ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (και όλα τα προϊόντα) Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΔΥΟ ΜΥΘΩΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (και όλα τα προϊόντα)
Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΔΥΟ ΜΥΘΩΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.
 
Διαβάζω ότι ο συνδυασμός της κατακόρυφης ανόδου των δικαιωμάτων ρύπων και των διεθνών τιμών φυσικού αερίου έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ», το οποίο έχει εκτινάξει τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα, που εδώ οδεύουν προς τα 130€ την ΜWh .ΣΤΗΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗ, δηλαδή περί το 35-40% αύξηση στα οικιακά τιμολόγια από τον Αύγουστο.
 
Ώθηση προς τα πάνω στα κόστη δίνουν, λέει, τα δικαιώματα ρύπων, τα οποία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο πρώτο μισό του έτους οι τιμές των δικαιωμάτων αυξήθηκαν κατά 43%, συγκριτικά με τα τέλη του 2020.
Μάλιστα, το ανοδικό ράλι εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση από την Ε.Ε. των αναθεωρημένων στόχων για μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών έως το 2030, με συνέπεια στο τέλος Ιουνίου τα δικαιώματα να αγγίξουν τα 58,64 ευρώ ανά τόνο.
 
Ο άλλος παράγοντας της αύξησης είναι ότι ξέμεινε ήδη η ΕΕ από φυσικό αέριο, το ρούφηξε όλο η Κίνα, στον Θεό οι τιμές του καλοκαιριάτικα!. Ξέρετε, αυτό το αέριο το "άστο εκεί" του Κυβερνησταν και των λοιπών δυνάμεων του Σημιτισμου, που θα τα κάνει, λέει, όλα ΑΠΕ και δεν θα χρειάζεται (όταν ΟΛΕΣ οι μελέτες καταλήγουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει μέχρι το 2045-50)... Να μην παράγουμε δικό μας, λέει, δεν συμφέρει, κανείς δεν θα το θέλει. Θα το εισάγουμε από την Αίγυπτο που το αντλεί από το ίδιο κοίτασμα νότια της Κρήτης.
 
Αποτέλεσμα: Μείον 30δισ στο ΑΕΠ κάθε χρόνο και 7,5δισ λιγότερα δημόσια έσοδα. (Δες τα λέγαμε ΕΔΩ,)
 
Κατάρριψη μύθου νο1:
Η προηγούμενη παράγραφος!
Η αντικατάσταση του λιγνίτη με την βεβιασμένη απολιγνιτοποιηση (άλλο ένα κόστος 9δισ στην Εθνική οικονομία) με το φυσικό αέριο, που δρομολογείται για ηλεκτροπαραγωγή (χώρια η θέρμανση), το κάνουν απολύτως αναγκαίο για να σταθεροποιεί τα δίκτυα των ΑΠΕ, που αυτή την εποχή υποφέρουν από έλλειψη αέρα...
 
Κατάρριψη μύθου νο2:
Η ελεύθερη διαπραγμάτευση τών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, θα οδηγήσει στον περιορισμό της χρήσης ενώσεων του άνθρακα και στην απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.
 
Δεν παρατηρείται αυτό πουθενά! Η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ρυπογόνων βιομηχανιών του αναπτυγμένου Βορρά από βιομηχανίες φτωχότερων χωρών με το ισχύον σύστημα, δημιουργεί αντικίνητρα εκσυγχρονισμού των πρώτων για να μην ρυπαίνουν. Εκτός από τις μαϊμουδιές που γίνονται σωρηδόν, βγάζουν πολύ περισσότερα σήμερα από τον τζόγο στο χρηματιστήριο ρύπων απ' όσα τους κοστίζει στο ρεύμα το πέναλτυ, που επιβαρύνει όμως και εμένα που και δεν παράγω ρύπους και πληρώνω και έξτρα χαράτσι για να επιδοτούνται οι ΑΠΕ! Τρέλα...
 
(Το εγγενές αυτό πρόβλημα "τρελοκομειου" επιλύεται μόνο με την εισαγωγή τεχνολογιών blockchain για την ιχνηλάτηση των δικαιωμάτων ρύπων από την παραγωγή έως και την κατανάλωση όλων των προϊόντων, και όχι μόνο της ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα τέτοιο σύστημα μαθαίνω ότι είναι ήδη διαθέσιμο από Ελληνική εταιρία του Κοινωνικού Τομέα της Οικονομίας (!) για την εγχώρια και διεθνή αγορά και πάει σφαίρα).
 
Όχι ο Χατζηδάκης δεν έχει παραιτηθεί ακόμα πέφτοντας έξω σε όσα υπόσχονταν πριν δυο χρόνια ακριβώς Αυτός είναι μυθικός νεοφιλελές, μια κατηγορία μόνος του. Και δεν μπορεί να πει ότι του έφταιξε ο μπαγάσας ο κορονοϊός.

1 σχόλιο:

kakos04 είπε...

Καλησπέρα , σωστά τα λες όπως και παλιότερα , αντί όμως για εκρηκτικό κοκτέιλ μας έκανε εκρηκτικό καρτέλ . Η απάτη με ρύπους και χρηματιστήρια για να φορτωθεί ο λαουτζίκος τις επενδύσεις τους , καμιά προσπάθεια για αναδασώσεις? ή θα βάλουμε όλοι φίλτρα σαν αυτά που έβαλε ο Μπακογιάννης στην Αθήνα σε στύλους ? Από το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη έχουμε πάει στο ακριβότερο και εισαγόμενο, η απολιγνιτοποίηση είναι έγκλημα με αυτόν τον τρόπο , και καμία ενεργειακή ασφάλεια της χώρας . Έρχεται τρελή ακρίβεια παντού και μείωση κατανάλωσης , στο μαγαζί έχω μηνιαίο τιμολόγιο ΔΕΗ και λόγω μηχανημάτων δίνω 180-200 ευρώ το μήνα σταθερά . Σήμερα ήρθε ο καινούριος μηνιαίος 280 ευρώ τρομάρα τους .