ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Η άμυνα χτίζεται από κάτω προς τα πάνω.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η άμυνα χτίζεται από κάτω προς τα πάνω. Sky Ranger 30. Το θέλουμε. 

Είναι 30mm. Φέρει 5 πάνελ AESA S Band ραντάρ. Δύναται να μην έχει κλειστό το ραντάρ και αντί αυτού να χρησιμοποιεί ηλεκτροοπτικά αισθητήρες για να καταστήσει τον εντοπισμό του πιο δύσκολο.

Μπορεί να εμπλέκει απειλές από uav, ελικόπτερα, μέχρι και πυραύλους cruise. Μπορεί να χτυπήσει στόχους με στα 3km ακόμα και στις 85°, ενώ μπορεί να φέρει και ir πυραύλους. Αλλά ήδη πυραύλων εξετάζονται για ενσωμάτωση. Τα radar s band που φέρει βλέπουν μέχρι τα 20km.

Δύναται επίσης να φέρει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που παθητικά μπορούν να εντοπίζουν τα data link των uav και έπειτα να κάνουν RF jamming. Στην ουσία πρόκειται για ένα M vshorad και αναλόγως τι πυραύλους επιλέξεις, μπορεί να φτάσει η δράση του στα 10km.

Δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν σε προστατεύει από όλες τις απειλές. Κανέναν σύστημα δεν σου λύνει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις. Το sky ranger 30 αποτελεί ένα μέρος της ομπρέλας προστασίας που κάποιος δημιουργεί. Μέσα σε αυτή πρέπει να βρίσκονται και directed energy weapons,   laser weapons και πάνω από αυτά να τοποθετηθούν αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες. Μιας και μιλάμε για γερμανικά συστήματα, θα μπορούσε να επιλέγει και κάτι που το καλό βλέπω. 


Το Iris-T SLS και SLM θα μας πρόσφερε προστασία μικρής και μέσης εμβέλειας. Η αεροπορία μας ήδη χρησιμοποιεί των Iris-T στα F16 της. Έχουμε ένα ποσοστό παραγωγής. Δεν γνωρίζω πόσο της %, αλλά εάν προβούμε σε αγορά θα πρέπει να φροντίσουμε να αποκτήσουμε το μεγαλύτερο απ' όλους και ακόμα και να επενδύσουμε κονδύλια για την ανάπτυξη του IRIS -T SLX με εμβέλεια 80km.

Αυτά τα συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν είτε με AESA radar, είτε με παθητικά ραντάρ, είτε και με τα δύο. Είναι ότι πρέπει για τα νησιά του Αιγαίου, αφού με τα παθητικά συστήματα εντοπισμού δεν θα γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους Τούρκους. 

Αποτελούν ένα απαραίτητο στρώμα αεράμυνας κάτω από τους patriot ή τους aster 30. Βέβαια κανείς δεν ονειρεύεται να καταρρίπτει uav με iris-t. Είναι ασύμφορο και όποτε επιλέξουμε να προβούμε σε κατάρριψη με τέτοιον πύραυλο θα πρέπει να έχουμε διαπιστώσει, ότι αυτό το ucav κουβαλά κάτι επικίνδυνο. 

Ακόμα κι έτσι όμως θα είναι δύσκολο ένα akinci να έρθει σε επαφή με πυροβολαρχίες iris-t. Ακόμα και να το θέλει, δεν χρειάζεται, αφού μπορεί να εξαπολύσει πυραύλους πολύ πιο μακρυά απ' την εμβέλεια των iris t slx, καλά καλά και των patriot. Άρα οι πυροβολαρχίες θα είναι εκεί για την αντιμετώπιση των απειλών που θα έχουν εξαπολυθεί από τα ucav και τα τουρκικά f16. 

Τα drone όπως είπαμε θα τα εντοπίζουμε είτε με aesa radar, είτε με παθητικά συστήματα εντοπισμού, θα προσδιορίζουμε τη θέση τους και θα πρέπει να έχουμε κατασκευάσει ταχύτατα ucav οπλισμένα με κατευθυνόμενες ρουκέτες ή stinger. Τα ucav μας ανά πάσα στιγμή θα λαμβάνουν συνεχώς δεδομένα από όλους τους αισθητήρες στο έδαφος και στον αέρα και θα εξαπολύουν φτηνούς πυραύλους πάνω στα uav του αντιπάλου. 

Η κυρία αντιμετώπιση των ucav θα γίνει απ' τον αέρα με οπλισμένα uav και με swarm drones τύπου coyote uas. Για την εύρυθμη λειτουργία τους θα πρέπει να προστατεύονται και από δυνατή ecm- eccm ομπρέλα και εκεί χωράνε και uav που θα φέρουν ew pod.

Απ' ότι καταλάβατε η άμυνα είναι ακριβό σπορ και θέλει μεθοδικότητα. Τα hawk, osa και σύντομα τα tor θα χρειάζονται αντικατάσταση, γιατί πολύ απλά ένα tb2 εάν δεν στα καταστρέψει όλα, σίγουρα θα σου καταστρέψει κάποια. Το ίδιο δεν θα συμβεί, εάν έχουμε δημιουργήσει την ομπρέλα που περιέγραψα, μια ομπρέλα συστημάτων που το ένα καλύπτει το άλλο και σου προσφέρει την ιδανικότερη επιλογή αντιμετώπισης της κάθε απειλής, χωρίς να χρειάζεται να ανοίγεις ραντάρ με το παραμικρό ή να εξαπολύεις πυραύλους εκατομμυρίων σε κουνούπια.

Σχετικό ΕΔΩ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: