ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Inside the Mossad / HaMossad Imperfect Spies .

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Λίγοι κόσμοι είναι τόσο κλειστοί όσο εκείνοι των μυστικών υπηρεσιών. Έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία κι έχουν γυριστεί άπειρες ταινίες σχετικά με το θέμα. Απλά οι δημιουργοί τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρουσιάζουν τους πράκτορες μέσα από μία ρομαντική ματιά, λίγο επικίνδυνοι, πολύ cool, με εκλεπτυσμένα γούστα και μυθικά γυαλικά ηλίου που θέλουν το martini τους shaken κι όχι stirred. Είναι όμως αυτή η αλήθεια;; Σε καμία περίπτωση, κάτι που γίνεται φανερό στο ντοκιμαντέρ που αναζητά την πραγματική ταυτότητα πίσω από τον μύθο: το Inside the Mossad είναι ένα ντοκιμαντέρ που σε πηγαίνει στα άδυτα της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, εκεί δηλαδή που κυριαρχεί η παγωμένη κυνικότητα των ανθρώπων που έχουν αναλάβει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για ένα πολύ μικρό αλλά πολύ ισχυρό κράτος που περιστοιχίζεται όμως από δεκάδες εχθρούς. Το docuseries είναι χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες ( 2 ,3, 4 )όσα και τα επεισόδιά του: πολιτικές δολοφονίες, πληροφοριοδότες, ο χαρακτήρας των πρακτόρων της Mossad και, τέλος, ο κοινωνικός αντίκτυπος της δουλειά τους. Οι πρωταγωνιστές της αφήγησης είναι υψηλά ιστάμενοι πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας που μέχρι πολύ πρόσφατα εργάζονταν για λογαριασμό της. Αφηγούνται μπροστά στην κάμερα, πολλές φορές με έναν τρόπο τόσο αποστασιοποιημένο που τρομάζει, τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν, τον τρόπο δουλειά τους, τα σκληρά διλήμματα που αντιμετώπισαν αλλά και το κατά πόσο ή όχι η συνείδησή τους είναι ήσυχη.
Υ.Γ  Δίδαγμα του πώς στέκεται ένα έθνος που έχει μόνο εχθρούς γύρω του.

2 σχόλια:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΑ είπε...


Λύκαστρε ,δίπλα στους άλλους με την ίδια ακριβώς κυνική συμπεριφορά βάλε και τα άτομα όπως τον παρακάτω ,

Ο οικονομικός δολοφόνος Τζον Πέρκινς

Σε αγαστή συνεργασία ότι δεν μπορούν οι μεν ή δεν πρέπει ,το πράττουν οι δε και αρκετές φορές είναι ταυτόχρονα στο κόλπο.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Πολύ σωστά αγαπητή Μακεδόνισα...και οι μεν και οι δε κάνουν μια δολοφονία, αν είναι οικονομική η φυσική δεν παίζει κανένα ρόλο, οι μηχανισμοί μέσα από τους οποίους κινούνται είναι σχεδόν οι ίδιοι. Η απουσία συναισθημάτων είναι το ζητούμενο για αυτούς. Η εκτέλεση ενός αντιπάλου, από την οικονομική εκτέλεση μιας χώρας δεν έχει καμία διαφορά, απλά αλλάζουν τα μεγέθη.