ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ "DEBATE" ΣΉΜΕΡΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ "DEBATE" ΣΉΜΕΡΑ

🔺️ Το ποια θα πρέπει να είναι η εθνική στρατηγική μετά την αιφνίδια οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Μάλλον όλοι αναμένουν αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας μετά τα αποτελέσματα των εκλογών εκεί την επόμενη Κυριακή.
Όμως...
 
🔺️ Ο επικεφαλής σύμβουλος ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, Ibrahim Kalyn, έχει επισημάνει εύστοχα ότι δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ευελπιστώντας στην Ρωσική υποστήριξη στον ρόλο της στην Συρία και αλλού. "Μάλλον, είναι ένας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης με την Ουκρανία να λειτουργεί ως πληρεξούσιος" δήλωσε με νόημα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συλλογική Δύση έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε μια εκστρατεία «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει». Αυτό ακριβώς εκτιμούν ότι θα συμβεί και όσοι συμμετάσχουν σήμερα στο debate.
 
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον (αλλά και η Αθήνα) μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια έκπληξη. Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί λίγο πολύ η σημερινή "ισορροπημένη στάση" της κλίσης της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, ενώ ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ακόμη και αν ο Ερντογάν ανατραπεί, θα υπάρχουν όρια στην στροφή της Τουρκίας προς τα δυτικά. Δηλαδή ως προς την ΑΟΖ και τα άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που μας επηρεάζουν, αναμένεται "μια από τα ίδια". 
 
Ο Ερντογάν, επωφελούμενος από τον κρατικό μηχανισμό και το απέραντο δίκτυο πατρωνίας του, δεν περιορίζεται για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. 
 
Η Άγκυρα υπό τον Ερντογάν, ως έχει, δεν είναι φιλορωσική. ουσιαστικά, και προσπαθεί να επωφεληθεί και από τις δύο πλευρές. Οι Τούρκοι πουλάνε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στο Κίεβο, έχουν κλείσει στρατιωτικές συμφωνίες και ταυτόχρονα, υπό τον μανδύα των «Τουρκικών Κρατών», ενώ ταυτόχρονα επενδύουν σε αποσχιστικές τάσεις στην Κριμαία και στη Χερσώνα έχοντας εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις πιστώσεις της Ρωσίας και τα παρκαρισμένα στις Τράπεζες της δολάρια Ρώσων ολιγαρχών, που βρήκαν εκεί καταφύγιο μετά τις κυρώσεις του 22.
 
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν χρειάζεται πολύ την ρωσική στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία. Δεν υπάρχουν αυταπάτες στη Μόσχα για τον «Σουλτάνο» ή για το πού οδηγείται η Τουρκία. Εάν η γεωπολιτική στροφή της Άγκυρας είναι εχθρική, είναι οι Τούρκοι που θα καταλήξουν να χάσουν τις πρώτες θέσεις στο ευρασιατικό τρένο υψηλής ταχύτητας – από το BRICS+ στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης ( SCO ) και όλα τα ενδιάμεσα διαστήματα.
 
Και αυτό το θέμα είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την Τουρκία και τις ελίτ της που την κυβερνούν. Το ίδιο ζωτικό όσο και το να πάρει μαζί της προς την Ανατολή και την ΑΟΖ που άφησε η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να "γκριζαριστει " από το Oruc Reiss το 20...94.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χώρου άσκησης δικής μας εθνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων!
 
Ψιλοπράγματα θα μου πεις. Και επουσιώδεις "λεπτομέρειες" για να συζητηθούν στο σημερινό debate.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στρατηγική κίνηση! Η ελληνική Intracom Defense εξαγοράστηκε από την Israel Aerospace Industries – Tι σημαίνει για την Ελλάδα.

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/oplika-systimata/7167666_stratigiki-kinisi-i-elliniki-intracom-defense-exagorastike

Απλός ανώνυμος σχολιαστής

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Φίλε Απλέ Ανώνυμε Σχολιαστή Μας ήταν γνωστό ΠΡΙΝ γίνει η εξαγορά από τους Ισραηλινούς. Όταν τον Φεβρουάριο του 21 ο πρέσβης του Ισραήλ πήγε στις εγκαταστάσεις της Intracom Defense για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το μυστικοπαθή πρόγραμμα ανάπτυξης του stealth drone LOTUS που είναι να εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το κατάλαβες τώρα τι παίζει η όχι ακόμα;;