ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΑ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙΑ ΕΛΑΒΑΝ ΤΈΛΟΣ!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΑ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙΑ ΕΛΑΒΑΝ ΤΈΛΟΣ!

Tο κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου στη χώρα μας υπολογίζεται πως έφτασε το 20 στα 10 δισ. δολ. ετησίως (δηλαδή όσο περίπου είναι τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων).
Από αυτό το αέριο το 65% χρησιμοποιήθηκε για ηλεκτροπαραγωγή, το 18% για τις ανάγκες τις βιομηχανίας και το υπόλοιπο για τις ανάγκες θέρμανσης οικιακών καταναλωτών. Αυτά...last year.
 
Σε σχέση με τις τιμές του 20, οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου φέτος έχουν ήδη αυξηθεί κατά 500%(!) και δεν διαφαίνεται τάση μείωσης του ρυθμού αύξησης του μέχρι τον Μάρτιο. Οπότε εγείρονται μερικά κρίσιμα ερωτήματα:
 
1. Μπορεί αυτή η οικονομία να επιζήσει με κόστος μόνο φυσικού αερίου περί τα 50δισ, κάτι λιγότερο από το 1/5 του ΑΕΠ μιας χρονιάς;;
 
2. Μπορούν οι κάτοικοι αυτής της χώρας να αντέξουν μέσα σε ένα χρόνο ένα πρόσθετο χαράτσι 40δισ στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης που συμπαρασύρονται;;
 
3. Τα 150εκ επιδότηση του ρεύματος του έταξε στις εταιρίες εμπορίας στην ΔΕΘ ο πουθουΚουλης, αντιλαμβάνεται σε πόσο τις εκατό αντιστοιχεί σε σχέση με όσα θα πρέπει να πληρώσουμε όλοι;; 
 
4. Τι κάνει εκείνο το αόρατο χέρι ρύθμισης των αγορών του νεοφιλελεύθεριστάν και οι τιμές χονδρικής αέριου στις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι στο 1/5 των Ευρωπαϊκών και Ασιατικών αγορών;; Ποιος ξεφορτώνει πάλι στην πλάτη μας τον πληθωρισμό του από τα αεράτα που τυπώθηκαν για τον κορονοϊό;
 
4. Επειδή το πρόβλημα της κρίσης προσφοράς φυσικού αερίου είναι και δομικό και σχετίζεται με την ενεργειακή μετάβαση, που θα διαρκέσει μέχρι το 30 τουλάχιστον, και με τις εγγενείς αδυναμίες των ΑΠΕ, θα μας εξηγήσει επιτέλους κάποιος οικονομικός εγκέφαλος του γκουβέρνου γιατί πρέπει τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου, ας πούμε μόνο αυτά νότια της Κρήτης, να μένουν ανεκμετάλλευτα;; Σε ποιον ακριβώς χρωστάμε για να τα τσεπώνει έσοδα περίπου 20δισ (με τιμές 2020), δηλαδή κάπου 100δισ κάθε χρόνο, που είναι το μείον στα έσοδα της εθνικής οικονομίας , για όσο διαρκεί η κρίση;;
 
(Όποιος πει "μα το περιβάλλον όμως..." παρακαλώ να αυτομπατσίζεται μόνος του ως ηλίθιος. Όσο αέριο είναι να κάψουμε, θα καεί ανεξάρτητα που έχει παραχθεί.)
Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, τα τέσσερα πιο πάνω οδηγούν και στην πτώση αυτής της κυβέρνησης τσίρκο, που επιμένει σε συνταγές λιτότητας. Με πάταγο!

Υ.Γ... Τα στοιχεία του πίνακα είναι τα επίσημα από τον διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου, τον ΔΕΣΦΑ. Ο προσεκτικός παρατηρητης θα δει ποιοι κερδίζουν περισσότερο. Δείτε το ποσοστό συμμετοχής του υγροποιημένου LNG στο σύνολο που το μεταφέρουν 4-5 χορηγοί εφοπλιστές της ΝΔ. Μόνο στην Ελλάδα αυτό το αέριο είναι φτηνότερο από των αγωγών!

Ποιος κερδίζει την διαφορά;; Οεο...
 
Η εξέλιξη των τιμών το διάστημα 2017-20 στον πίνακα κάτωθεν. Ας σημειώσουμε ότι η μέση τιμή ΜWh στις ΗΠΑ ήταν τότε 3-4€, σήμερα γύρω στα 4,8-5€.
Η τιμή που αγόραζε από τον Πούτιν η Γερμανία ήταν πέρσι γύρω στα 5€, σήμερα το ίδιο αέριο πουλιέται σε όλη την Ευρώπη στα 29-30€. Εδώ κερδάμε! Ήδη πάνω από τα 40!
 

 

1 σχόλιο:

Μμ. είπε...



Φουσκωμένο πολύ τον βλέπω τώρα τελευταία τον Ολύμπικο Μαρινέρο.
Ρουφάει πολύ μεθάνιο φαίνεται. Σώζει κι εκατόν πενήντα πελαγωμένους
λαθραίους στην καθισιά, άμα λάχοι, το βοϊδοτόμαρο. Άσε που έκανε και τον
μητροπολίτη σαν τα μούτρα του, του υποχρεωτκού εμβολιασμού υπέρμαχοι αμφότεροι. ¨Οι εμβολιασμένοι πάνε στον πρόβειο παράδεισο,¨ ούτως ή άλλως.