ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Απαίτηση δωρεάν FMF 3 δισ. $ ετησίως εισηγείται το ΓΕΕΘΑ για ανανέωση της MDCA

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Όπως βλέπουμε λεφτά υπάρχουν, και μπορούμε να βρούμε άλλα τόσα για ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Σοβαρή κίνηση... και 1 Δις/χρόνο θα έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στις Ε.Δ. Αρκεί το 1 δις... Αλλά αν μας δώσουν 2δις ας πούμε, θα αλλάξει όλος ο προγραμματισμός μας στα εξοπλιστικά... Με 3δις (Σημαίνει 15δις στην πενταετία) θα γίνει κοσμογονία.
Το όλο θέμα εναποτίθεται στους Αμερικανούς και τι θέλουν στην περιοχή. Με $1δισ. επέρχεται ισορροπία, με $2δισ. μας δίνουν σαφή στρατιωτική. υπεροχή, και με $3 δισ. μας βάζουν πραγματικούς τοποτηρητές στην περιοχή. Πετάξαμε το μπαλάκι στους Αμερικανούς. Είναι σαν να τους λέμε να μας πουν εμμέσως, αν όντως θέλουν την Ελλάδα αυτό μας λένε τόσο καιρό. Πυλώνα σταθερότητας. Ήρθε η ώρα να διαλέξουν...η την Ελλάδα ή την Τουρκία ...δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν γίνεται.


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην διάρκεια της συζητήσεως στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021, στις 13 Δεκεμβρίου 2020 ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε αναφερθεί στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ως “κορωνίδα” την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας το 2019, για να ενημερώσει ότι “ήδη έχουμε ξεκινήσει τις συνομιλίες για τη νέα MDCA“.

Η διαδικασία ξεκίνησε στα μέσα φθινοπώρου περίπου, με σκοπό όπως και πέρισυ να τροποποιηθεί η MDCA, με την διαφορά όμως ότι αυτή δεν θα έχει ισχύ ενός έτους αλλά πενταετή διάρκεια. Η τροποποίηση θα αφορά κατά βάσει τις ευκολίες που θα παραχωρηθούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας, για εκπαιδευτικούς και επιχειρησιακούς σκοπούς.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος ήταν ο πρώτος που μπορούσε να παρουσιάσει πιο προσδιορισμένο περιεχόμενο ελληνικών προτάσεων – απαιτήσεων προς την αμερικανική πλευρά στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου που υφίσταται. Και αυτό, επειδή από νωρίτερα ήδη, το ΓΕΕΘΑ είχε επεξεργαστεί συνολικό κατάλογο ελληνικών απαιτήσεων που σχετίζονται με συγκεκριμένες “ανταποδοτικές” ενέργειες των ΗΠΑ.

Η ενίσχυση του αμερικανικού “αποτυπώματος”, αποτελεί ουσιαστικώς επιδίωξη και των δύο πλευρών, αφού αμφότερες αναγνωρίζουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΕΕΘΑ επιδιώκει να αξιοποιήσει την ευκαιρία αποκομίζοντας τα μέγιστα απτά αποτελέσματα – οφέλη για την χώρα σε στρατιωτικό επίπεδο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη που δεν υπήρχε ουσιαστικώς παρουσίαση συγκεκριμένων και σοβαρών προτάσεων. Έτσι, ο ρόλος του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στις διαπραγματεύσεις δεν θα είναι τυπικός αυτή την φορά, με την “ευθύνη” να αφήνεται απλώς στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά πρωταγωνιστικός, για την προώθηση σημαντικών απαιτήσεων, εκμεταλλευόμενος το άριστο επίπεδο σχέσεων που διατηρεί με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ, η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας με στρατιωτικές ευκολίες προτείνεται να καλύψει και ένα δεύτερο ελληνικό νησί, πέραν της Κρήτης. Περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις για κατασκευή σοβαρών έργων υποδομής που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών. Τέτοια είναι, πέρα από την κατασκευή νέου προβλήτα στην “Ναυτική Ευκολία Σούδας” των ΗΠΑ, η κατασκευή πλωτής δεξαμενής στον Ναύσταθμο Κρήτης, η κατασκευή αγωγού καυσίμων στην Θράκη, η κατασκευή προβλήτα στο λιμάνι του Βόλου όπου θα μπορούν να ναυλοχούν ελληνικά πολεμικά κ.λπ.

Βασικό στοιχείο εδώ, αποτελεί η πρόνοια για ύπαρξη μέτρων ασφαλείας σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις – υποδομές που θα περιλαμβάνουν και συστήματα αντιμετωπίσεως απειλών drone.

Το πακέτο των εισηγήσεων που παρουσίασε το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, περιλαμβάνει για πρώτη φορά και την απαίτηση για παραχώρηση δωρεάν πιστώσεων FMF (Foreign Military Financing) για προμήθειες αμυντικού υλικού ύψους 3 δισ. $ ετησίως! Μάλιστα η εισήγηση συνοδεύεται και από απαίτηση παραχωρήσεως Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA) αξίας 3 δισ. $ ετησίως, που θα διατίθεται για την κάλυψη αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αντίληψη πίσω από αυτά, σχετίζεται με το μοντέλο αναλόγων στρατηγικών συμφωνιών που υφίστανται μεταξύ ΗΠΑ και άλλων χωρών, που περιλαμβάνεται δωρεάν βοήθεια σε FMF για αμυντικές προμήθειες, όπως η Αίγυπτος (1,4 δισ. $), το Ισραήλ (3,3 δισ. $) ή η Ιορδανία. Mε πιστώσεις FMF που παραχωρούνται δωρεάν (grand) οι χώρες αυτές έχουν δυνατότητα προμήθειας οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ και συντηρήσεως υφισταμένων. Σε ένα ανάλογο μοντέλο, οδηγεί την Ελλάδα η αντίληψη του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την ταχεία αποκατάσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που την τελευταία δεκαετία υποχρηματοδοτήθηκαν χαρακτηριστικώς.

ΠΗΓΗ

 

2 σχόλια:

Όλα είναι ατμός.... είπε...

Ο Ντάντε με τον Κούλι έχουν δείξει ότι δεν έχουν πλήρη ταύτιση απόψεων στην εξωτερική πολιτική-γεωστρατηγική κλπ, ίσως βέβαια αυτό να ωφείλεται και στο γεγονός ότι ο Ντάντε έχει πιο άμεσες επαφές στο τείχος των δακρύων.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Πολύ σωστά φίλε Ατμέ..υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Κούλης παίρνει εντολές κατευθείαν από την γερμανική Πρεσβεία και την γκιόσα του Βερολίνου...ο Ντάντε από αλλού.