ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΉ ΤΟΥ WEB 3.0

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΉ ΤΟΥ WEB 3.0 (Ανταπόκριση από τα μέτωπα του άλλου πολέμου, του αθέατου).
 
Φαίνεται ότι πριν από την Ρωσία που πήγε προς την ψηφιακή Κίνα, κάνοντας ανίσχυρες τις οικονομικές κυρώσεις μετά την μερική αποβολή των τραπεζών της από το SWIFT, είχαν προηγηθεί δήμοι στις ίδιες τις ΗΠΑ κάνοντας πειράματα για κάτι ανάλογο!
 
🔸Ήδη μια πολιτεία στις ΗΠΑ, το Γουισκόνσιν (και ακολουθεί κατά πόδας η Χαβάη με έμφαση στα αγροτικά της προϊόντα) υιοθέτησαν νέες αρχιτεκτονικές αποκεντρωμένης διοίκησης εισάγοντας και τοπικά κρυπτονομίσματα ως παράλληλο νόμισμα με το δολάριο για να επιβραβεύουν τους πολίτες ή για να χρηματοδοτούν έργα τους, χωρίς να γίνεται χρήση του Τραπεζικού συστήματος.
 
🔸Στην ίδια κατεύθυνση και ο δήμος του Όστιν στο Τεξας με 20 υπηρεσίες επί του blockchain και με τοπικό ψηφιακό "νόμισμα" (ανταλλάξιμο ψηφιακό πάγιο) για να διευκολύνονται οι πολίτες στην χρήση τους με σχεδόν μηδενικό κόστος, παρακάμπτοντας και εκεί τις Τράπεζες. Το διάσημο ροκ στέκι της πόλης της 6th Avenue, που είναι η "βαριά της βιομηχανία" ήδη χρηματοδοτεί μουσικές παραγωγές νεοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών με κατι περίεργα ψηφιακά ανάλογα με τα ψηφιακά νομίσματα του Δημου που τα λενε NFT, και που εκδίδονται με την βοήθεια και του Δήμου. (Ουπς)
 
🔸Η Φλώριδα στο Μαϊάμι έχει άλλη στρατηγική. Έχει ήδη εισάγει τοπικό νόμισμα συναλλαγών των πολιτών με τον δήμο και στα τοπικά μαγαζιά παράλληλα με τα γνωστά κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin ή Ethereum, που γίνονται δεκτά και για συναλλαγές ή καταθέσεις σε τοπικές Τράπεζες.
 
🔸Στα ΗΑΕ έχουν προχωρήσει πιο πολύ με το ψηφιακό amber. Το εκδίδει μη τραπεζικός κρατικός φορέας σε σχέση με το πόσες kWh εξάγει το Εμιράτο από υδρογονανθρακες. Με αυτό χρηματοδοτούν δημόσια έργα, βάζοντας το έτσι σε χρήση παράλληλου νομίσματος στην εσωτερική τους αγορά. Ήδη οι συναλλαγές στα τοπικά μαγαζιά με αυτό απειλεί τον όγκο συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών τραπεζών, ενώ άρχισε πέρσι και το διασυνοριακό εμπόριο με αυτό με την Σαουδική Αραβία εκτός του SWIFT και χωρίς τα πετροδολάρια. Ουπς again!
 
🔸To Λουγκάνο στην Ελβετία κάνει περίπου ότι και το Όστιν για να χρηματοδοτεί κυρίως τις εταιρίες της πόλης που αναπτύσσουν εφαρμογές blockchain για την ανάπτυξη εφαρμογών συμμετοχικού προϋπολογισμού και προγραμματισμού.
 
Τι είναι αυτό;;
 
Για την ιστορία ο θεσμός των "συμμετοχικών προϋπολογισμών" ξεκίνησε από την Βραζιλία και την Νέα Ζηλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και εφαρμόστηκε με αρκετή επιτυχία, αν και όχι πάντα με συνέχεια, στις διάφορες εκδοχές του και στην Ευρώπη .
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτολμήθηκε και το κοινωνικό πείραμα του "συμμετοχικού σχεδιασμού" σε θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τον πολεοδομικό σχεδιασμό μέχρι και της κοινοτικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό τους, η ενθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά. 
 
Καλό παράδειγμα ο Δήμος Πετρούπολης για τα λίγα χρόνια που λειτούργησε ο θεσμός του συμμετοχικού προϋπολογισμού), γρήγορα εκφυλίστηκε σε μια διαδικασία απλής διαβούλευσης πει προειλημμένων αποφάσεων. Για να εκφυλιστεί στο τέλος σε ένα τελετουργικό ανακοίνωσης αποφάσεων (άντε μαζί και με λίγα κιλά απολογισμού του δημοτικού άρχοντα για λόγους επικοινωνίας) σε κάποια ανοιχτή εκδήλωση με πολλά χασμουρητό.
 
Τα υπόλοιπα τα ρύθμιζε (φανερά η συγκαλυμμένα) το αόρατο χέρι της αγοράς. Ξέρετε ποιο δουλεύει στα δημοτικά.
 
Οι τελευταίες όμως ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία μαζί με την κατάρρευση και του νεοφιλελέ τρόπου σκέψης και πράξης, επανέφεραν πάλι στο προσκήνιο τους δύο αυτούς αμεσο-δημοκρατικούς θεσμούς με μεγάλη ένταση!
 
Οι τεχνολογίες αυτές, που είναι και οι κυρίαρχες στην επόμενη γενιά του internet, το web3.0, είναι οι blockchain και, βοηθητικά, το metaverse ή οι τεχνολογίες Digital Twins.
 
Tι άλλο όμως γίνεται τώρα με αυτές εκεί έξω σχετικά, εκτός από τις αμερικανικές, ελβετικές ή αραβικές πρωτοβουλίες Δήμων ή πολιτειών που εστιάζουν κυρίως στο παράλληλο τοπικό νόμισμα και δευτερευόντως στις εφαρμογές τους σε υπηρεσίες:
 
🔹Η ΕΕ επιδοτεί προγράμματα Digital TWINS για την ψηφιακή διαβούλευση επεμβάσεων στις πόλεις, με αιχμή την κλιματική αλλαγή. Χαρακτηριστικό καλό παράδειγμα το Ελσίνκι εισάγοντας στοιχεία συμμετοχικού προγραμματισμού (έστω με αρχαίες τεχνολογίες της περασμένης δεκαετίας).
 
🔹Στην Σανγκάη προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο. Επιτρέπουν στους πολίτες να συμμετέχουν στον σχεδιασμό πολεοδομικής ανάπτυξης της πόλης, "βλέποντας" επί του metaverse και "ζώντας" το αποτέλεσμα των επιλογών τους στο metaverse (που διασφαλίζονται επι των τεχνολογιών blockchain και ως προς την ψήφιση εισηγήσεων/προτάσεων οποιουδήποτε) τόσο ως το τελικό αποτέλεσμα όσο και στο πορτοφόλι τους για κάθε πρόταση που γίνεται. 
 
Ήδη με αυτόν τον τρόπο έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί ο διπλασιασμός της πόλης μέχρι το 50, προσδιορίζοντας πολύ καλα και τις απαιτούμενες επενδύσεις στις υποδομές και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Αυτός ο σχεδιασμός και οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί υλοποιούνται μετά σχεδόν δεσμευτικά από τις Τοπικές Αρχές.
 
🔹Το ίδιο έχει γίνει και με την Σεούλ στην Νότιο Κορέα, που φιλοδοξεί να γίνει η πρωτεύουσα των τεχνολογιών blockchain συμμετοχικού προγραμματισμού και εφαρμογών συμμετοχής των δημοτών στα κοινά με την χρηματοδότηση/επιδότηση εταιριών όπως περίπου στο Λουγκάνο έχοντας ήδη δημιουργήσει δημοτικό παράλληλο ψηφιακό (πες το όπως θες, νομικά πάγιο είναι και δεν φουσκώνει τα χρέη αφού δεν δημιουργείται από κάποιο δάνειο).
 
🔹Οι ίδιες τεχνολογίες, κυρίως οι blockchain, ήδη χρησιμοποιούνται πετυχημένα και για την διαφανή και ασφαλή τήρηση των αρχείων ή την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων. Εδώ κάποια βήματα έχει κάνει ο Δήμος Άργους (!) προς αυτή την κατεύθυνση, εκδίδοντας κατ' αρχάς τα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου, υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ με blockchain πιστοποίηση. Πολύ καλό το μέχρι τώρα αποτέλεσμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση και για την εξυγείανση, αντίστοιχα, και των διαδικασιών αγοραπωλησιών ακινήτων χωρίς τις γνωστές εμπλοκές της γραφειοκρατίας και των τραπεζικών λοιπών εμπλοκών. 
 
Αδύνατη η μαϊμουδιά, αυτόματος ο έλεγχος γνησιότητας κάθε πιστοποιητικού, αφού το κάθε ένα ελέγχει την γνησιότητα όλων των άλλων που έχουν εκδοθεί αυτόματα.
 
🔹 Ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, της Δυτικής Μακεδονίας, οργανώνει τώρα τις υπηρεσίες του επί του blockchain και θα εκδίδει τα πτυχία όπως ...ο δήμος Άργους. Αδύνατον να κυκλοφορήσουν έτσι πτυχία η πιστοποιητικά μαϊμού.
 
🔹Στα Τρίκαλα προχώρησαν στην έκδοση μορφής ψηφιακού παγίου (το Trikcoin) που επιβραβεύει την ανακύκλωση και χρησιμοποιείται ως κουπόνι πληρωμής δημοτικών φόρων η στα δημοτικά πάρκιν. Δειλό βήμα, αλλά ξανά ουπς!

Σε κάθε περίπτωση όλα τα πιο πάνω στοχεύουν στην τόνωση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με επιβράβευση τους με τοπικά παράλληλα μέσα συναλλαγών, τους σύγχρονους οβολούς, που δεν περνούν από κανένα SWIFT ή ΔΙΑΣ. Δεν χρειάζονται.
 
Το πως θα οργανωθεί και θα αποκτήσει την κατάλληλη συμμετοχική κουλτούρα, εκπαιδεύοντας και τα μέλη της, είναι ένα ακόμα ζητούμενο. Αν δεν το κάνουν τα κόμματα, αργά η γρήγορα θα αποκοπούν απ' ότι γίνεται τώρα στην τοπική αυτοδιοίκηση ακόμα περισσότερο.. Και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν στο ίδιο και συνεταιρισμοί κάθε είδους και ίσως και τα συνδικάτα.
 
Ουφ, το έβγαλα και αυτό από μέσα μου έγκαιρα, πριν αρχίσει η σαιζόν της ενασχόλησης με τα δημοτικά επί ονομάτων, χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο πάλι.
 
Συνεχίστε τώρα με ότι κάνετε με την καλημέρα μου. Δεν λέω άλλο ουπς, πολλά είπα πάλι σήμερα για ένα τομέα, τα αυτοδιοικητικά, για τον οποίο ξέρω ελάχιστα.
 
Back to USSA ΕΔΩ...
 
Ελσινκι  ΕΔΩ.... 
 
Trikala coin! Ουπς ΕΔΩ... 
 
Ο στραγγαλισμός μας από τα λαμόγια τους δανειστές μας είχε ΠΑΝΤΑ ως στόχο την υποθήκευση των ενεργειακών αποθεμάτων μας, εδώ πιο κάτω. Αντιθέτως, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, πρέπει να περιμένουμε ένταση των εκβιασμών. Άρα και να ετοιμαζόμαστε κατάλληλα αυτοί να πάνε από εκεί που ηρθαν.

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...


Πολύ καλό!
Κάτι ήξεραν φαίνεται και οι αρχαίοι ημών ¨πολιτισμένοι¨ πρόγονοι που κάθε ¨πόλις,¨ (χωριό με τα σημερινά δεδομένα) σε όλη την μητροπολιτική και αποικιακή (περιμεσογειακή και περιευξείνειο) ελληνική περίμετρο, εξέδιδε και το δικό της νόμισμα. Τότε όταν οι σημερινοί ¨κουνούντες το δάχτυλο¨ επικυρίαρχοι, νεόπλουτοι της ιστορίας, έτρωγαν κι έπιναν έφιπποι μέσα σε σκαλπ.