ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Έντεκα ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία πλησίασαν τις αμερικανικές ακτές στην Αλάσκα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Έντεκα ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία πλησίασαν τις αμερικανικές ακτές στην Αλάσκα. 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ναυτική δύναμη των δυο χωρών που πλησίασε ποτέ αμερικανικές ακτές.Μια συνδυασμένη ρωσική και κινεζική ναυτική δύναμη περιπολούσε κοντά στην ακτή της Αλάσκας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε αυτό που σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς φαινόταν να είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος στολίσκος που προσέγγισε τις αμερικανικές ακτές.  

Έντεκα ρωσικά και κινεζικά πλοία έφτασαν κοντά στα Αλεούτια νησιά, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Τα πλοία, τα οποία δεν μπήκαν όμως στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ (επίδειξη δύναμης έκαναν) και μετά έφυγαν, ενώ τα παρακολουθούσαν τέσσερα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ και αεροσκάφη P-8 Poseidon. 

 «Είναι μια ιστορική πρωτιά», είπε ο Brent Sadler, ανώτερος ερευνητής στο Heritage Foundation και συνταξιούχος καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού. «Δεδομένου του πλαισίου του πολέμου στην Ουκρανία και των εντάσεων γύρω από την Ταϊβάν, αυτή η κίνηση είναι άκρως προκλητική».

 Εκπρόσωπος της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα είχαν πραγματοποιήσει συνδυασμένη ναυτική περιπολία κοντά στην Αλάσκα, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πλοίων ή την ακριβή θέση τους. Ρωσικά πολεμικά πλοία και κινεζικά ερευνητικά σκάφη έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή της Αρκτικής στο παρελθόν. 

«Αλλά το να βλέπεις αυτά τα πολεμικά πλοία να σχηματίζονται σε μια ομάδα επιφανειακής δράσης μαζί και να ενεργούν ταυτόχρονα μαζί, αυτό είναι σπάνιο», είπε ο υποναύαρχος Nathan Moore, ο οποίος ήταν διοικητής της ακτοφυλακής για την περιοχή της Αλάσκας μέχρι τον περασμένο μήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο περιστατικό. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Αμερικανοί απάντησαν με ένα μόνο κόφτη του Λιμενικού Σώματος για να συναντήσουν ένα καταδρομικό πυραύλων συνοδευόμενο από δύο ακόμη κινεζικά και τέσσερα ρωσικά πλοία.  

Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι ΗΠΑ επέδειξαν «αμερικανική αποφασιστικότητα» στέλνοντας τέσσερα αντιτορπιλικά, μαχητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ακόμη και περιπολικά αεροσκάφη P-8 Poseidon.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Early warnig για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ γεωπολιτική σημασία της Αρκτικής είχαμε μιλήσει ΕΔΩΕΔΩ. Αλλά κυρίως...ΕΔΩ.

Όμως σήμερα δημιουργούνται και νέα περάσματα, που απαιτούν ένθεν κεκείθεν "watch dogs" τύπου Ισραήλ -Αίγυπτος. Ένα τέτοιο είναι και το πλέγμα των τεσσάρων χωρών της Σκανδιναβίας και η Αλάσκα για τον έλεγχο των νέων θαλάσσιων οδών στον Αρκτικό κύκλο, που αναδεικνύονται από το λιώσιμο των πάγων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: