ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Όλα αυτά γίνονται διότι η Τουρκία έχοντας
πληροφόρηση για την σιωπηλή πρόοδο των διαπραγματεύσεων
Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-Λιβύης-Λιβάνου, σχετικά με το διαμοιρασμό
των ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο, που αφήνει την Τουρκία έξω από το παιχνίδι,
δηλαδή χωρίς πετρέλαια και ρόλο, η Τουρκική ελίτ στήνει προβοκάτσιες στο
Αιγαίο, μέσα στην εναγώνια αναζήτησή της για συμμετοχή στη μοιρασιά και
ενεργειακή απεξάρτηση. Aπο την συνάντηση με τον σκουράντζα τον Τυνήσιο "τσίμπησε" ένα άκυρο. Η Τυνησία δεν θα χαλάσει τις σχέσεις με κανέναν για τον ψυχάκια τον Έρντυ. Οι
μογγόλοι όπου και να έχουν πάει, προσπαθώντας να βρουν υποστήριξη στις
καινοφανείς και αιρετικές απόψεις τους, σχετικά με την ΑΟΖ των νήσων,
έχουν φάει πόρτα. Πράγμα που είναι φυσικό, εφόσον τα όποια επιχειρήματά τους είναι στημμένα σε δεκανίκια.Διότι σε κάθε περίπτωση, η τυχόν αποδοχή των σχεδίων τους ,η υιοθέτησή τους, θα έθετε σε
καθεστώς αναθεώρησης το σύνολο της γεωπολιτικής τάξης του πλανήτη.
Ειδικά στην Ασία όπου αφθονούν τα νησιωτικά κράτη, θα μπορούσε να
ανατρέψει πλήρως, κάθε έννοια ισορροπίας μεταξύ τους. Το μόνο στήριγμα στο τέλος για τους μογγόλους θα είναι η Γερμανία. Η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με τους Τούρκους, καθόσον γνωρίζει ότι χωρίς
ενεργειακούς πόρους, αυτή η καταραμένη από το Θεό επίπεδη χαβούζα στο
κέντρο της Ευρώπης, που ονομάζεται Γερμανία, είναι καταδικασμένη να
παραμείνει ες αεί ένα έρμαιο της γεωγραφίας. Ένας ποταπός μπράβος, που
είναι αναγκασμένος να ματώνει μιά ζωή για το συμφέρον των αφεντικών του.
Έχοντας μαζί του ένα επιτελείο στελεχών, με επικεφαλής τους υπουργούς
Εξωτερικών και Άμυνας, Τσαβούσογλου και Ακάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας
υποστήριξε, ότι η Τυνησία θα μπορούσε να συμβάλλει εποικοδομητικά στην
αποκατάσταση της σταθερότητας στη γειτονική Λιβύη. Ο Τυνήσιος πρόεδρος
είχε άλλωστε, την περασμένη Δευτέρα, συνάντηση με εκπροσώπους του
Ανώτατου Συμβουλίου Λιβυκών Πόλεων και Φυλών, με τους οποίους συζήτησε
την πιθανότητα να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής
κρίσης.
Παραλλήλως υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής συμφωνίας που υπέγραψε με τον Σάρατζ και επανέλαβε ότι, αν υπάρξει σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση της Τρίπολης, θα στείλει στρατό στη Λιβύη. Αναρωτήθηκε μάλιστα τι δουλειά έχουν εκεί η Ρωσία και το Σουδάν. Παρεμπιπτόντως το Σουδάν συνορεύει με τη Λιβύη, αλλά ο Ερντογάν διαβάζει δικούς του χάρτες, έτσι κι αλλιώς.
Το θέμα της αποστολής Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη συζητήθηκε και
στις επαφές με τους Ρώσους, η Μόσχα, ωστόσο, δεν φαίνεται, για την ώρα,
να έχει άρει τις ανησυχίες της για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην Άγκυρα
πάντως, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ετοιμάζει ήδη νόμο που θα επιτρέπει
στην Τουρκία να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στην βορειοαφρικανική
χώρα.
Οι συμφωνίες του Ερντογάν με τον Σάρατζ για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχουν καταδικαστεί ως παράνομες από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, όπως τον αποκαλούν, έχει το αρχηγείο του στην Βεγγάζη, οι δυνάμεις του όμως διεξάγουν από τον Απρίλιο μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την λιβυκή πρωτεύουσα.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τυνησία έκανε ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στηρίγματα στα σχέδια του, να βάλει, ακόμη πιο γερά, πόδι στη Λιβύη. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου έγινε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έντονη κινητικότητα και τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για τον αγωγό EastMed, αλλά και την ώρα που δείχνει να πέφτει στο κενό η έκκληση της κυβέρνησης της Τρίπολης για διεθνή στήριξη.Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Καΐς Σαγιέντ, με τον οποίο συζήτησε τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Το ίδιο θέμα συζήτησε αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων στη Μόσχα, όπου επίσης συμφωνήθηκε να αναζητηθούν, και μάλιστα γρήγορα, τρόποι για τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στην αφρικανική χώρα.
Στόχος πάντα η Ελλάδα
Ο Ερντογάν συντάχθηκε με αυτήν την προοπτική. Ωστόσο, στις κοινές δηλώσεις του με τον Τυνήσιο ομόλογό του, δεν έκρυψε τις πραγματικές επιδιώξεις του, καθώς υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά με την λιβυκή ΑΟΖ και ότι η Άγκυρα και η Τρίπολη έχουν «συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους και δικαιοδοσία σε αυτήν την περιοχή».Παραλλήλως υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής συμφωνίας που υπέγραψε με τον Σάρατζ και επανέλαβε ότι, αν υπάρξει σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση της Τρίπολης, θα στείλει στρατό στη Λιβύη. Αναρωτήθηκε μάλιστα τι δουλειά έχουν εκεί η Ρωσία και το Σουδάν. Παρεμπιπτόντως το Σουδάν συνορεύει με τη Λιβύη, αλλά ο Ερντογάν διαβάζει δικούς του χάρτες, έτσι κι αλλιώς.
Οι συμφωνίες του Ερντογάν με τον Σάρατζ για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχουν καταδικαστεί ως παράνομες από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, όπως τον αποκαλούν, έχει το αρχηγείο του στην Βεγγάζη, οι δυνάμεις του όμως διεξάγουν από τον Απρίλιο μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την λιβυκή πρωτεύουσα.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
1 σχόλιο:
Αυτά θα είναι πολύ σύντομα τα σύνορα της Ελλάδας. Έτσι όπως παλιά. Ξέρει ο Καγκεμπέκος πρακτοράκος τι πρόκειται να πάθει μέχρι να κτυπήσει κάρτα για να πάει στον αγύριστο.
Υποχρέωση όλων των Ελλήνων να αναρτήσουν όπου μπορούν το αληθινό χάρτη της Ελλάδας. Στους δρόμους, στα χωριά, στα νησιά, παντού όπου μπορεί να φτάσει το μήνυμα στον σαλταδόρο λαμόγιο.
https://legacy.lib.utexas.edu/maps/historical/shepherd_1911/shepherd-c-058-059.jpg
Δημοσίευση σχολίου