ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 26 Μαΐου 2024

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΤΟΣ ΑΝΕΥ ΜΠΕΣΑΜΕΛ (ΜΕΝ ΟΝΛΥ)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΤΟΣ ΑΝΕΥ ΜΠΕΣΑΜΕΛ (ΜΕΝ ΟΝΛΥ)
 
Τα υλικά για μεσαίο πυρέξ ή ταψί:
 
3-4 μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες* 1εκ (από το βράδυ στο αλατόνερο για να ξεπικρίσουν)
 
🔸Για τον κιμά:
μισό κιλό κιμά
15-20 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2-3 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
4-5 ντοματίνια ψιλοκομμένα
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
μισό κουταλάκι ζάχαρη
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα λευκό κρασί
αλάτι (ελάχιστο ως καθόλου) και πιπέρι
Μουστάρδα κατά βούληση.
 
🔸Για τον πουρέ:
5-6 μεγάλες πατάτες
1 κουταλιά βούτυρο
2/3 κούπας τσαγιού ζεστό γάλα
10 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
πιπέρι
Μουστάρδα, πάλι κατά βούληση
 
🔸Επιπλέον:
250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε κομματάκια (προαιρετικά και μόνο αν είστε στην φάση "ψησίματος") ή διαφορετικά τυρί φέτα των 6,28 σε τρίμματα (και πολύ της είναι...)
3-4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
150 γρ τριμμένο σκληρό τυρί ή παρμεζάνα
 
Στην πράξη:
 
✔️Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες
 
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις στιβουμε να βγάλουν όσο νερό απορρόφησαν.
Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, λαδώνουμε με ένα πινέλο και από τις δυο πλευρές και τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα ελαφρώς καφετί
 
✔️Ετοιμάζουμε τον κιμά
 
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους τσιγάρισμα τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά. Προσθέτουμε κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά για τον κιμά και λίγο λευκό κρασί. Σιγομαγειρεύουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
 
✔️Ετοιμάζουμε τον πουρέ.
 
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τις φλούδες και τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε είτε με το ειδικό εργαλείο είτε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το βούτυρο, έπειτα το γάλα λίγο λίγο με προσοχή, γιατί θέλουμε ο πουρές μας να είναι σφικτός.
(Παίζει το ίδιο καλά ως εδώ και με πουρέ σε σκόνη)
Προσθέτουμε επίσης πιπέρι και τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού, μπόλικο τριμμένο τυρί και την μουστάρδα και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
 
✔️Συναρμολόγηση.
 
Πασπαλίζουμε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος με τη φρυγανιά. Απλώνουμε μια στρώση πουρέ, τις μισές φέτες με τις μελιτζάνες φροντίζοντας να καλύψουν όλη την βάση του σκεύους.
Πάνω από τις μελιτζάνες απλώνουμε τη μισή μοτσαρέλα και πάνω από αυτήν όλο το μείγμα του κιμά.
Στρώνουμε την επιφάνεια ομοιόμορφα και απλώνουμε την υπόλοιπη μοτσαρέλα και τις υπόλοιπες μελιτζάνες 
(διώροφος μουσακάς. Παίζει και σε τριώροφο αν κρατήσετε τον μισό κιμά και το 1/3 μελιτζάνες για να πάρει μπόι. Συνιστάται μόνο για να εντυπωσιάσεις για πρώτη φορά το έτερο ήμισυ ή αν το πυρέξ ήταν μικρό. Μετά διώροφος- και πολύς είναι, δεν έχει ουσιαστική διαφορά αφού θα έχεις βρεί το σωστό μέγεθος. Το έχουμε;;).
 
Στρώνουμε στην ταράτσα τον πουρέ ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του φαγητού υγρομονωτικά.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και περιχύνουμε με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια και όσο να πλυθούν τα κατσαρολικά που χρησιμοποιήθηκαν.
 
Μετά τον τσακίζουμε, επίσης κατά βούληση.
 
* Οι μελιτζάνες περίπου έτσι κομμένες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: