ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

ΓΙΑΤΙ ΠΑΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΤΙ ΠΑΕΙ ΠΆΛΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΈΡΑ ;;

Η προφανής απάντηση είναι " για να αποφύγει την face-to-face αντιπαράθεση μέσα στην Βουλή για το σκάνδαλο υποκλοπών Predator.
 
Μακάρι γι αυτόν όμως να ήταν μόνο αυτός ο λόγος!
 
Για να γίνει κατανοητό τι άλλο μπορεί να "παίζει" για να τρέχει τώρα με 50 βαθμούς κουφόβραση εκεί στο Κατάρ και το τι μπορεί να ενδιαφέρει τον Μητσοτάκη τόσο που να διακόψει τα διαρκή τριήμερα διακοπών του αυτού του καλοκαιριού, χρειάζονται μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το περίεργο Εμιράτο του Κόλπου. (Το ταξείδι φαίνεται ότι συμφωνήθηκε στις 27/7 σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη- δες κάτωθεν στις υποσημειώσει, δηλαδή πριν φουντώσει εδώ τόσο πολύ το σκάνδαλο Predator...)
 
Γράφε:
 
🔸Το Κατάρ ελέγχει το 31,8% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). To μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών του κατευθύνεται προς την Ασιατική αγορά, κυρίως μέσω ελληνικών LNG carriers τριών γνωστών "χορηγών" της ΝΔ, που τώρα εμπλέκονται και στα καλλιστεία ανάδειξης του/της αντικαταστάτη Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ.
 
Το Κατάρ, στηριζόμενο στις εξαγωγές πετρελαίου, και κυρίως του αερίου του, έχει εξελιχθεί από το 08 και μετά σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, με μετοχές στα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, όπου είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος, η Credit Suisse και η Barclays.
 
Το Κατάρ, είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της VolksWagen, διαθέτει μερίδιο στα Harod’s (ναι εκείνο του ...Τσιτσιπά), αλλά και σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, όπως η British Airways, το Heathrow, αλλά και το αεροδρόμιο της Αγ. Πετρούπολης. Στο πορτφόλιο του Σέιχ του Κατάρ, βρίσκεται η ποδοσφαιρική ομάδα Paris St. Germain, ο ιταλικός οίκος μόδας Valentino, αλλά και σημαντικό μερίδιο της ολλανδικής Shell, ξενοδοχεία στο Παρίσι και άλλα.
 
Σχετικά με τις σχέσεις του Κατάρ με τον γύρω του Κόσμο, σημείωνε:
 
🔸Με τον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο:
Το Κατάρ έχει σοβαρές διαφορές με το "σαουδαραβικό μπλοκ" για μια σειρά ζητημάτα. Διατηρεί σχετικά καλές σχέσεις με το Ιράν, τον βασικό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας (υποτίθεται για θρησκευτικούς λόγους, στην πραγματικότητα για τις αγορές του πετρελαίου) και έχει υποστηρίξει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους πολλές φορές στο παρελθόν φανερά. 
 
Η Σαουδική Αραβία θεωρεί τη σύγκρουση της με το Κατάρ ως υποσύνολο της σύγκρουσης μέσω πληρεξουσίου στις διαμάχες Ιράν-Σαουδικής Αραβίας που έχουν την ρίζα τους, λέει, στην μακροχρόνια ανησυχία της Σαουδικής Αραβίας για τη σχέση του Ιράν με μαχητικές ομάδες, που υποστηρίζονται από αυτό, και που δείχνουν απειλητικές ακόμα και για την θέση της οικογένειας Σαούντ που κυβερνά την Σαουδική Αραβία μετά την ανεξαρτησία που πήρε από Οθωμανική Αυτοκρατορία με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. 
 
Από την άλλη, το Κατάρ υποστηρίζει ότι η σύγκρουση αυτή είναι μια προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να επιβεβαιώσει εκ νέου την ηγεμονία της επί του Κατάρ που απολάμβανε κατά τον 20ό αιώνα, πριν αυτό γίνει μέγας διεθνής επενδυτής λόγω του φυσικού αερίου.
 
Το Καταρ, και μέσω της Τουρκίας για την "βρώμικη δουλειά", βρίσκεται πίσω από μία σειρά εμφυλίων συγκρούσεων στην Αφρική (Λιβύη, Υποσαχάρια Αφρική, Μοζαμβίκη, Υεμένη , τα κινήματα των Αδελφών Μουσουλμάνων, κυρίως στην Αίγυπτο και βεβαίως εμπλέκεται και στην Συρία όπως και στο Παλαιστινιακό, σε συνεργασία και με ακροδεξιά κόμματα του Ισραήλ)
 
Τον Ιούνιο του 2017, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, οι Μαλδίβες , η Μαυριτανία, η Σενεγάλη, το Τζιμπουτί, οι Κομόρες, η Ιορδανία, η κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ και τελικά η κυβέρνηση της Υεμένης διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και εμπόδισαν τις προσβάσεις από/προς το Κατάρ από εναέριους και θαλάσσιους δρόμους. Η δε Σαουδική Αραβία έφτασε να εμποδίζει και τη μοναδική χερσαία διέλευση του προς το Ιράν. Αυτή η απόφαση επικυρώθηκε με "εμπάργκο" και των ΗΠΑ, τότε υπό τον Τραμπ, που έμεινε όμως περισσότερο στα λόγια.
 
Το Al-Jazeera, δίκτυο τύπου "αραβικό CNN" με έδρα το Κατάρ και χρηματοδότηση κυρίως από τον Εμίρη του, αναφέρει συνεχώς αρνητικές πληροφορίες για άλλα αραβικά μη φίλια κράτη και κυρίως για την Αίγυπτο. Το "υποτιθέμενης υποστήριξης του Καταρ σε ισλαμιστικές ομάδες", πάντα αναφέρεται ως τυποποιημένο σλόγκαν στα "αντικειμενικά" ρεπορτάζ του.
 
Στις 24 Αυγούστου 2017, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα αποκαταστήσει πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν. Καθώς η διπλωματική αντιπαράθεση έφτανε τότε στο δεύτερο έτος της, η Σαουδική Αραβία σε απάντηση ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα κανάλι που θα μπορούσε να μετατρέψει το Κατάρ σε ...νησί. Το αν θα του αναγνωρίσει τότε πλήρη ΑΟΖ δεν το διευκρίνισε ακόμα, αφού τα σημαντικότερα κοιτάσματα του Κατάρ είναι υποθαλάσσια...(life is a bitch πολλές φορές και στην διεθνή διπλωματία, ως γνωστόν...).
 
Μετά τις συμφωνίες των "Τέκνων του Αβραάμ" του 2019-20 και την τελεσίδικη ακύρωση των αγωγών αερίου Ιραν-Συριας (σχέδιο Πούτιν) και Κατάρ-Συρίας-Τουρκιας (σχέδιο Χίλαρι Κλίντον), που ήταν και η βασική αιτία του Συριακού εμφυλίου, το Κατάρ αισθάνθηκε ότι απειλείται από τον νέο αγωγό ΗΑΕ- Σαουδικής Αραβίας- Ισραήλ που θα καταλήγει στην Μεσόγειο (και μέσω του East Med στην Δυτική Ευρώπη), μιας και το αφήνει "απ έξω".
.
Η στροφή του Ιράν προς την Κίνα με την 25ετη ενεργειακή συμφωνία του 20, ανάγκασαν το απομονωμένο Κατάρ στο να συμφωνήσει στην έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων του με την Σαουδική Αραβία, (που είχε αντανάκλαση και στις σχέσεις Ισραηλ-Τουρκιας πρόσφατα). Προσπάθειες που αποκτούν και άλλη σημασία μετά την Ουκρανική κρίση και την επιδίωξη της Σαουδικής Αραβίας να συνδεθεί, με κάποιο τρόπο, και με την διαμορφωμένη "υποζωνη" εντός των BRICS, την IΒΙS υπό την Ινδία . Αλλά και απ ευθείας με την Κίνα, λόγω της εξαγοράς του 49%της γιγαντιαίας ARAMCO το 21 από Κινέζους. Το Κατάρ, σε αντιπαράθεση, φλερτάρει με τους Αυστραλούς για την συμμετοχή του στην συμμαχία QUAD. 
 
Σχέσεις μύλος δηλαδή!
 
🔸Με την Τουρκία:
Το Κατάρ και η Τουρκία έχουν υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, με την Τουρκία να διατηρεί στρατιωτική βάση 3.000 στρατιωτών της στο Κατάρ. 
 
Οι κατασκευαστικές της εταιρείες εκτελούν στο Καταρί έργα ύψους 13,5δισ μόνο για τις υποδομές για την διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου ενώ το Κατάρ έχει ήδη επενδύσει πάνω από 20δισ$ στην στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας (κύριο έργο η παραγωγή τουρκικού άρματος μάχης νέας γενιάς, αν αυτό κατασκευαστεί ποτέ).
 
Από το 2018 έως το 2021 το Κατάρ συμπαραστάθηκε τουλάχιστον 4 φορές στην παραπαίουσα Τουρκική οικονομία με δάνεια, ανταλλαγές πληθωριστικών τουρκικών λιρών με χρυσό ή δολάρια και μέσω στρατηγικών εξαγορών. Κυρίως μονάδων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και έργων υποδομών, όπως πχ του φαραωνικού καναλιού παράκαμψης του Βοσπόρου (και της συνθήκης του Μοντρέ).
 
Στις "λεπτομέρειες" μπορούν να συνυπολογιστούν και η συμμετοχή του Κατάρ σε υποθέσεις λαθρεμπορίας (όπως πχ το σκάνδαλο Halkbank που εμπλέκει και τον ίδιο τον Ερντογάν) και σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, κυρίως θησαυρών του Ιράκ, που κοσμούν (και με .ελληνική βοήθεια γνωστών καθηγητικών κύκλων- αλλά όχι μόνο) ένα από τα πλέον σύγχρονα μουσεία - ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές του κόσμου.
 
Στις σημειώσεις με κόκκινο στυλό αυτού του ιστολογίου βρέθηκε και ότι το 2005, ο Saud Bin Mohammed Al-Thani, ο σημερινός Σείχης, μηνύθηκε σε διεθνές δικαστήριο επειδή δεν εκπλήρωσε μια πληρωμή 20 εκατομμυρίων δολαρίων για αρχαία ελληνικά νομίσματα (τρέχα γυρεύε ποιάς άλλης"ιδιωτικής" συλλογής). Αυτό το γεγονός αναζωπύρωσε τις ανησυχίες σχετικά με τις τεράστιες δαπάνες του σε αντικείμενα τέχνης, που υπολογίζονται σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα για το διάστημα των τελευταίων οκτώ ετών.
 
🔸Στην Ελλάδα και την Κύπρο:
Κρατική εταιρία του Κατάρ έχει αναλάβει την εξόρυξη φυσικού αερίου σε ορισμένα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Γιατί;; Ρωτήστε τον Αναστασιάδη, ίσως να ξέρει...
Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν δυναμικά επί Σαμαρά με προσπάθειες προσωπικών επενδύσεων του Σείχη στα Ιόνια (κυρίως με εκείνη της Ζακύνθου, που ακόμα τρέχει επειδή τα κτήματα ήταν με χρυσόβουλα...), με την συμμετοχή των κρατικών επενδυτικών funds στον Αστέρα Βουλιαγμένης, μαζί με Τουρκικές εταιρείες του βαθέως Τουρκικού κράτους σε εξαγορές μαρίνων και, βεβαίως στο Ελληνικό (αποχώρησε από το επενδυτικό σχήμα μαζί με τους Κινέζους συνεταίρους της Folie Folie το 19).
 
Το επενδυτικό ενδιαφέρον του Σείχη κατά την διάρκεια διακυβέρνησης του Μητσοτάκη εστιάζει (φανερά) κυρίως στην μετατροπή του λιμανιού του Βόλου σε LNG terminal και ενδεχομένως και στην διεκδίκηση και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (με front man τον Κοπελουζο, που προσπαθεί να "απαλλαγει" απο την μονοκαλλιέργεια των επενδυτικών του πρωτοβουλιών για λογαριασμό της Gazprom με άλλες "συμβατές", αλλά εκτός senctions).
 
Αν μετά από όλα αυτά επιμένεις ότι ο Μητσοτάκης την κοπάνησε για δύο ημέρες μόνο για να μην απαντήσει για ποιόν κρυφάκουγε μέσω του Κοντολέοντα της ΕΥΠ, πολιτικούς και, κυρίως δημοσιογράφους που ψάχνουν την πορεία που αφήνει το μαύρο κυρίως χρήμα επί της εδώ "πολιτικής", θα πει ότι μάλλον κακώς μπήκα στον κόπο να γράψω πάλι σεντόνι.
 
Ότι κατάλαβες, κατάλαβες!
(Στην φωτό μικρό μέρος της αρχαιολογικής συλλογής του Σεϊχη. Την βάζω επειδή... μου άρεσαν τα χρώματα της)
 
Υποσημειώσεις :
 
1-  Σας είπα ότι τον παρακολουθώ και εγώ. Χωρίς predator ΕΔΩ...
2- Ότι είναι γνωστό (χωρίς λογοκρισία) για τις συλλογές του Σειχ ΕΔΩ...
3- Ο έρωτας μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ ΕΔΩ... 
4-  Κοίτα που όλους τους κερνάει τσάι στο ίδιο παράθυρο! ΕΔΩ...
5-  Σχετικό και πρόσφατο με το τι παίζει εκεί γύρω ευρύτερα..ΕΔΩ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: