ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΤΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΤΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

Η Νέα Ζηλανδία εξαρτάται, όπως και εμείς, σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον εισερχόμενο τουρισμό της και τις εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων.
 
Τον Μάρτιο του 20, με το πρώτο κύμα του Covid19, η αριστερή πρωθυπουργός της (που επανεκλέχθηκε θριαμβευτικά τον Οκτώβριο) πήρε μερικές σκληρές αποφάσεις:
 
1. Έκλεισε τα σύνορα. Όπως και εδώ. Αλλά δεν τα άνοιξε για τον τουρισμό άρον άρον, όπως εδώ. Αντιθέτως!
 
2. Ενίσχυσε την ζήτηση του εσωτερικού της τουρισμού με πακέτα κινήτρων, όπως με μια ακόμα ημέρα ρεπό κάθε εβδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς να μειωθούν οι αποδοχές , κουπόνια κοινωνικού τουρισμού, κλπ.
 
3. Ενίσχυσε το ΕΣΥ τους και έκανε μαζικά τεστ παντού μαζί με σοβαρή ιχνηλάτηση χρησιμοποιώντας και τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από Νεοζηλανδεζικες εταιρίες. Ανοιχτά όλα, όπου χρειάστηκε περιορισμένα και πολύ στοχευμένα τοπικά lockdown για όσο έπρεπε.
 
4. Τώρα, στο μεσοχείμωνο τους εκεί, προχωράει και στην εκτέλεση του εμβολιαστικού τους προγράμματος χωρίς άγχος, (έχει εμβολιαστεί το 17% του πληθυσμού), ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες και μετά πάνω στα επιδημιολογικά δεδομένα που συνέλεξαν μέχρι τώρα. Δεύτερο κύμα δεν είχε εκεί ο ιός, ούτε προβλέπεται να κάνει άλλο.Τους σνομπάρει...
 
Σαν αποτέλεσμα :
Από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν μόνο 25 θάνατοι από κορονοϊό, μόλις 3 μετά το άνοιγμα του καθολικού lockdown του Μαρτίου του 20, που κράτησε όσο και εδώ! Σήμερα αναφέρθηκε μόλις ένα νέο κρούσμα.
 
Η οικονομία της Ν. Ζηλανδίας άντεξε!
 
Μηδενική αύξηση της ανεργίας μέχρι τώρα, καμία ουσιαστική απώλεια παραγωγικών επιχειρήσεων (επιδοτήθηκε σοβαρά μόνο ο εθνικός της αερομεταφορέας), ύφεση μεν το 20 στο 7% λόγω των απωλειών εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό και την πτώση των εξαγωγών αλλά και κατακόρυφη αύξηση των ξένων επενδύσεων στην πραγματική της οικονομία.
 
Κατά την έρευνα του Bloomberg η Ν. Ζηλανδία, που εν τω μεταξύ έχει ανοίξει τα σύνορα της αλλά μόνο σε όσους έχουν κάνει τεστ και εμβόλια, οδεύει σε ανάπτυξη γύρω στο 4,5% το 21, πιο πάνω και από την Κίνα. Θεωρείται σήμερα η πιο ασφαλής χώρα του πλανήτη και στον επιδημιολογικό και τον οικονομικό τομέα.
 
Δεν θα τα ακούσεις αυτά στις ειδήσεις, βάσει των οποίων φαίνεται ότι κάνει πρόγραμμα εκπομπής και ο Τσακαλώτος. Η Ν. Ζηλανδια κείται μακράν, κάτι τις περισσότερο από την Κύπρο. Εδώ ακόμα γίνονται έρευνες για το αν λέγεται Νέα ή Νότια. Δεν υπάρχει δε καν και από αυτούς που κρατάνε αριστερόμετρα μέτρησης του ακαδημαϊκού τους comme il faulte, κρίνοντας ως λίγα τα αριστερά κιλά της πρωθυπουργού της...
 
Η αντιμετώπιση μιας "πανδημίας"  ΔΕΝ κρίνεται μόνο από τον εμβολιασμό αλλά κυρίως από το σύνολο των μέτρων, όπως αυτά που πήρε η Νέα Ζηλανδία, που καθιστούν επιτυχές εργαλείο αντιμετώπισης της. Εμείς εδώ με τα ζαβά και τσουτσέκια που μπλέξαμε θα πάθουμε ακόμα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: