ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Υποθετικό σενάριο: Αμερικανικό Arleigh Burke δέχεται επίθεση από κινέζικα πολυηχητικά όπλα

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Εκλαϊκευμένη κινεζοφοβία και ηρωϊκά Arleigh Burke. Ανατρίχιασα... πραγματικά. Αν ο συντάκτης δεν έχει διπλή υπηκοότητα, έχει χαθεί τελείως η μπάλα....Συντάκτης Χωρίς Όνομα. Από τα 5α υπόγεια του Πενταγώνου του κανονικού. Ούτε καν πλησίασε. Ήθελε και λίγο Ρόμπερτ Ουιλιαμς μουσική υπόκρουση. Μάθετε να παίζετε μπαλίτσα ρε....δείτε ΕΔΩ.

Υποθετικό σενάριο: Στη Νότια Σινική Θάλασσα, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke, ασκεί το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, για να δείξει στους Κινέζους πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν την παράνομη επεκτατική πολιτική του Πεκίνου στην περιοχή, την οποία έχει γεμίσει με τεχνητά νησιά.

Η Κίνα περίμενε αυτή την κίνηση και έχει τοποθετήσει τρία υποβρύχια σε ιδανικό σημείο για να στήσουν ενέδρα στο αμερικανικό πλοίο, από απόσταση 100 μιλίων. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Τα κινεζικά υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με ένα νέο όπλο που μπορεί να βληθεί ενώ είναι σε κατάδυση και όταν βγει από το νερό, να αναπτύξει πολυηχητική ταχύτητα. Κάθε υποβρύχιο εκτοξεύει τρία τέτοια όπλα. Αφού αποκτήσουν ύψος, κατόπιν κατέρχονται και ταξιδεύουν προς το στόχο τους, μόλις λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ταξιδεύοντας με ταχύτητα ενός μιλίου το δευτερόλεπτο, θα χρειαστούν 1,5 λεπτό για να πλήξουν το αμερικανικό πλοίο. Στο αντιτορπιλικό, το σύστημα AEGIS σημαίνει συναγερμό. Ο χρόνος αντίδρασης είναι ελάχιστος και τα ραντάρ του πλοίου δυσκολεύονται να “κλειδώσουν” τους εισερχόμενους πυραύλους, διότι η υψηλή τους ταχύτητα, δημιουργεί έναν μανδύα υπέρθερμου πλάσματος μπροστά τους. Τα αντίμετρα ενεργοποιούνται. Κάποιοι εισερχόμενοι πύραυλοι αναχαιτίζονται, οι περισσότεροι όμως όχι. Ως αποτέλεσμα, το αμερικανικό πλοίο δέχεται έξι πλήγματα και βυθίζεται σχεδόν αύτανδρο. Σε αυτή τη συμπλοκή, χάνονται περισσότεροι Αμερικανοί ναύτες απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο περιστατικό από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τραβηγμένο σενάριο; Μπορεί, αλλά η Κίνα και η Ρωσία, μην μπορώντας να αντιπαρατεθούν στα ίσα με τις ΗΠΑ, επενδύουν σε “εξωτικές” τεχνολογίες. Μπορεί το σενάριό μας να είναι εξαιρετικά απλοποιημένο, αλλά αυτή η εκδοχή σίγουρα έχει περάσει από το μυαλό των Κινέζων.

Φυσικά έχει περάσει και από το μυαλό των Αμερικανών και για αυτό το λόγο, ήδη ετοιμάζουν αντίμετρα που θα είναι σε θέση να διαφυλάξουν τον Στόλο από πολυηχητικά όπλα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: