ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΚΑΤΙ ΙΡΑΝΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ, ΕΝΑΣ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ ΘΟΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΚΑΤΙ ΙΡΑΝΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ, ΕΝΑΣ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ ΘΟΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ (Ή τι βρίσκει κανείς και για την Χεζμπολάχ following the money)
 
Όλα ξεκίνησαν το 2019 όταν "έπιασαν με την γίδα στην πλάτη" τον αντίστοιχο του Στουρνάρα κεντρικό τραπεζίτη του Λιβάνου, που προέρχεται από ένα κόμμα Δρουζων Χριστιαών. Ένα ποσό γύρω στα 20δισ$ μεταφέρονταν για overnight δημιουργία τόκων από την Κεντρική Λιβανικη Τράπεζα σε προσωπικούς λογαριασμούς του προέδρου της σε τράπεζες της Ελβετίας!
 
Τα κεφάλαια αυτά "πάγωσαν" μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, δημιουργώντας μια τεράστια (για την οικονομία του Λιβάνου) μαύρη τρύπα. 
 
Αυτό ώθησε το χρέος στον ουρανό και προκάλεσε σχεδόν ολική κατάρρευση. Οι αντίπαλες φατρίες έδειχναν δάχτυλα η μια στην άλλη και οι ξένοι δανειστές απαιτούσαν μεταρρυθμίσεις. 
 
Τον Μάρτιο του 2020, ο Λίβανος επέλεξε ένα “σκληρό μνημόνιο ” για την τρύπα των 32 δισεκατομμύρίων πρόσθετου κρατικού χρέους που δημιουργήθηκε έτσι, για να μην χρεοκοπήσει. Στη συνέχεια, η Βηρυτός έδειξε ένα κάποιο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των συνεπειών της χρεοκοπίας και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, αλλά χωρίς σοβαρή συνέχεια. Ως συνήθως, όπως και εδώ μετά από την σειρά των σκανδάλων του Χρηματιστηρίου κλπ που μετέφεραν στο εξωτερικό περί τα 60δισ επι της εποχής του Σημίτη, ο λιβανικός λαός ήταν τα θύμα, αφού συνεχίζει να υποφέρει εν μέσω αυτού που η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ονομάσει "σκόπιμη ύφεση “που προκάλεσαν οι πολιτικές του μνημονίου της και στον Λίβανο.
 
Ακολούθησε μια φοβερή τυχαία έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες και άφησε 300.000 άστεγους.
 
Αυτά τα δυο γεγονότα οδήγησαν σε διαδηλώσεις και την παραίτηση του πρωθυπουργού Χασάν Ο Ντιάμπ, που κατηγορείται για “ένα σύστημα διαφθοράς.βαθιά ριζωμένο σε όλες τις λειτουργίες του κράτους.”.
 
Το 2020, η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να πωλεί δολάρια με προτιμησιακή συναλλαγματική ισοτιμία, δήθεν για να ωφελήσει τους εισαγωγείς και το κοινό. Η προσπάθεια δεν απέδωσε απτά δημόσια οφέλη.
Τον Δεκέμβριο του του 2021 έγιναν προσπάθειες πολιτικών ομάδων, ανάμεσα τους και η Χεζμπολαχ, να εμποδίσουν τις διώξεις που ασκήθηκαν μετά από καταγγελίες κυρίως ακτιβιστών,, στέλνοντας τις υποθέσεις του κεντρικού τραπεζίτη στα“αρχεία".
 
Αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν χρήματα, η λίρα του Λιβάνου μειώθηκε σε 81.000 στο δολάριο και οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν μόλις στα $10 εκατομμύρια, δημιουργώντας ένα μπουμ στην μαύρη αγορά συναλλάγματος.
 
Δεύτερο capital control στην σειρά.
 
Ο Σαχνάουι Σαλαμέχ, ο Λιβανέζος Στουρνάρας δηλαδή που παρέμεινε ακόμα στο τιμόνι παρά τις κατηγορίες εναντίον του, ισχυρίστηκε ότι η μαύρη αγορά στο Λίβανο ήταν “έξω από τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας.
 
Ακόμα χειρότερα, ο πρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του Λιβάνου, δήλωσε ότι ο Λίβανος αλλάζει κάτω από το κενό που άφησε η παραίτηση του ΠτΔ,, μετά από το που το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα Μισέλ Αούν συγκρούστηκε με τους ηγέτες της Χεζμπολάχ, όταν ήθελε να εγκαταστήσουν έναν άλλο πρόεδρο, αποκλειστικά δικής της επιλογής (στον Λίβανο η δηθεν "αριστερή" Χεζμπολαχ συμμετέχει στην Βουλή με 15 έδρες συνεργαζόμενη εκλογικά με το δεξιό κόμμα των Δρούζων)
 
Εν τω μεταξύ, κατηγορήθηκε επίσημα ο Σεχνάουι για ξέπλυμα χρήματος και πάγωσαν πάλι, για τρίτη φορά, τα κονδύλια των τραπεζών! Η θητεία του στην Κεντρική Τράπεζα έληξε στις 31 Ιουλίου του 24 και ο άνθρωπος που κάποτε ονομάζονταν ως ένας από τους καλύτερους τραπεζίτες, τώρα είναι τώρα θέμα έρευνας για οικονομικό έγκλημα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όπου και καταζητείται. 
 
Αλλά το αδίκημα του είναι μόνο η κορυφή ενός διεφθαρμένου παγόβουνου.
 
Οι Σεχνάουι και η ΚτΛ είναι οι κύριοι κατηγορούμενοι και σε αγωγή που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ από τις οικογένειες θυμάτων της Χεζμπολάχ –. Μέρος αυτής της κατηγορίας εστίασε στην απόκτηση της Λιβανέζικης Καναδικής Τράπεζας το 2011 από την ΚτΛ, η οποία μετά μετετράπη σε διεθνή επιχείρηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
 
Στην αστική αγωγή, οι ενάγοντες ισχυρίζονται συμπαιγνία της Χεζμπολάχ της ΤτΛ,, της Τράπεζας Μέσης Ανατολής, της Τράπεζας Βηρυτού και της Αραβικής Τράπεζας με Τράπεζες του Ιράν με μεσολάβηση (πάλι) Τουρκικές Τράπεζες που ανήκουν στο περιβάλλον του Ερντογάν.
.
Οι τράπεζες αυτές κατηγορούνται ότι παρέχουν εκτεταμένη και σταθερή υλική υποστήριξη, σε ξένη τρομοκρατική (κατά την Αμερικάνικη νομοθεσία) οργάνωση και εταιρείες που ξεπλένουν μαύρο χρήμα συστηματικά . 
 
Μέχρι να εκδικαστεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Χεζμπολάχ έχει ήδη επωφεληθεί από αυτήν την "νέα οικονομία" που δημιούργησε η κρίση, κάνοντας "ντιλς" και δουλειές σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων. Από ακίνητη περιουσία έως ηλιακή ενέργεια και φαρμακευτικά προϊόντα τόσο μέσα στον Λίβανο όσο και σε όμορες χώρες. Από τα κέρδη χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της.
Αλλά μην νομίζετε ότι και οι άλλοι του Ισραήλ είναι τίποτα όσιες παρθένες!
 
Είναι γνωστή η διαμεσολάβηση ακραίου δεξιού θρησκευτικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου για αντίστοιχο "πλυντήριο", που έχει στηθεί πάλι με την εμπλοκή Ερντογάν , για την χρηματοδότηση μαύρων επιχειρήσεων είτε μελών της οικογενείας του Ερντογάν περί το λιμάνι του Σείχαν που ελέγχουν,, είτε στα βάθη της Μαύρης Ηπείρου για τις εξαγορές και των εκεί διεφθαρμένων φυλάρχων, που γίνονται και κυβερνήτες με τις πλάτες κάποιου Πουτιν. Αλλά και για την μεταφορά ποσών χρηματοδότησης της Χαμάς της Γάζας από το Κατάρ με διευκολύνσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ, όπως επίσης αποκαλύφθηκε.
 
Τώρα αν προσπαθήσεις να βγάλεις άκρη για το ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί πύραυλοι που αμολάει ο ένας εναντίον του άλλου για να γίνεται τζίρος, μάλλον θα καταλήξεις σε αδιέξοδα αν δεν λάβεις υπ όψιν σου και τα πιο πάνω. 
 
Στο ίδιο που καταλήγουν πάντα οι διενέξεις ανάμεσα σε χαζούς. Δεν μπορούν να υπάρχουν αν εξαφανιστεί ο "αντίπαλος" χαζός της απέναντι όχθης. Νόμός!
 
Σχετικό ΕΔΩ

Έλα ρε, γίνονται τέτοια πράγματα;; ΕΔΩ.

Δεν το έχει σε τίποτα ο κουμπάρος, αν δει ότι απειλούνται οι "επενδύσεις" του να πλακωθεί με το Ισραήλ. Και μετά να επικαλεστεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για να σπεύσουμε να τον βοηθήσουμε, λέει. ..ΕΔΩ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λίγες μέρες αφότου δόθηκε η άδεια στην ουκρανία από τις μαριονέτες της Ευρώπης και τις Αμερικής να χτυπήσει τα ενδότερα της Ρωσίας....έχουμε αυτό το χτύπημα από την Περσία στο κρατίδιο των τραπεζιτών......
Τυχαίο;;

Απλός ανώνυμος σχολιαστής