ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι δεν δίνουν FREMM οι Αμερικάνοι μας λένε ζητιάνους

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Και εμείς μπορούμε να πάμε να δώσουμε αλλού τα ωραία μας δις.!! Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Εξάλλου μόνοι τους μπήκαν στον διαγωνισμό. Για παράδειγμα τι θα λέγατε να εξετάζαμε και κινεζικά Type 055 με ενδιάμεση λύση Type 052D, για παράδειγμα...χα χα χα Η προμήθεια οπλικών συστημάτων, εκτός από σύνθετη τεχνοκρατική διαδικασία, είναι εξόχως πολιτική πράξη. Εμείς οι Έλληνες ζητήσαμε και ζητάμε να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες και όχι επιλογές που καλύπτουν τα συμφέροντα, "παρεών", "μαγαζιών" και "εθνικών προμηθευτών". Και ναι αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρωτίστως να έχουν τα επιτελεία τον πρώτο λόγο. Αλλά στα επιτελεία θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι...και όχι αγαθές κορασίδες που πηγαίνουνε τρομπόνι τη LoR. Και όπως έχουμε ξαναγράψει.....Το ΠΝ κύριοι δεν είναι 20χρονη κορασίδα.Η δε ηγεσία του οφείλει να απέχει ακόμα παραπάνω από χαρακτηριστικά 20χρονης κορασίδας. Άνθρωποι ηλικίας των πατεράδων ή των παπούδων μας, που έχουν φάει τη θάλασσα με το κουτάλι, από οικογένειες με παράδοση, που φορούν τη στολή και έχουν την ευθύνη διοίκησης ενός οργανισμού όπως το ΠΝ που το έθνος περιβάλλει με την εμπιστοσύνη και την αγάπη του (και ετοιμάζεται στηρίξει με τεράστιες οικονομικές θυσίες) οφείλει να μην είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αφελής. Όταν λοιπόν η ηγεσία του ΠΝ ανοίγει την πόρτα των Mmsc έστω και υπό προϋποθέσεις είναι είτε αφελής είτε πρόθυμη. Υπάρχει μόνο Τσο Λο. Αγώνας και ξύλο με νύχια και με δόντια.

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι δεν δίνουν FREMM οι Αμερικάνοι μας λένε ζητιάνους - Προσγείωση στην πραγματικότητα λίγο πριν την εθνική επέτειο

Δυο μόλις 24ωρα πριν την εθνική επέτειο που θα μας γεμίσει «εθνική υπερηφάνεια», με τις παρελάσεις των αλόγων και τους υψηλούς προσκεκλημένους, έφθασε η ώρα να προσγειωθούμε καθώς πολλά και μάλλον κατευθυνόμενα δημοσιεύματα μας έχουν «φουσκώσει τα μυαλά», αναφορικά με τα εξοπλιστικά.

Το «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» έχει προσφορά ως ενδιάμεση λύση κάτι φρεγάτες που ...τα έχουν όλα ληγμένα! Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune η Γάλλοι προτείνουν ως ενδιάμεση λύση τις φρεγάτες « Jean Bart» και «Latouche-Tréville».

Όπως είναι γνωστό τα όπλα που χρησιμποποιούν είναι τα SM 1MR που είχαμε και εμείς στα ADAMS και που έχουν λήξει πάνω από 10 χρόνια τώρα.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της La Tribune η Γαλλία είχε αρχικά μελετήσει την πώληση δύο φρεγατών κλάσης La Fayette στη χώρα μας, αλλά αυτό θα είχε μεγάλο κόστος για τη Γαλλία στην προσπάθεια της να συντηρήσει ένα ισχυρό ναυτικό. Άλλωστε και οι Lafayette ένα θεματάκι με τον εξοπλισμό τους το έχουν. Οι ελληνικές ΤΠΚ έχουν πιο βαρύ οπλισμό.

Μια άλλη εκδοχή ήταν να πάρει η Ελλάδα -με γαλλική μεσολάβηση- τις σουδαραβικές φρεγάτες Al Riyadh, γαλλικής κατασκευής, ουσιαστικά μια παραλλαγή των La Fayette με ισχυρότερη αντιαεροπορική προστασία καθώς διαθέτουν 16 πυραύλους Aster 15. Αλλά και αυτό κρίθηκε ιδιαίτερα περίπλοκο για να ευοδωθεί καθώς απαιτούσε μια τριμερή συμφωνία.

Ετσι προκρίνεται η λύση της παραχώρησης της κλάσης Cassard «Jean Bart»και της κλάσης Georges Leygues, «Latouche-Treville». Η τελευταία είναι παραλλαγή της Cassard, αλλά με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό ρόλο.

Την πρόταση θα φέρει την Πέμπτη η Γαλλίδα υπουργός άμυνας, μαζί με το φουλάρι με τσολιάδες που πήρε δώρο από τον Έλληνα ομόλογό της στην προηγούμενη επίσκεψη.

Την ίδια ώρα, λίγα 24ωρα πριν ανατείλει η εθνική μας εορτή, ήρθε και η προσβολάρα από τον πρώην Αμερικάνο ΑΚΑΜ, μέσω Twitter.

Ο κ. Ρόμπερτ Παλμ που είχε παρασημοφορηθεί από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο με τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής, προέβη σε μια άκρως ατυχή ανάρτηση.

Αρχικώς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα της προμήθειας των φρεγατών και την αποστολή της LoR στις ΗΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση, ανάρτησε ότι “οι ζητιάνοι δεν μπορούν να είναι αυτοί που θα διαλέξουν” (“beggars can’t be choosers“).

Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκε θύελλα διαμαρτυριών στον εν λόγω ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης (σ.σ. για λόγους ηθικής τάξεως δεν θα φιλοξενήσουμε απαντήσεις που έλαβε…), με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα να “κατέβει” η κατάπτυστη ανάρτηση, όπως γράφει το Defence-point.gr

Η ανάρτησή του έγινε αντικείμενο έντονων διαμαρτυριών στο Twitter, με αποτέλεσμα να αποσύρει την επίμεχη φράση για ζητιάνους και να προσπαθήσει να τπ «μπαλώσει» γράφοντας: «Συγγνώμη σε όλους σας δεν ήθελα να σας προσβάλω -αναφερόμουν στην ενδιάμεση λύση- το ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες DDG 51- (σ.σ. Arleigh Burke) σημαίνει ότι κάτι λιγότερο καλό είναι διαθέσιμο. Απολογούμαι και χαρούμενη διακοσαετία».

Ο παρασημοφορημένος από το ελληνικό κράτος αξιωματικός εν αποστρατεία του αμερικανικού Ναυτικού, αποστρατεύθηκε το καλοκαίρι του 2018 και παρέμεινε στην Ελλάδα που προφανώς του αρέσει. Εντός εξαμήνου δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στη χώρα μας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 διορίστηκε ως αντιπρόεδρος -αν και δηλώνει στο βιογραφικό του ανεξάρτητος σύμβουλος- με αρμοδιότητα την διεθνή επιχειρηματική ανάπτυξη (International Business Development) στην ONEX του Πάνου Ξενοκώστα που φιλοδοξεί να κατασκευάσει τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC στην Ελλάδα (Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου και Ελευσίνας). Αυτός είναι και ο τομέας που εργαζόταν ο Παλμ.

Πλέον φέρεται να έχει αποχωρήσει από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και έχει προχωρήσει στην ίδρυση της συμβουλευτικής εταιρίας για θέματα εξειδικευμένης στρατηγικής επικοινωνίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης, RxP International LLC, με έδρα την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης. Του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία…

Παράλληλα, να τον ευχαριστήσουμε που ανοίγει και τα δικά μας μάτια, καθώς όπως φαίνεται διατηρούμε μια ελπίδα αποδέσμευσης των Arleigh Burke από το US Navy, για να αρχίσει να έχει κάποιο νόημα η συζήτηση για τις MMSC.

Και μην ξεχάσουν να αναφωνήσουν: Ζήτω η 25η Μαρτίου!

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: