ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Η αιρετική σκέψη της Μεγαλης Βδομαδας: ΓΙΑΤΊ ΤΑ DATA EINAI ΕΡΓΑΣΊΑ,ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ... DATA-UNIONS ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΊΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΙΣΌ (χωρίς μειώσεις αποδοχών)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η αιρετική σκέψη της Μεγάλης Βδομάδας: ΓΙΑΤΊ ΤΑ DATA EINAI ΕΡΓΑΣΊΑ,ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ... DATA-UNIONS ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΊΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΙΣΌ (χωρίς μειώσεις αποδοχών)


🔺️Κατ' αρχάς ο Covid19 επιτάχυνε πολύ αυτό που ήταν ο μείχιος πόθος της εργοδοσίας τις προηγούμενες δεκαετίες για πάρα πολλά επαγγέλματα, κυρίως του τριτογενή τομέα:
✔️την δημιουργία ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας με συνδυασμό εργασίας με φυσική παρουσία και τηλεεργασία. Η τελευταία είτε παρεχόμενη από το σπίτι είτε από οπουδήποτε αλλού. Μοντέλο που παρέμεινε και μετά την λήξη της πανδημίας. 
 
🔺️Ακολούθησε η Artificial Intelligence και οι Μηχανές Μηχανικής Μάθησης- εκπαίδευσης των αλγορίθμων της από data. Κυρίως αυτά που έχουμε δώσει δωρεάν μέσω του χρόνου που διαθέσαμε σε κάποιον τεχνοφεουδάρχη τύπου Musk ή Ζουκη, για να αρχίσει να καταργεί όχι μόνο θέσεις εργασίας αλλά ολόκληρα επαγγέλματα, ή αυτά που κατακλέβουν παραβιάζοντας κάθε έννοια πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε πρώτο χρόνο κινδυνεύουν τα επαγγέλματα των προγραμματιστών (!), των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων και μεγάλης μερίδας δημοσίων λειτουργών, για να ακολουθήσουν και πολλά άλλα στο επόμενο κύμα εξάπλωσης της.
 
Η τηλεεργασία αρχικά και η ΑΙ μετά, αποκάλυψαν όμως ότι ένα μέρος της εργασίας είναι (συμπίπτει) με τα παραγόμενα από τον εργαζόμενο στην δουλειά ή τον ελεύθερο χρόνο του κάθε λογής Data , και που η αξία τους ενσωματώνεται σε ένα τελικό παραγόμενο προϊόν ή υπηρεσία. Με λίγα λόγια ΤΑ DATA ΕΊΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ!
 
Και ακριβώς εδώ αρχίζουν τα όμορφα :
 
✔️ Σε αντίθεση με την παραδοσιακή εργασία, τα data έχουν ένα πρόσθετο (μοναδικό) χαρακτηριστικό. Είναι επαναχρησιμοποιήσιμα πολλές φορές! Άρα η πληρωμή τους άπαξ (μέσω του χρόνου που αναλώθηκε για να παραχθούν ή με το κομμάτι) εμπεριέχει ένα ισχυρότατο βαθμό εκμετάλλευσης της εργασίας, πολλαπλάσιο της κλασσικής εργασίας , και που δεν αμείβεται ανάλογα! (Ακριβώς γι αυτό η τηλεεργασια ήταν ο μείχιος πόθος της εργοδοσίας και όχι τόσο λόγω των μικρότερων λειτουργικών αναγκών της, σε σχέση με την εργασία της φυσικής παρουσίας). 
 
✔️Τα παραδοσιακά εργατικά συνδικάτα, άρχισαν να οργανώνονται πριν από ενάμιση περίπου αιώνα γύρω από την ιδέα της συλλογικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων που απορρέουν από την φυσική εργασία που παράγει μια κοινότητα ή η συνάθροιση εργαζομένων στον ίδιο χώρο παραγωγής.
 
❗️Αντίστοιχη οργάνωση για τα data ως εργασία όμως δεν έχουμε ακόμη!
 
Και ενώ αυτός ο γρίφος με απασχολούσε εδώ και δεκαετίες, και πιο σοβαρά τις τελευταίες με την εμφάνιση των Big Data κολοσσων του διαδικτύου που τείνουν να είναι η κινητήρια δύναμη του καπιταλιστικού συστήματος μέσω της ΑΙ και των υπηρεσιών του διαδικτύου που μονοπωλούν, δεν είχα δει μέχρι τώρα κάποιον προβληματισμό από τα εργατικά συνδικάτα ή τους παραδοσιακούς φυσικούς πολιτικούς τους συμμάχους, τα κόμματα της Αριστεράς, να προτείνουν κάτι σχετικό για την συλλογική εκπροσώπηση της εργασίας (ως data) για την:
 
✔️Νομική εκπροσώπηση των παραγωγών τους σε περιπτώσεις που γίνεται κατάχρηση της νομοθεσίας (πχ η GDBR για την προστασία των προσωπικών δεδομένων) είτε καταχρηστική χρήση των δεδομένων (και των συνδυαστικών meta data) χωρίς να αμείβονται ανάλογα οι παραγωγοί τους.
 
✔️Για την παραγωγή πολιτικών που υπερασπίζονται την εργασία ως data
 
✔️Για την παραγωγή προτύπων ή και τεχνολογιών που επιτρέπουν την δικαιότερη κατανομή των δικαιωμάτων ανάμεσα στα παραγωγικά υποκείμενα και τους καταναλωτές μέσω και μηχανισμών διαβούλευσης και διαιτησίας διαφόρων.
 
Και σκάει πριν λίγους μήνες μύτη μια πολιτική της ΕΕ , το Data Governance Act (DGA), που στα άρθρα 26 και 27 προτείνει κατά λέξη :
 
26) An emerging variant are data cooperatives or data unions that seek to achieve a number of objectives…
(27) …data cooperatives as intermediaries between data subjects and potential data users in the economy. 
 
Συμβατό με αυτήν την ντιρεκτίβα και το πιο πρόσφατο ΑΙ Αct της ΕΕ, που φαίνεται ότι είναι και μια αιτία των "δασμών Trump" προς την ΕΕ, αφού έτσι χαλάνε (εντός της ΕΕ τουλάχιστον) όλες οι μηχανές της ΑΙ made in USA (και λιγότερο οι αντίστοιχες κινεζικές).
 
Πόσο έτοιμη είναι άραγε η πληροφοριακά ημιμαθής έως και καθυστερημένη εργατική μας ηγεσία (αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς) για να αντιληφθούν τι σημαίνει αυτό το νέο φρούτο των "εργατικών Data συνδικατων" για την υπεράσπιση της αντίστοιχης εργασίας;;
 
Και πως θα το οργανώσουν ιδρύοντας αυτά τα data-συνδικάτα, που δεν έχουν μόνο σχέση με τους επαγγελματίες του χώρου της πληροφορικής ;;
 
(Δεν ρωτάω αν συμμετείχαν στην διαμόρφωση του σχεδίου κειμένου της DGA, η της ΑΙ act, γιατί αυτά θα τους ακούγονται όπως τα κινέζικα... )
 
Μέχρι τότε, εγώ θα συνεχίζω να προσπαθώ να κάνω τέτοια θέματα πενηνταράκια. Και για την κατανόηση αλλά και για την προετοιμασία των κατάλληλων επαγγελματικών εργαλείων που θα απαιτηθούν, έτσι που και τα data-ως-εργασία θα οργανώνονται όσο το δυνατό και πιο πολύ σε μη ιεραρχικές δομές ελεγχόμενες από άλλες ιεραρχικές δομές, τις big Data εταιρίες. Αλλά σε οριζόντια δίκτυα διαμοιραζόμενου κύρους όλο και περισσότερο . Αυτήν την οργάνωση που παράγουν οι τεχνολογίες που λέγονται τώρα blockchain δηλαδή. 
 
✔️Kαι να επιμένω, ως γραφικός γραφέας σεντονιών στο παρών ιστολόγιο, ότι η ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση σε αυτή την φάση, είναι αυτή της μείωσης του εργάσιμου εβδομαδιαίου χρόνου-έως και στο μισό, χωρίς μειώσεις αποδοχών
 
ΚΑΙ
 
η χρηματοδότηση της από μη τραπεζικά ψηφιακά πάγια-μέσα συναλλαγών,
για ένα ακόμη λόγο :
 
🔺️Είναι η καλύτερη μέθοδος για μια ακόμα ουσιαστική τομή που δημιουργείται έτσι, που σχετίζεται άμεσα και με τα πιο πάνω, αφού τα ψηφιακά αυτά μέσα συναλλαγών (παρακαλώ να μην τα λέμε "κρυπτονομίσματα", αφού είναι μεν υποστηριζόμενα για λόγους ασφαλείας με μεθόδους κρυπτογράφησης αλλά δεν είναι χρήμα- παραγόμενο από δάνεια),ΕΙΝΑΙ ο καλύτερος τρόπος για να αντικριστεί η αξία τους με τον πιο πραγματικό δείκτη της οικονομίας:
 
Την εργασία! (Ή ισοδύναμα με τον ελεύθερο χρόνο από την εργασία- διαλέξτε.)
Τι δεν καταλαβαίνεις;;
 
"Το ξυπνάτε ζώα μου αργά, πήρε φωτιά η φάρμα" που έλεγε ο Μαχαιριτσας θέλεις να σου πω τραγουδιστά αντί για τα πιο πάνω;;
 
Και ΕΔΩ και οι άλλοι λόγοι (και το πως θα πάει σετάκι με όλα αυτά ένα ευρώ μη νεοφιλελέ κοπής).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

¨"Με μία απόφαση-σοκ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραχωρεί το DNA των νεογέννητων παιδιών της Ελλάδας σε ιδιώτες στις ΗΠΑ."
Το διάβαζα και δεν ήξερα τι να πρώτο σπάσω .
ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΗΚΩΣΕΙ ΌΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.
Γνωρίζοντας πως ψάχνουν το γονιδίωμα των ΕΛΛΗΝΩΝ εδώ και χρόνια έχω να πω μονάχα τούτο.
Αποκεφαλισμός στην πλατεία για να μην τολμήσει κανένας άλλος.




Ανώνυμος είπε...

Καλό μεσημέρι, με μια κίνηση η Κίνα απελευθερώνεται από τους δασμούς σταε τσιπ . Παρουσίασε τον πρώτο λειτουργικό επεξεργαστή risk-v ανοικτού κώδικα. Αντίστοιχα με το Linux η ανάπτυξη του θα είναι καταιγιστική γιατί βοηθά όποιος θέλει και οι νέες εταιρείες θα μπορούν να μην ξαναρχίζουν από την αρχή κάθε φορά.
https://vm.tiktok.com/ZNdFXXd61/
Σε αντίθεση με τους κοιμωμενους στην Ευρώπη που θα κάναμε γερό χουνερι στα αμερικανά με asml & Linux (+ πχ proton mail και αστούς να ψάχνουν τα data), αλλά με ποια ηγεσία. Όποιος θέλει θα κολλάει στην πρόοδο της Κίνας έτσι τεχνολογικά χωρίς πατέντες.
Το ίδιο με τα δεδομένα που λες κ εκπαίδευση μοντέλων AI κτλ

Kakos04

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα τα σέβη μου για το άρθρο και την απουσία όπως λες αριστεράς και εργατοπατέρων από τέτοιες σκέψεις.

Kakos04