ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αναβάθμιση των μαχητικών F-16C/D Block 50 πάει στο Κοινοβούλιο… ο κύβος ερρίφθη

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Αφού και αυτήν την δουλειά η L.M άντε να παίρνει τον μπούλο από τα πλοία.

Αποκλειστικό: Ο εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block 50 επιτέλους προωθείται στη Βουλή των Ελλήνων προς έγκριση στις 26 Ιουλίου. Το DP ήταν το μέσο ενημέρωσης που είχε αποκαλύψει την κατάθεση προσφοράς από την αμερικανική Lockheed Martin Aeronautics για τον εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών τύπου F-16C/D Block 50 στην Πολεμική Αεροπορία, πριν από δέκα ακριβώς μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2020. Από τότε επιχειρηματολογήσαμε επανειλημμένα υπέρ του προγράμματος αυτού, τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη επιχειρησιακή του κρισιμότητα, λόγω των πρόσθετων συστημάτων που περιλαμβάνει. Σήμερα επανερχόμαστε, καθώς το πρόγραμμα πρόκειται να αποσταλεί προς έγκριση στη βουλή των Ελλήνων προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, σηματοδοτώντας άλλη μια εξαιρετικά κρίσιμη αναβάθμιση για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Φυσικά υπήρξε και η εναλλακτική της πώλησης του συνόλου των F-16C/D Block 30 και Block 50, μαζί με όλο τον εξοπλισμό υποστήριξης και συντήρησής τους, με αντάλλαγμα αριθμό μαχητικών F-35A όπως είχαμε αποκαλύψει, χωρίς το δημοσίευμά μας να διαψευστεί. Για λόγους όμως που ποτέ δεν έγιναν γνωστοί, η εναλλακτική αυτή δεν προχώρησε (τουλάχιστον μέχρι τώρα…) στη φάση της υλοποίησης.

Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αποκαλύπτουν ότι όντως η λύση του εκσυγχρονισμού των Block 50 είναι μία αποτελεσματική επιλογή από επιχειρησιακής πλευράς, με χαμηλότερο κόστος σαφώς και φυσικά με μικρότερα ρίσκα. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το πρόγραμμα F-35 δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, όπως και το ότι η ανάπτυξη της διαμόρφωσης Block 4, με πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες (FOC), παραμένει ζητούμενο και έχει χρονικά μετατοπιστεί για τη χρονική περίοδο 2025-2026.

Υπενθυμίζεται, ότι η αναβάθμιση υπάρχει σκέψη να υλοποιηθεί στην 111 Πτερυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο όπου θα δημιουργηθούν από την LM οι απαραίτητες υποδομές. Το σχέδιο αυτό δεν έχει αλλάξει, ωστόσο, καλό θα ήταν λογικά να περιμένει κανείς τις εξελίξεις στο θέμα της ΕΑΒ, καθώς ενδεχόμενη συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Lockheed Martin, θα μπορούσε θεωρητικά να αλλάξει τη συλλογιστική.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η ένταξη του μαχητικού 5ης γενιάς στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας, μπορεί να περιόριζε τους διαθέσιμους αριθμούς μαχητικών, αλλά θα της χάριζε απόλυτη υπεροχή σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, έναντι της ΤΗΚ, για πολλά χρόνια. Επειδή όμως με τα “ΕΑΝ κι ΕΦΟΣΟΝ” δεν γράφεται ιστορία, μένουμε στα του εκσυγχρονισμού και ομογενοποίησης του στόλου των F-16…

Διαδικασία στην οποία κατά την άποψή μας θα έπρεπε να περιληφθούν και τα παλαιότερα Block 30, παρά τη μεγάλη τους ηλικία (30 έτη…). Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν (και πολύ ορθά…) ότι ο εκσυγχρονισμός μαχητικών τέτοιας ηλικίας είναι παράλογος και ουτοπικός, αλλά και εδώ υπάρχουν δεδομένα που αντικρούουν αυτό το επιχείρημα. Και τα δεδομένα αυτά είναι ότι, πρώτον, τα ελληνικά Block 30 είναι σε άριστη κατάσταση δεδομένου ότι έχουν υποστεί δύο δομικές αναβαθμίσεις (FALCON UP και FALCON STAR), καθώς και αναβάθμιση των κινητήρων τους.

Δεύτερον, υπάρχουν χώρες (Tαϊβάν, ΗΠΑ), που εκσυγχρονίζουν παλαιότερων εκδόσεων και μεγαλύτερης ηλικίας F-16 και μάλιστα στο επίπεδο Viper, για την αποτελεσματική και με χαμηλό κόστος κάλυψη των επιχειρησιακών τους αναγκών. Όπως όλα δείχνουν πλέον, με τα σημερινά δεδομένα, τα 32 ελληνικά Block 30 δεν πρόκειται να εκσυγχρονιστούν.

Η ελληνική πλευρά θα εκμεταλλευτεί τα απάρτια και τα συστήματα (ραντάρ, ηλεκτρονικός εξοπλισμός πτήσης και αποστολής…) που θα προκύψουν από τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16C/D Block 52+ και Block 52M, μόνο για τον εκσυγχρονισμό των Block 50, τα οποία θα αναβαθμιστούν και δομικά προκειμένου να παραταθεί η ωφέλιμη επιχειρησιακή τους ζωή στις 12.000 ώρες πτήσης.

Τα 32 F-16C/D Block 30 θα παραμείνουν σε υπηρεσία και διαθέσιμα προς ανταλλαγή με μικρότερο αριθμό F-35A, εφόσον βέβαια η αρχική πρόταση των Αμερικανών ισχύει ακόμη… H Αεροπορία των ΗΠΑ σκοπεύει να αποσύρει τουλάχιστον 230 μαχητικά F-16 εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ετών, τα οποία είναι “τελειωμένα” από ώρες και φυσικά για να έρθουν στην κατάσταση των ελληνικών Block 30, απαιτούν εκτεταμένες δομικές αναβαθμίσεις.

Κλείνουμε με την ελπίδα, όσο μακρινή και αν φαίνεται ως ενδεχόμενο, το ζήτημα της ανταλλαγής των F-16 Block 30 με μικρότερο αριθμό F-35A, να καταλήξει σε υλοποίηση και έτσι η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες και τις προοπτικές που παρέχει μία τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε και αυτό είναι κάτι που θα αποδείξει εμπράκτως την πραγματική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην αξία της στρατηγικής τους σχέσης και συνεργασίας με την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: