίνω πως η Ιταλία πρέπει να ηγείται της Ρωσίας...
...3+7.......
@ ...3+7......
Δεν είναι μόνο το ΑΕΠ μιας χώρας...είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Οι ΗΠΑ είναι αυτάρκεις σε όλα...κάτι που δεν ισχύει για την Κίνα. Ναι μεν αυτήν την στιγμή είναι η Κίνα είναι δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και δύναμη του κόσμου...αλλά φτιάχτηκε τεχνητά για να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ενεργειακά η οικονομία της εξαρτάται από άλλες χώρες (Ιράν, Ρωσία, Βενεζουέλα ). Η οικονομία της Κίνας είναι και το αδύνατο σημείο της.
Σε ορους αγοραστικης αξιας (που εχει την πραγματικη αηξα γιατι οι ισοτιμιες αλλαζουν διαρκως) το Ρωσικο ΑΕΠ ειναι 4.5 τρις Δολ και των ΗΠΑ περιπου 19 τρις.
Επιπλεον η οικονομια των ΗΠΑ ειναι "consumer & debt fuelled" ενω η Ρωσικη 'Producton fuelled". Οποτε μιλαμε για διαφορετικε δομές, με τη Ρωσική να έχει το πλεονέκτημα ότι η κάθε μονάδα του ΑΕΠ της ειναι "καθαρη" δηλαδη προέρχεται απο παραγωγη ( η Ρωσια εχει ελάχιστα δάνεια) ενώ η Αμερικανικη ειναι δομημενη πανω στο χρεος ιδιωτικο και δημοσιο. Αλλο μια μοναδα του ΑΕΠ που προέρχεται απο τη κατασκευη ενος κινητηρα διαστημοπλοιου και αλλο απο καταναλωση τσιςμπεργκερ.
Επιπροσθετως η Ρωσια συμφωνα με το ΔΝΤ εχει τρεχουσα αξια "ασσετς" 75 τρις Δολ σ ορους γεωφυσικου πλουοτου ενω η Αμερικη περι τα 30 τρις. Αυτα ειναι δυνητικες αξιες, αλλα ενδεικτικα.
Σε αδρες γραμμες η τωρινη Ρωσικη οικονομια ειναι το 40% της Αμερικανικης.
Η δε Κινα ειναι ηδη 120% των ΗΠΑ και η Ινδια 50% -βαση και των παραπανω παραμετρων και στοιχειων.
@ ΑΝΩΝΥΜΟ : " Η δε Κινα ειναι ηδη 120% των ΗΠΑ"
Για την Ρωσία συμφωνούμε...αλλά στο θέμα Κίνα έχω διαφορετική άποψη. Η ξεκάθαρη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία που πλήττεται από πανδημία οδήγησε τους αναλυτές να ενημερώσουν τις προβλέψεις τους για το πότε η Κίνα ΘΑ προσπεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2028.
ΘΑ την ξεπεράσει...ΘΑ ΘΑ ΘΑ. Και αυτό γιατί η Κίνα είχε ετήσια αύξηση 6,5% για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και αύξηση 2,3% για όλο το 2020, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και καθιστώντας την Κίνα τη μόνη σημαντική οικονομία που σημείωσε θετική ανάπτυξη το 2020.Η Nomura Holdings είχε εκτιμήσει ότι η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2030, αλλά οι οικονομικές επιδόσεις της Κίνας το 2020 οδήγησαν την εταιρεία να συντομεύσει αυτό το χρονοδιάγραμμα στο 2028.
Η εκτίμηση αλλά και οι προβλέψεις άλλων αναλυτών, μετράει όταν η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς. Οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για να μετρήσουν το μέγεθος της οικονομίας μιας χώρας και υπάρχουν δύο τρόποι σύγκρισης των στοιχείων του ΑΕΠ: χρησιμοποιώντας την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP),η οποία συγκρίνει τις τιμές των αγαθών σε κάθε χώρα (ο δείκτης Big Mac, για παράδειγμα ) ή χρησιμοποιώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς για τη μετατροπή του ονομαστικού ΑΕΠ μιας χώρας στο δικό της νόμισμα σε ένα κοινό, στις περισσότερες περιπτώσεις το δολάριο ΗΠΑ.
Το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR), μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναθεώρησε επίσης την εκτίμησή της για το πότε η κινεζική οικονομία ΘΑ ξεπεράσει τις ΗΠΑ Μια έκθεση στα τέλη Δεκεμβρίου της CEBR ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα ξεπεράσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2028 - πέντε χρόνια νωρίτερα από την προηγούμενη εκτίμηση της εταιρείας - και είπε ότι η πανδημία προκάλεσε αυτήν την αναθεώρηση.
Έχουμε δέκα χρόνια ή περισσότερο» προτού η Κίνα προσπεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Πριν από την πανδημία ,η Κίνα θα χρειάζονταν περίπου 15 χρόνια. Όμως μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια...πολλά μπορούν να γίνουν.
Οπότε ακόμα βρισκόμαστε στο ΘΑ και ΘΑ δούμε...μόνο όταν η Κίνα γίνει μεγαλύτερη οικονομία από τις ΗΠΑ τότε και μόνο τότε θα έχουμε μια μετατόπιση ισχύος μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Δημοσίευση σχολίου