ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Κύπρος: Εφιάλτης έχουν καταστεί τα ρωσικά όπλα… Οι Ρώσοι αδιαφορούν για την υποστήριξη

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Τι λέγαμε εδώ ....." να έπρεπε να ρωτήσουν τους Ινδούς τι τράβηξαν με τα Su...που έπεφταν σαν μύγες από τα τεχνικά προβλήματα. Άσε δε που μετά την πώληση του υλικού οι Ρώσσοι έστριψαν στην επόμενη γωνία και δεν τους ξαναείδαν...όταν ζητούσαν τεχνική υποστήριξη"  . Οι αδελφοί Κύπριοι θα έπρεπε να ρωτούσαν τους Ινδούς τι τραβήξανε. Αφήστε τα μογγόλια να πάρουν τους S-400 η ότι τέλος πάντως τους δώσουν οι βοτκοβαρεμένοι Ρώσσοι....το μόνο σίγουρο ότι θα πάρουν την έκδοση που είναι για εξαγωγή...και δεν θα είναι ακριβώς σαν αυτά των Ρώσσων. Αν φτάσουν στο σημείο να παραλάβουν ΟΛΕΣ τις παρτίδες.

Σοβαρότατο προβληματισμό στη Λευκωσία προκαλούν σύμφωνα με πληροφορίες οι καθυστερήσεις έως και η αδιαφορία των Ρώσων στα συνεχόμενα αιτήματα των Κυπρίων για την υποστήριξη των ρωσικών οπλικών συστημάτων που η Εθνοφρουρά έχει αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια. Πιο ειδικά την αδιαφορία των ρωσικών υπηρεσιών στα αιτήματα για την υποστήριξη του συνόλου των ρωσικών οπλικών που η Εθνοφρουρά διαθέτει φέρεται να αντιμετωπίζει η Λευκωσία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες.
Όπως αναφέρουν πηγές στην Κύπρο οι Ρώσοι δεν απαντούν στα αιτήματα των Κυπρίων για την υποστήριξη των αρμάτων μάχης T-80U/UK, BREM-80U, των ΤΟΜΑ BMP-3, των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών BM-21, των ελικοπτέρων Mil Mi-35PN Hind-F και των αντιαεροπορικών συστημάτων 9K37M1-2 Buk M1-2 (SA-11) & 9K331 Tor M1 (SA-15) με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον των συστημάτων αυτών αλλά και για τις σχέσεις των δύο κρατών.
Μάλιστα σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση έχει καλέσει στο Ρώσο ΑΚΑΜ να δώσει εξηγήσεις για την αδράνεια έως αδιαφορία των Ρώσων να απαντήσουν και να ικανοποιήσουν τα αιτήματα ενός αξιόλογου ευρωπαϊκού πελάτη της αμυντικής τους βιομηχανίας.

Εάν οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα τότε θα πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά την αξιοπιστία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας την οποία πλείστες φορές η Κυπριακή Δημοκρατία την τίμησε προμηθευόμενη από αυτή διαχρονικά, στρατιωτικό υλικό αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ακόμα και όταν αρκετές δυτικές χώρες αντιδρούσαν σφόδρα στις επιλογές της Λευκωσίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο πλήγμα στην αξιοπιστία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας θα είναι σημαντικό, αφού και άλλες χώρες που έχουν αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα θα προβληματιστούν από αυτή τη στάση της Μόσχας, καθώς θα έχουν κάθε λόγο να την ερμηνεύσουν τη στάση ως “πολιτικά υποκινούμενη”, σε μια προσπάθεια είτε να επηρεάσει την πολιτική της Λευκωσίας, είτε για να πείσει την Τουρκία ότι την αντιμετωπίζει ως “στρατηγικό εταίρο” και δεν αδιαφορεί για τις “κυπριακές της ευαισθησίες”…
Μπορεί η Μόσχα να έχει τους δικούς της πολιτικούς ή γεωπολιτικούς λόγους και να μην ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Λευκωσίας. Η διεθνής αγορά όμως βλέπει, διαβάζει και ακούει για τη στάση της Μόσχας απέναντι σε ένα, δυτικό – ευρωπαϊκό πελάτη της…
Έναν πελάτη που της εμπιστεύτηκε τα χρήματα του αμυντικού του προϋπολογισμού του και προφανώς θα κρίνει αναλόγως για την κάλυψη των μελλοντικών εξοπλιστικών του αναγκών. Εδώ φυσικά υπάρχει και το ζήτημα μέχρι πότε θα υφίσταται εμπάργκο από αμερικανικής πλευράς…

ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια: