ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Οι ελληνικοί ΠΕΠ M270 MLRS προς αναβάθμιση… η πρόταση της LM, αιχμές & πολιτικά “προβλήματα”

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ; Πάλι δεν μας προτείνουν το νεότερο αλλά κάτι"ενδιάμεσο" γιατί "καλύπτει τις ανάγκες μας" που στα μάτια τους είναι ότι πουν οι Ουσαίοι. Ούτε ανάγκες επιτρέπεται να έχουμε, ότι φιλοτιμηθούν να μας επιτρέψουν οι Τζώνηδες μόνο.

Την πρότασή της για την αναβάθμιση των ελληνικών πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) M270 MLRS παρουσίασε το αρμόδιο τμήμα (Missiles & Fire Control) της αμερικανικής Lockheed Martin σε εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας την Παρασκευή. Στην παρουσίαση έδωσε το παρόν αντιπροσωπεία της εταιρίας, με επικεφαλής την Ρίτα Φλάχερτι, Αντιπρόεδρο Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Ο ελληνικός Στρατός που ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση των 36 συστημάτων του, έχει εισέλθει σε συζητήσεις με τους πιθανούς προμηθευτές, οπότε η κατασκευάστρια του συστήματος δεν θα μπορούσε λογικά να απουσιάζει.

Παρότι η βασική πρόταση της Lockheed Martin αφορά τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων M270 MLRS στο επίπεδο Μ270Α2, ως επιλογή παραμένει και η αναβάθμιση στο επίπεδο Α1 που δεν πραγματοποίησε η Ελλάδα την περασμένη δεκαπενταετία λόγω οικονομικής στενότητας. “Όλα εξαρτώνται από τις επιθυμίες του πελάτη, το επίπεδο της αναβάθμισης που θεωρεί ότι καλύπτει τις επιχειρησιακές του ανάγκες“, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αξιωματούχος της LM. Ανέφερε δε, ότι με την αναβάθμιση θα αυξηθεί η ακρίβεια στόχευσης και θα αποκτηθεί δυνατότητα προσβολής στόχων σε αυξημένα βεληνεκή.

Για την ακρίβεια, η LM προτείνει στον ελληνικό Στρατό μια αναβάθμιση σε “ενδιάμεσο επίπεδο” Μ270Α1 που παρουσιάστηκε ως Μ270Α1 Plus, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, θα ενσωματώσει και τμήμα των τεχνολογικών καινοτομιών του Μ270Α2.

Στο ζήτημα της εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η Lockheed Martin ανέφερε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με ελληνικές εταιρείες, κατονομάζοντας όμως μόνο τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), που αναμένεται να αναλάβουν ακόμα και ποσοστό 90+% των εργασιών. Ωστόσο, η διαδικασία εκσυγχρονισμού των εκτοξευτών των ελληνικών Μ270 MLRS, μπορεί να γίνει μόνο μέσω διακρατικής σύμβασης (FMS).

Πριν περάσουμε σε πιο αναλυτική παρουσίαση όσων αναφέρθηκαν κατά την ενημέρωση, εντύπωση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε από την αρχή η Ρίτα Φλάχερτι στην ευρωπαϊκή πρόταση, στοιχεία της οποίας έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η αξιωματούχος της LM, επί της ουσίας κατηγόρησε τον ανταγωνισμό για παραπλανητικά στοιχεία, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές σε τι βασίζεται το αναφερόμενο ως κόστος 75 εκατ. ευρώ, αποκαλώντας τα στοιχεία μη έγκυρα, ενώ άφησε και υπονοούμενα για κρυφά κόστη.

Η έκδοση Μ270Α2 συμπεριλαμβάνει νέο σύστημα ελέγχου πυρός CFCS (Common Fire Control System), νέους κινητήρες, νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης, ισχυρότερη θωράκιση της καμπίνας και τέλος βελτίωση του υδραυλικού μηχανισμού κίνησης του εκτοξευτή.

Στο τελευταίο θέμα, σε ερώτημα που έθεσε το DP για τον ηλεκτρικό μηχανισμό που προβλέπει η ανταγωνιστική ευρωπαϊκή πρόταση, η απάντηση των στελεχών της εταιρίας ήταν πως ο αμερικανικός Στρατός αφενός είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος από τις επιδόσεις και αφετέρου ο υδραυλικός μηχανισμός είναι ταχύτερος.

Όσον αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης των κατευθυνόμενων ρουκετών της οικογένειας GMLRS και των βλημάτων MGM-168 Block.4A, της πλέον σύγχρονης έκδοσης των πυραύλων ATACMS (ο ελληνικός Στρατός διαθέτει βλήματα ATACMS MGM-168 Block.1A), αυτές είναι οι μοναδικές επιλογές, καθότι ο πολλά υποσχόμενος PrSM είναι σε φάση ανάπτυξης, άρα μη διαθέσιμος, ενώ πάντα υφίσταται και ζήτημα για το αν και κατά πόσον θα αποδεσμευόταν για την ελληνική πλευρά…

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, σε ερώτημα του DP ετέθη το ζήτημα πως μπορεί να προσδοκά η ελληνική πλευρά ότι θα αποδεσμευτεί ο PrSM για τον ελληνικό Στρατό, όταν “εγείρονται ενστάσεις” για την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους στα νησιά του ανατ. Αιγαίου. Όπως αναμενόταν, η απάντηση έστελνε τη “μπάλα στην κερκίδα” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στις διμερείς σχέσεις σε κάθε ιστορική περίοδο…

Ως επιχειρησιακή ουσία παραμένει, το ότι οι παλαιότερες ρουκέτες Μ26 που αξιοποιούν οι ελληνικές χερσαίες δυνάμεις, δεν θα μπορούν να βληθούν από τον νέο σύστημα ελέγχου πυρός, το CFCS, καθώς δεν υποστηρίζονται από το λογισμικό. Ας ελπίσουμε, ότι η αποδέσμευση πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς, νεότερης γενιάς, όπως οι ATACMS MGM-168 Block 4A και οι GMLRS δεν θα αντιμετωπίσουν πολιτικά προβλήματα στην αποδέσμευση. Εάν αυτό συνέβαινε, τότε η ελληνική πλευρά θα… καμάρωνε αγέρωχα M270 MLRS, αναβαθμισμένα, αλλά χωρίς πυρομαχικά. Η εταιρία εμφανίστηκε βέβαια καθησυχαστική, λέγοντας ότι GMLRS, ATACMS και GMLRS ER (Extended Range) είναι διαθέσιμα για όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με το ζήτημα των επικοινωνιών, οι αξιωματούχοι της Lockheed Martin (που προτείνει τους SINGCARS της L3Harris) ξεκαθάρισαν ότι θα συνεννοηθούν με τον χρήστη για τους ασυρμάτους που επιθυμεί να ενσωματώσει, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης ευρωπαϊκού τύπου ασυρμάτων. Όπως για παράδειγμα οι ασύρματοι της οικογενείας PR4G της Thales (με σημαντική συμμετοχή της Intracom Defense) που ήδη χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στον Ελληνικό Στρατό. Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν η ενσωμάτωση των PR4G θα συνεπάγεται πρόσθετο κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός Στρατός εισήγαγε τον ΠΕΠ M270 σε υπηρεσία το 1996. Η πρώτη παρτίδα των εννέα εκτοξευτών παραδόθηκε στις αρχές του 1996, ενώ οι υπόλοιποι εννέα παραδόθηκαν στα μέσα του 1997. Οι 18 εκτοξευτές εξόπλισαν την 193η Μοίρα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS (193 ΜΠΕΠ-MLRS). Το 2000 ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις επιπλέον 18 εκτοξευτών οι οποίοι διατέθηκαν στην 194η Μοίρα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS (193 ΜΠΕΠ-MLRS).

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: