ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΙ ΑΟΖ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΜΩΡΉ;; (μυστικά)


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΑΟΖ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΜΩΡΉ;; (μυστικά)

Δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες για να καταλάβεις τι συνεχίζει και παίζει μυστικά στο παρασκήνιο, τόσο που να βγαίνει ο Μακρόν να παρεμβαίνει με έντονο ύφος αντί του Μητσοτάκη για την Τουρκία, όσο αυτός συνεχίζει να εκδίδει διαταγές προς το ΓΕΕΘΑ να μην εμπλακεί στο όργιο παραβιάσεων της Τουρκιας στα χωρικά ύδατα της Κάσου. Τα δεδομένα :
 
🔺️.Η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου. Σύμφωνα με αυτήν, αχρηστεύεται μεν το Τουρκολυβικο σύμφωνο αλλά και αναγνωρίζεται μερική επήρεια σε μεγάλα μας νησιά. Οι Αιγύπτιοι ζήτησαν μηδενική επήρεια επί της ΑΟΖ του Καστελόριζου , θέμα που πήγε στις καλένδες. Και δεσμεύτηκαν οι δύο χώρες να μην κάνουν καμία κίνηση ορισμού της ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού. Άρα αποκλείεται ο ορισμός ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, αν δεν συμφωνήσει η Αίγυπτος.
 
🔺️Δόθηκε τουλάχιστον δύο φορές η κάλυψη από τον Αμερικανικό και Γαλλικό στόλο στην Αίγυπτο να "καθαρίσει" την κατάσταση στην Λιβύη. Δεν το έκανε. Ίσως επειδή έκανε ζέστη τον Αύγουστο. Αντ αυτού, διαρρέει πληροφορίες ή Τουρκία ότι κάνει μυστικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, που δεν τις διαψεύδει, μέχρι που υπογράφτηκαν μεταξύ τους 17 συμφωνίες συνεργασίας πριν λίγες εβδομάδες. Υποθέτω ότι δεν αφορούν την τιμή του χαρουπάλευρου στις διεθνείς αγορές αλλά ότι γίνονται στα πλαίσια μιας εντολής που λέει "βρείτε τα" και από τον Λευκό Οίκο και από τον Πούτιν. Βλέπεις, προηγείται η Αίγυπτος με αίτημα της να ενταχθεί στους BRICS, και φοβάται ο Ερντογάν μελλοντικό Αιγυπτιακό βέτο στην δική του αίτηση. 
 
🔺️Την ίδια εντολή είχε πάρει το 19 και ο Μητσοτάκης από την Μερκελ, που κόπτεται να υπερασπίσει τις επενδύσεις της Γερμανίας στην Τουρκία και βρίσκεται πολύ πιεσμένη από την ισχυρή προοπτική να διψάει ενεργειακά μετά το μπλοκ στον αγωγό Nordstream II. Έβλεπε τότε την ευκαιρία να αποκτήσει ενεργειακές πηγές μέσω Τουρκίας και μέσω ενός νέου Ελληνικού μνημονίου. Αυτό έκανε τον Μακρόν έξαλλο, και τον Λευκό Οίκο να βρυχάται.
 
🔺️Ακολούθησε η επανάληψη του "βρείτε τα" από τον Μπλινκεν στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα τον Μάρτιο του 23. Η σειρά των εκλογών που ακολούθησαν εδώ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορούσε μόνο τις μεταξύ τους σχέσεις μετά τις επικείμενες διασπάσεις και ανακατατάξεις, αλλά και να τα βρούν και ως προς τα διακυβεύματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Να κάνουν το παπί ήταν η εντολή. Και το έκαναν. 
 
🔺️Ακολούθησε η Κάσος, η διελκυστίνδα με ένα καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης που περνάει από τις αμφισβητούμενες από την Άγκυρα περιοχές και η προσπάθεια της Τουρκίας αυτό να περάσει από τα Κατεχόμενα.
Το θέμα δεν θα λυθεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο το 25, αφού ο εκλεκτός του Μαξίμου Στυλιανιίδης, νυν υπουργός νησιωτικής πολιτικής λέει, δεν είχε της εμπιστοσύνη του επιτελείο Κασσελάκη, που τόλμησε να ψελλίσει και κάτι περί συνέχιση από το Γραντ Μοντανά και άλλα τέτοια. Μια μομφή ήταν αρκετή να το διορθώσει και αυτό. Πρόθυμοι υπάρχουν. 
 
Που οδεύουν όλα αυτά: Σε μια σειρά συμφωνιών κάτω από το τραπέζι (η Πολυμερής αποκλείεται αφού η Τουρκία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κύπρο) με ρυθμιστή την Αίγυπτο. Πιθανότατα στο τέλος θα αποσυρθεί η Τουρκία (με η χωρίς θερμό επεισόδιο με την Αίγυπτο) από την Λιβύη έναντι μοιράσματος της ΑΟΖ ανατολικά* της Ρόδου. Ίσως και με μια παραχώρηση στην Ελλάδα μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων ΑΟΖ για να μην έχουμε να λέμε πολλά
 
Αν όλα αυτά που υποψιάζομαι συμβαίνουν, τότε καλά θα κάνει να προετοιμάζεται ο Μητσοτάκης να απαντήσει στον τίτλο αυτής της ανάρτησης, έτσι ακριβώς διατυπωμένο! Με "παρών" δεν θα την γλυτώσει. Απών είναι. Απόντες και όσοι δεν είδαν τι πάει να γίνει, σε βάρος όσων πάλεψαν και κατάφεραν τα τελευταία χρόνια. 
 
Ας πουν τουλάχιστον ένα συγνώμη, πιαστήκαμε αδιάβαστοι επειδή είχαμε κάτι τάσεις.
 
* Ο Λύκος πριν λίγες μέρες μάρκαρε την περιοχή του στην Αν.Μεσόγειο...μην διανοηθεί κάνεις να παραδώσει στην τουρκία ΑΟΖ θα πέσουν πολλές κλωτσιές.

Σχετικό ΕΔΩ.

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα κ.Λύκαστρε...Κοίταγα το πρωί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, και είδα σε μία από αυτές ότι ο Ρόζενστάιν , του γνωστού ΕΛΙΑΜΕΠ, έπαθε Βερυβάκη........Επίσης είμαστε σίγουροι γι'αυτό το "ανατολικά της Ρόδου", γιατί εγώ το κόβω για "ανατολικά της Κέρκυρας" - Ξενοδόχωφ