ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκία: Μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ του Ιμάμογλου, σφοδρές αντιδράσεις για τη φυλάκισή του

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Όσοι είναι σοβαροί θα πρέπει να χαίρονται με τέτοιες εξελίξεις. Αυτό που συμφέρει την Ελλάδα είναι ένας εν εξελίξει εμφύλιος πόλεμος στην τουρκική κοινωνία. Το ποιος μπήκε φυλακή δεν μας απασχολεί. Και τα δύο είναι σκατά, απλά το ένα ευκοίλιο και το άλλο δυσκοίλιο.


Στους δρόμους έχουν βγει οι Τούρκοι κατά της καταδίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον θυμό κατά της κυβέρνησης Ερντογάν να μεγαλώνει, έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ιμάμογλου, προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης, σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών, μια απόφαση που πρέπει να επικυρωθεί από εφετείο. Η καταδίκη του προκάλεσε επικρίσεις σε μεγάλη κλίμακα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με τους επικριτές να δηλώνουν ότι συνιστά καταπάτηση της δημοκρατίας.

Υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής, το πλήθος κρατούσε τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, στην πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Ένα μεγάλο πανό με την εικόνα του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ κρεμάστηκε στο κτίριο.

«Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη… Θα έρθει η μέρα που το AKP θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος κατά την έναρξη της συγκέντρωσης, αναφερόμενο στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ.

«Η κυβέρνηση φοβάται και γι’ αυτό βγήκε μια τέτοια ετυμηγορία. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθνος», είπε η Φιλίζ Κουμπασάρ, 56 ετών, η οποία ταξίδεψε από την πόλη Ντούζτζε, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά, για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στην Τουρκία αναμένεται να αποτελέσουν την μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία, καθώς οι Τούρκοι αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχει σχηματιστεί κατά του Ερντογάν, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ιμάμογλου θεωρείται πιθανός υποψήφιος και δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι θα νικούσε τον Ερντογάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε χθες την ανησυχία και την απογοήτευσή του για την ποινή φυλάκισης που επέβαλε η τουρκική δικαιοσύνη στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε συγκεκριμένα πως αυτή «η άδικη ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

Μμ είπε...



Τούρκος σχωρεμένος
μόνο διαμελισμένος.
Τούρκος πολιτισμένος
μόνο πνιγμένος.