ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Πρέπει επιτέλους να συμμετάσχουμε ενεργά στα ευρωπαϊκά προγράμματα όπλων και να γίνουμε συνέταιροι και όχι πελάτες.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Κάθισα και διάβασα το άρθρο από το defense-point του κ. Μίχα . Άκουσα και την εκπομπή χτες στο κ. Καλαρρύτη που μίλησε. Σε γενικές γραμμές ορθά τα περισσότερα. Ωστόσο θέλω να σταθώ στη άποψη για δύο πηγές όπλων στο ΠΝ. Για εμένα η προσέγγιση αν και σε πρώτο βαθμό σωστή εντούτοις δεν μπορεί να υποστηριχθεί και εξηγώ. 

Στην περίοδο όπου τα οικονομικά του κράτους ήταν χάλια, η ΠΑ έδωσε βάρος και ορθώς μέχρι έναν βαθμό στο κύριο κορμό των F16 και αμέλησε τα Mirage με αποτέλεσμα οι διαθεσιμότητες να είναι στα τάρταρα, παρόλο των φερόμενων όπλων. Ποιος εγγυάται ότι δεν θα γίνει το ίδιο και στο ναυτικό;; Βάλτε σε συνάρτηση και το κράτος στο οποίο ζούμε, όπου ο προγραμματισμός είναι άγνωστη λέξη. Στο αεροπορικό κομμάτι και ορθώς έχουμε δύο πηγές για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης.

Γιατί με τόσα λεφτά που πρέπει να πέσουν στο ΠΝ και θα πέσουν κάποια στιγμή, να μην πας σε καθαρά ευρωπαϊκό στόλο, απαιτώντας μεταφορά τεχνογνωσίας σε όπλα αιχμής και όχι απλά ναυπήγησης κορβετών;; Έτσι θα έχεις τους aster30 και mica/camm στο οπλοστάσιο και τα δικαιώματα για την κατασκευή του "μικρού" mica/camm εγχώρια οπότε δεν κινδυνεύεις να μείνεις χωρίς όπλα σε περίπτωση που τα σπάσεις με Γάλλους/Ιταλούς. Πρέπει επιτέλους να συμμετάσχουμε ενεργά στα ευρωπαϊκά προγράμματα όπλων και να γίνουμε συνέταιροι και όχι πελάτες.

Κάνοντας αγορές σπαστά σε δύο προμηθευτές και σε μικρές ποσότητες σε όλα τα όπλα δεν μπορείς να πάρεις απτά ανταλλάγματα για την ελληνική πολεμική βιομηχανία. Τέλος θα πρέπει να μπουν στο χορό και τα πολυτεχνεία της χώρας για την ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών/όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: