ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Εκρήξεις και πυρά στο Ντόνετσκ της Αν. Ουκρανίας – Κρεμλίνο: Ανησυχούμε σοβαρά για την αναζωπύρωση

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Αφού δεν λένε να κάνουν οι Ρώσοι εισβολή στην Ουκρανία, κάνουν τώρα οι Ουκρανοί στην... Ουκρανία. Νια νια νια νια νια...για να μάθουν! Έχουν δεχτεί οι Ουκρανοί με την συμφωνία του Μινσκ ότι δυο επαρχίες ρωσσοφωνων να είναι αυτόνομες, έναντι χρεών που είχαν στην Ρωσία για αέριο βερεσέ.Τώρα δεν αναγνωρίζουν λέει την συμφωνία. Ψιλοαψταρμας δηλαδή και σε δουλειά να βρισκόμαστε μην κάνει και πέσει η τιμή του αερίου. Κλέφτες θες να γίνουν μετά Ρωσία και ΗΠΑ;;

 Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω σημειώνουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης στην Ουκρανία καθώς η διαμάχη Ρωσίας – Δύσης έχει λάβει το χαρακτήρα γεωστρατηγικού θρίλερ, ενώ στο πεδίο της αντιπαράθεσης, στην ανατολική Ουκρανία, αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και ρωσόφωνων αυτονομιστών ανταρτών.  

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για “προβοκάτσιες” που θα ανάψουν το φιτίλι της σύγκρουσης, ενώ από το πρωί οι δύο πλευρές στην γραμμή επαφής της ανατολικής Ουκρανίας ανταλλάσσουν όλμους και πυρά κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ και στο Ελένκοβα, χωριό της ίδιας περιοχής .

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ κατηγοριών από το Κίεβο εναντίον των φιλορώσων ανταρτών που δρουν στην περιοχή ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Το Κρεμλίνο δηλώνει σήμερα ότι ανησυχεί βαθιά για την έξαρση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και ελπίζει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση, αναφέρει το Reuters.

Η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, και αναφέρθηκε σε «τεράστια δυναμικό πυρός από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων».

Ο Ρώσος εκπρόσωπος σχολίασε ότι στα δυτικά ΜΜΕ υπάρχουν πολλές αναφορές στο ότι η Ρωσία διατηρεί τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «όμως ουδείς, ούτε ένας δυτικός εκπρόσωπος δεν μιλά για τις τεράστιες επιθετικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής. Και σε συνδυασμό με τις προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες μόνο ενισχύθηκαν το τελευταίο 24ωρο ή μερικά 24ωρα, πρόκειται για πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση», μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ για «απροκάλυπτη επικοινωνιακή επιθετικότητα εναντίον της Ρωσίας» και πρόσθεσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα δώσει στην Δύση τις απαντήσεις του για «τα προβλήματα των εγγυήσεων ασφαλείας»

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Μόσχα είχε από καιρό προειδοποιήσει για «υπερβολική συγκέντρωση ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» σε άμεση γειτνίαση με τη γραμμή επαφής. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ  τώρα γίνονται πραγματικότητα οι ανησυχίες,  ειδικώς μετά από τις αναφορές των εκπρόσωπων της (αυτοαποκαλούμενης)  Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ότι στη γραμμή επαφής υπάρχει ανταλλαγή πυρών και ότι το πρώτο χτύπημα ήρθε από την Ουκρανία. «Αυτή είναι ανησυχητική πληροφορία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν «έχει λάβει υπόψη του» το ψήφισμα της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), με το οποίο ευρεία διακοινοβουλευτική πλειοψηφία τον καλεί να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ», οι οποίες χαρακτηρίζονται από το Κίεβο αποσχιστικές διοικήσεις.

«Περαιτέρω όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του προέδρου», συμπλήρωσε ο κ. Πεσκόφ.

Όπως μεταδίδουν όλα τα κεντρικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ντονέτσκ, αλλά και μαρτυρίες των ανταποκριτών τους, επί ένα δίωρο και πλέον από τις 05:32 έως τις 07:42 τοπική ώρα «τμήματα του ουκρανικού στρατού έβαλλαν εναντίον εννέα οικισμών στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ με 160 οβίδες και βλήματα όλμου κατά κανόνα άνω των 12,7 μμ».

Αυτά δήλωσαν οι εκπρόσωποι των δύο τοπικών διοικήσεων στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού του Καθεστώτος Κατάπαυσης Πυρός, το οποίο λειτουργεί με βάση τις προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτηση του ουκρανικού εμφυλίου και για την παρακολούθηση της τήρησής τους. Οι οικισμοί που επλήγησαν αναφέρεται ότι είναι οι Κομιντέρνοβο, Οκτιάμπρ, Νοβολάσπα, Πετρόφσκοε στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ και Βεσέλενκοε, Ντονιέτσκι, Ζολοτόε-5, Νίζνε Λόζοβοε, Σοκόλνικι στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ.

Οι τοπικές ρωσόφωνες διοικήσεις ανακοίνωσαν ότι απάντησαν στα ουκρανικά πυρά και για μεγάλα διαστήματα υπήρξε ανταλλαγή πυρών, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα και για το μέγεθος των ζημιών, ενώ βέβαια θεωρείται ότι το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός δεν υφίσταται πλέον.

Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες υποστηρίζουν ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα.

Δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή.

Κεντρικό χαρακτηριστικό του ασύμμετρου πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι επικοινωνιακές αψιμαχίες  και ο πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, η ανταλλαγή κατηγοριών και διαψεύσεων με την κάθε πλευρά να προβάλει τα επιχειρήματά της, χωρίς να λείπουν οι ειρωνικές δηλώσεις.

Η Δύση, με κύριους εκπροσωπους τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, διαψεύδει τις ανακοινώσεις της Μόσχας για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας και επιμένει πως η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει σε πραγματική και πλήρη απόσυρση. Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι πολιτικοί της Δύσης, με αλλεπάλληλες συναντήσεις και επικοινωνίες, προσπαθούν να ενισχύσουν το κοινο μέτωπο τους.

Μπάιντεν και Σολτς ζητούν από τη Μόσχα «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Επιμένουν οι Αμερικανοί ότι οι Ρώσοι ενισχύουν τις θέσεις τους

Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Τζάνετ Γέλεν: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα προκαλέσουν παγκόσμια αναταραχή

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω απ’ όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.

Συνάντηση Χάρις – Ζελένσκι στο Μόναχο

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα συναντηθεί το Σάββατο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η συνάντησή τους θα δώσει στις ΗΠΑ την «ευκαιρία» να «υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός της αμερικανικής προεδρίας.

Η Λιζ Τρας θα ταξιδέψει σε Κίεβο και Βαρσοβία πριν από το Μόναχο

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, η Λιζ Τρας, θα επισκεφθεί στα τέλη της εβδομάδας την Ουκρανία και την Πολωνία πριν από τη σύνοδο της G7 στη Γερμανία το Σάββατο, προκειμένου να εκφράσει για μια φορά ακόμη την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην ουκρανική κυβέρνηση εν μέσω των δυτικών προειδοποιήσεων περί επαπειλούμενης εισβολής της Ρωσίας.

Η κυρία Τρας θα συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκνιου Ράου για να εκδηλώσει την «υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στην «ουκρανική εθνική κυριαρχία» και να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του Λονδίνου προς τη Μόσχα για τις «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» που θα είχε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου, αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Καλώ τη Ρωσία να πάρει τον δρόμο της διπλωματίας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Αλλά είμαστε πολύ σαφείς – εάν αποφασίσει να συνεχίσει στον δρόμο της επιθετικότητας, θα υπάρχουν τεράστιες και δαπανηρές συνέπειες για τη Ρωσία, που θα αποκτήσει ‘καθεστώς παρία’», σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας που θα εκφωνήσει η κυρία Τρας στο Κίεβο.

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας θα συμμετάσχει το Σάββατο τόσο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όσο και στη σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Οι ρωσικές ανακοινώσεις περί απόσυρσης δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους δυτικούς, που αντιτείνουν ότι η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματά της ανεπτυγμένα στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: