ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Το SCALP or not to SCALP (Naval) ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Το SCALP or not to SCALP (Naval) ;;

Με κύρια ευθύνη του ειδικού τύπου, εδώ και αρκετά χρόνια, το βλήμα πλεύσης ΜdCN (=Missile De Croisière Naval) της γαλλοιταλικοβρεταννικής MDBA παρουσιάστηκε ως το απόλυτο υπερόπλο αποτροπής, κάτι σαν τα "πυρηνικά του φτωχού". Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστες χώρες διαθέτουν τέτοια βλήματα και όσες τα διαθέτουν τα παράγουν ή συμμετέχουν στην παραγωγή τους. Ωστόσο, κάποιος ο οποίος αρέσκεται στα specifications θα διαπίστωνε με μια ματιά ότι ο πύραυλος παρουσιάζει :

 -Υποηχητική ταχύτητα
- Διαθέτει μάλλον μικρή καταστρεπτική δύναμη
- Δεν μπορεί να πλήξει κινούμενο στόχο
- ή να αλλάξει στόχο μετά την εκτόξευσή του

Χρήση παρόμοιων βλημάτων πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στον πόλεμο του Κόλπου και αφορούσε τη βολή χιλιάδων αμερικανικών tomahawk. Μετέπειτα στο έγκλημα κατά της Σερβίας το 1999 (επίσης με tomahawk) και πιο πρόσφατα στον πόλεμο της Συρίας όπου εβλήθησαν και οι περίφημοι MdCN με μάλλον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. 

Σε όλες τις περιπτώσεις, αν και όλες αυτές οι επιχειρήσεις διαφέρουν εξαιρετικά μεταξύ τους, υπήρχε ένα κοινό χαρακτηριστικό: Απόλυτη αεροπορική υπεροχή, τουλάχιστον στην περιοχή της εκτόξευσης. Έτσι, γυρνώντας στα καθ ημάς, το επιχείρημα ότι αν τοποθετήσουμε 8 MdCN σε πλοίο, θα του στερήσουμε 8 SAM και ως εκ τούτου θα το καταστήσουμε πιο ευάλωτο, δεν ευσταθεί καθώς το πλοίο στη θέση βολής θα (πρέπει να) είναι εντελώς προστατευμένο είτε από την ΠΑ είτε από επίγεια μέσα ή και παραπλέοντα πλοία. 

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πλεονέκτημα του πυραύλου που του δίνει και τον χαρακτηρισμό του "υποστρατηγικού" όπλου και δεν είναι άλλο από την εμβέλεια. Με 1.000km ονομαστική εμβέλεια (στην πραγματικότητα πηγές μιλούν για πάνω από 1.500km) το βλήμα μπορεί να εκτοξευτεί με απόλυτη ασφάλεια και κάλυψη, αναλαμβάνοντας το μικρότερο ρίσκο. Αυτή η ασσυμετρία μεταξύ πιθανού αποτελέσματος και ρίσκου προσδίδει τον χαρακτήρα του υποστρατηγικού πλήγματος. Εν τέλει η δυνατότητα πλήγματος με Scalp Naval κρίσιμων εχθρικών εγκαταστάσεων και λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του εχθρού, αλλά και την ποσότητα βλημάτων που χρειάζεται για να καταστραφούν βασικές υποδομές, είναι προφανώς κρίσιμη αλλά όχι απροϋπόθετη.

Στο δικό μας θέατρο επιχειρήσεων, τα μέγιστα αποτελέσματα θα επιτυγχάνονταν στα πλαίσια προληπτικού πλήγματος (κατά τον ορισμό Κονδύλη) με αντίστοιχη διασπορά του Στόλου ο οποίος δεν θα φείδονταν αρκετών SAM. Με βάση τα παραπάνω, το ιστολόγιο κρίνει την προμήθεια MdCN ως χρήσιμη και αποδοτική, αλλά όχι ως το game changer που παρουσιάζεται. Ενδεχομένως παράδοξα, αλλά η κατοχή MdCN θα έπαιζε κρισιμότερο ρόλο (αποτρεπτικά) σε ένα θερμό επεισόδιο, παρά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εβδομάδων ή μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: