ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Εκρηκτική άνοδος στις πρώτες ύλες – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν – Γιατί ανησυχούν οι κεντρικές τράπεζες (γραφήματα)

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Τα λέγαμε ΕΔΩ...από τον Μάιο.!! Μαυραγοριτισμός, το ανώτατο στάδιο του θνήσκοντα νεοφιλελευθερισμου. Καλή η ανάλυση .Άλλα χωρίς σύνθεση, επί του πρακταιου, είναι μισή δουλειά. Να μια ιδέα στο τι μπορεί να γίνει..ΕΔΩ .


Για πρώτη φορά από τα προ-κρίσης επίπεδα του 2008, η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών σηματοδοτεί και την ανησυχία των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό - Από τη Unilever μέχρι την Procter & Gamble, οι επιχειρήσεις πρόκειται να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους.

O Nταγκ Κινγκ λανσάρισε το hedge fund του τις πρώτες ημέρες της εκτίναξης της αγοράς των πρώτων υλών στα ύψη το 2004. Η  τεράστια ζήτηση από την Κίνα αποτέλεσε και ένα τεράστιο ατού για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Οι επενδυτές συνέρρευσαν στην αγορά των πρώτων υλών και στο ζενίθ του, το King’s Merchant Commodity Fund διαχειριζόταν $2 δισ.

Η ανάπτυξη αυτή όμως τέλειωσε απότομα το 2008 με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την επανάσταση του shale gas. Οι τιμές κατέρρευσαν, οι επενδύσεις στέρεψαν και πολλά hedge funds έκλεισαν.

Μετά από μία δεκαετία, ο Κινγκ βιώνει ένα από τα πιο κερδοφόρα έτη του. Η ανάπτυξη των τιμών των πρώτων υλών έχει ωθήσει το hedge fund του σε ανάπτυξη 50% φέτος, λόγω των τιμών-ρεκόρ αγαθών από το ατσάλι μέχρι τη σόγια. Τα commodities επέστρεψαν στο προσκήνιο, και όλοι βγάζουν χρήμα. Το ερώτημα παραμένει, όπως για το πόσο θα διαρκέσει.

Ο Κινγκ υποστηρίζει πως «αντιμετωπίζουμε ένα δομικό πληθωριστικό σοκ. Υπάρχει τεράστια ζήτηση και πολλοί θέλουν τα πάντα, αυτή τη στιγμή«.

Για πρώτη φορά από τα προ-κρίσης επίπεδα του 2008, η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών σηματοδοτεί και την ανησυχία των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό. Το ράλι αναμένεται επίσης να έχει και πολιτικές επιπτώσεις, με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα $75/βαρέλι, η Σ. Αραβία και η Ρωσία βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Για τους επενδυτές σε καθαρή ενέργεια, η αύξηση αυτή αποτελεί εμπόδιο αφού θα κάνει τη μετάλλαξη σε πράσινη ενέργεια πιο ακριβή. 

Η “παμφάγος” Κίνα η οποία πρέπει να τροφοδοτήσει εκατομμύρια εργοστάσια και εργοτάξια έχει ανησυχήσει τόσο που η κυβέρνησή της προσπαθεί να μειώσει τις τιμές με απειλές προς τους κερδοσκόπους και απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, κάτι που εν μέρει έχει επιτύχει όπως στο χαλκό. Παρ’ όλα αυτά, ο σίδηρος και το ατσάλι παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: