ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Ελληνοϊσραηλινό ραντάρ κατασκευάζεται στην Κρήτη

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : H Eλλάδα είναι η πίσω πόρτα ασφαλείας του Ισραήλ. Ότι μπαίνει η βγαίνει από αυτόν τον χώρο, οι Ισραηλινοί θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο.Το ραντάρ που κατασκευάζουν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.
Απο εκεί και μετά εμείς εδώ στο ιστολόγιο ΖΕΥΣ ΕΛΑΥΝΩΝ είχαμε προειδοποιήσει και για την άσκηση στην Κρήτη ( Οι Ισραηλινοί θα συμμετάσχουν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις στην άσκηση «Noble Dina ’19» ) και για όλα όσα γίνονται. Λέγαμε εδώ :
" Για ποιο πραγματικό λόγο όμως έγινε τόσο η στρατιωτική άσκηση των Ισραηλινών στην Κύπρο (ΠΙΣΤΕΥΩ  ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΛΟΓΗ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ) ενώ ταυτόχρονα στην επίσημη επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη ο Μπ. Νετανιάχου, μίλησε για Κρήτη και όχι για νότιο Ελλάδα που είναι ένας ποιο γενικός προσδιορισμός; Γιατί είναι να γίνει γενική πολεμική ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, και ο Ισραηλινός άμαχος πληθυσμός θα μεταφερθεί σε Κύπρο, Κρήτη και Θεσσαλονίκη! "
Οι Ισραηλινοί χτίζουν ένα "τείχος" προστασίας.
Η οργάνωση των χωρών που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα μπορούσε να αφήνει εκτός το Ισραήλ, το οποίο αναπτύσσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, τις δυνατότητές του στη λεκάνη. Πέρα από την πολιτική συνεργασία, η οποία θα επιβεβαιωθεί προσεχώς στην Κρήτη κατά την τριμερή Ελλάδας - Ισραήλ - Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την έγκριση των ΗΠΑ, υπάρχουν και βήματα επιχειρησιακού συντονισμού. Στην κορυφή βρίσκεται το ραντάρ Long Horizon, που θα κατασκευαστεί στην ανατολική Κρήτη και θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ισραήλ.
Η Αθήνα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως γι’ αυτό το έργο, στο οποίο συμμετέχει από κοινού με την Ιερουσαλήμ με ένα κόστος που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα για τον μειωμένο αμυντικό προϋπολογισμό της Ελλάδας. Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ στην παροχή τεχνογνωσίας αλλά και εμπειρικών γνώσεων στο Ναυτικό της χώρας, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Στα τέλη του μήνα, 40 Ισραηλινοί δόκιμοι θα μεταφερθούν με ελληνικό αρματαγωγό από τη Χάιφα μέχρι και την Κρήτη, δίχως, πάντως, στάση στην Κύπρο. Οι Ισραηλινοί θα συμμετάσχουν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις στην άσκηση «Noble Dina ’19» και έπειτα θα επιστρέψουν στη Χάιφα, αφού κάνουν στάσεις στη Μήλο και στη Ρόδο.

Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι κάτι νέο, ωστόσο διαρκώς ενισχύεται, αφενός λόγω της στρατηγικής συναντίληψης σε πολλά ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή σταθερότητα, αφετέρου διότι η Αθήνα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπλήρωσης ορισμένων εξοπλιστικών κενών από το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη ενοικιάσει από το Ισραήλ επτά drones που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη διευκόλυνση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: