ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : «Περίεργες»
συμμαχίες διαμορφώνονται στην «εγγύς γειτονιά» της Ελλάδας, με πρόσχημα
το ΝΑΤΟ, κάτι που ανέδειξε και η πρόσφατη τριμερής συνάντηση των
υπουργών Εξωτερικών Ρουμανίας, Πολωνίας, Τουρκίας, στο Βουκουρέστι, όπου
έλαβαν μέρος ως παρατηρητές η Ουκρανία και η Γεωργία. Μάλιστα ...η Τουρκία στρέφετε φανερά κατά της Ρωσίας. Και από ότι φαίνεται οι Ρώσοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να "μαζέψουν" την Τουρκία διότι η Τουρκία έχει τις πλάτες της Κίνας . Αυτοί που μπορούν να ξεπαστρέψουν την Τουρκία είναι ΜΟΝΟ οι Αμερικάνοι. Και στην περίπτωση επιστροφής της Τουρκίας στο Δυτικό μαντρί μπορεί να μην το κάνουν αλλά το τίμημα θα είναι βαρύτατο. Βέβαια για μένα προσωπικά η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει πίσω στην εποπτεία της Αμερικής. Και ετοιμάζομαι από τώρα για να γλεντήσω δεόντως την τριχοτόμηση της.!!
«Περίεργες» συμμαχίες διαμορφώνονται στην «εγγύς γειτονιά» της Ελλάδας, με πρόσχημα το ΝΑΤΟ, κάτι που ανέδειξε και η πρόσφατη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρουμανίας, Πολωνίας, Τουρκίας, στο Βουκουρέστι, όπου έλαβαν μέρος ως παρατηρητές η Ουκρανία και η Γεωργία.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, μεταβαίνει αποστολή στρατιωτικού προσωπικού από την Πολωνία στην Τουρκία, προκειμένου να «βοηθήσει» τη χώρα σε αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο (!) και στη Μαύρη Θάλασσα.
Στρατιωτική συνεργασία
Κάτι που επανέλαβε στο Βουκουρέστι, στην τριμερή συνάντηση (22-23 Απριλίου), ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ράου (Zbigniew Rau), ο οποίος αναφερόμενος στη συνάντηση Ρουμανίας, Πολωνίας, Τουρκίας, σημείωσε ότι «η τριμερής δεν έχει μόνο πολιτική διάσταση, αλλά και στρατιωτική». Ανακοίνωσε, δε, ότι «ένα στρατιωτικό σώμα σύντομα θα σταλεί στην Τουρκία».
Ο Πολωνός υπουργός τόνισε, επίσης, ότι οι τρεις χώρες επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για να προωθήσουν την ισχυροποίηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Ιοχάννις (Klaus Iohannis), κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Τουρκίας:
-Ενθάρρυνε την εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας -και- στον αμυντικό τομέα. Μια πραγματική διάδραση των τριών συμμάχων σε αυτό το σχήμα, είπε, θα αποτελούσε ένα εργαλείο συντονισμού και κοινής δράσης, ικανό να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και τη Συμμαχία στο σύνολό της.
-Υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μέτρων αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε την Πολωνία και την Τουρκία για τη συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, στο νότο της Ανατολικής Πτέρυγας, που είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωατλαντικής ασφάλειας.
-Επισήμανε το σημαντικό ρόλο της τριμερούς, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ρουμανίας, το 2012, για να στηρίξει την εδραίωση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Πτέρυγα, από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς, όπως είπε, οι τρεις χώρες μοιράζονται μια σειρά κοινούς στόχους στα θέματα ασφάλειας.
-Εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της «ασυνήθιστης ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην υπό παράνομη κατοχή Κριμαία και τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας».
«Περίεργες» συμμαχίες
Οι συμμαχίες αυτές «κλείνονται» στη γειτονιά του αμέσου ενδιαφέροντος της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο, έχουν να κάνουν με αλληλοϋποστήριξη που παρέχει η μια χώρα προς την άλλη τόσο εντός της ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.
Ιδιαίτερα η Ρουμανία, η οποία επιδιώκει να καταστεί βασικός «εκπρόσωπος» του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με τα αντίστοιχα, βέβαια, ανταλλάγματα σε στρατιωτική βοήθεια, οπλικά συστήματα, αλλά και βάσεις του Οργανισμού, προσδοκά στην στήριξη της Τουρκίας και της Πολωνίας.
Η Πολωνία, από τη μεριά της, που διαθέτει την ανοικτή υποστήριξη των ΗΠΑ, θεωρείται ήδη ως ο βασικός «πυλώνας» στην ανατολική Ευρώπη έναντι της Ρωσίας, ενώ φέρεται άμεσα εμπλεκόμενη στις υποθέσεις της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και των χωρών της Βαλτικής.
Να σημειωθεί ότι η Πολωνία και η Ρουμανία δεν φημίζονται για την «ένθερμη» στάση τους υπέρ των ελληνικών θέσεων εντός της ΕΕ. Τουναντίον, άλλοτε επιδεικνύοντας μια «ουδέτερη» στάση, και άλλοτε αδιαφορώντας, εμμέσως πλην σαφώς εντάσσονται σε εκείνη την ομάδα των κρατών - μελών της ΕΕ που δεν θα ήθελαν να εγερθεί ζήτημα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Στην κινητικότητα που εκδηλώνεται στην εγγύς γειτονιά μας, έρχονται να προστεθούν και τα πολλά «πάρε - δώσε» που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση Μπορίσωφ, στη Βουλγαρία, η οποία ανέπτυξε αρκετά στενές σχέσεις με την Αγκυρα.
Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, ότι πέρυσι, όταν η Τουρκία εκμεταλλευόταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που ήθελαν να περάσουν στην Ευρώπη, και τους «έσπρωχνε» στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Εβρο, στα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας επικρατούσε απόλυτη ηρεμία και ουδείς πρόσφυγας ή μετανάστης επιχείρησε να περάσει από εκεί.
Επίσης, η τότε κυβέρνηση της Σόφιας ουδόλως υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ.
Οι βουλγαρικές κινήσεις, σε συνδυασμό με την προσέγγιση Πολωνίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια και τις παρεμβάσεις της Αθήνας σε βαλκανικές πρωτεύουσες, όπως το Βουκουρεστι και η Σόφια, που, ως όλα δείχνουν, εμφανίζουν σοβαρά κενά.
Πολωνία - Τουρκία
Τώρα, στο πλαίσιο της σύσφιγξης των σχέσεων Πολωνίας - Τουρκίας, αλλά και της επίτευξης των ΝΑΤΟϊκών στόχων, στρατιωτικό προσωπικό της Πολωνίας μεταβαίνει στην Τουρκία.
Ο προφανής στόχος της αποστολής είναι οι ρωσικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Συρία, καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις πειρατικού τύπου κινήσεις της, η Τουρκία έχει προκαλέσει μείζον πρόβλημα τόσο στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, το λιγότερο που θα είχε να κάνει η Βαρσοβία, ήταν να διαβουλευτεί με την Αθήνα προτού στείλει στρατιωτικό προσωπικό στην Τουρκία.
Οπως και να' χει, η παρουσία της Πολωνίας στην Τουρκία και η σύσφιγξη των σχέσεων Βαρσοβίας - Αγκυρας προκαλεί προβληματισμό. Πόσο μάλλον, όταν η ηγεσία του ΝΑΤΟ θεωρεί ως τους πλέον «εκλεκτούς» συμμάχους - μέλη του Οργανισμού, την μεν Πολωνία στη βορειοανατολική Ευρώπη, την δε Τουρκία στο νοτιοανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Την πολωνική παρουσία στην Τουρκία, η οποία έρχεται σε μια στιγμή που η Βαρσοβία κάνει λόγο για σύσφιγξη των στρατιωτικών δεσμών με την Αγκυρα, ανακοίνωσε προ ημερών το ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι αναπτύσσεται στρατιωτικό προσωπικό της Πολωνίας στην Τουρκία, προκειμένου να συνδράμει στην ενίσχυση της ασφάλειάς της στα νοτιοανατολικά της Συμμαχίας.
Πρόκειται για -έως- 80 στρατιωτικούς, δηλαδή μικρός αριθμός προσωπικού, που θα πραγματοποιούν περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με ένα αεροσκάφος τύπου M28 "Bryza.
Το 2015, ως γνωστόν, το ΝΑΤΟ αποφάσισε ένα πακέτο μέτρων ενίσχυσης της Τουρκίας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αυξημένη παρουσία αεροσκαφών επιτήρησης, AWACS, περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, συγκέντρωση και ανταλλαγή πληροφοριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου